foto: New York Times/MCT/Sipa USA/ Vida Press
Mirusi dizainere, kas radīja Mišelas Obamas tērpu vīra inaugurācijas ceremonijai
Baraks un Mišela Obama inaugurācijas dienā 2009. gadā.
Slavenības
2019. gada 27. augusts, 16:18

Mirusi dizainere, kas radīja Mišelas Obamas tērpu vīra inaugurācijas ceremonijai

Jauns.lv

Kubiešu/amerikāņu dizainere Isabela Toledo 2009. gadā radīja citronzāles krāsas kleitu un mētelīti Mišelai Obamai, kas apmeklēja vīra Baraka Obamas inaugurācijas ceremoniju. Modes māksliniece šā gada 26. augustā devusies mūžībā. Viņai bija 59 gadi.

foto: Clint Spaulding/WWD/REX/ Vida Press
Modes dizainere Isabela Toledo ar vīru Ruvenu Toledo 2017. gadā.

Modes dizainere Isabela Toledo zaudējusi cīņā ar krūts vēzi un mirusi slimnīcā, paziņojusi mākslinieces studija.

Lai gan Toledo savu pirmo tērpu kolekciju prezentēja jau 1985. gadā, pasaules uzmanību viņas darbs izpelnījās tieši pēc ASV prezidenta Baraka Obamas inaugurācijas ceremonijas 2009. gadā. Uz to Mišela Obama ieradās, ģērbusies citronzāles krāsas tērpā, kurā kombinēta vilna un zīds. Bijusī ASV pirmā lēdija bija iecienījusi Isabelas Toledo tērpus jau pirms šī svinīgā pasākuma, pateicoties kuram, pasaule tuvāk iepazina šo modes mākslinieci un viņas veikumu.

Mišela Obama vīra inaugurācijas dienā 2009. gadā

gallery icon
18

Modes dizaineres Toledo apģērbus sarkanā paklāja pasākumiem ne reizi vien izvēlējušās tādas aktrises kā Demija Mūra, Debija Mazara un Debra Mesinga.

foto: Anthony Behar/Sipa USA/ Vida Press
Isabela Toledo ar vīru Ruvenu Toledo.

Isabela Toledo no Kubas uz dzīvi Amerikas Savienotajās Valstīs ieradās tīnes vecumā. Viņa mācījās Ņujorkas modes koledžā, taču to neabsolvēja. Vidusskolas gados viņa iepazinās ar savu nākamo vīru ilustratoru un gleznotāju Ruvenu Toledo.

Īsu laiku no 2006. gada līdz 2007. gadam Izabella bija modes nama „ Anne Klein” radošā direktore.

foto: REX/ Vida Press
Mišela Obama tērpusies citronzāles krāsas tērpā, ko darinājusi modes māksliniece Isabela Toledo.

Mišelas Obamas inaugurācijas tērpa krāsa kļuva par „hitu” modes pasaulē. Inaugurācijas dienā plašsaziņas līdzekļu pārstāvji visas dienas garumā tik dažādi raksturoja tā nokrāsu, nesaprotot, kā pareizi to būtu dēvēt. Vai to nosaukt par dzeltenu? Vai ābolu zaļu?

Tā bija dizainere pati, kas pielika punktu šai minējumu sērijai, raksturojot, ka viņas radītais tērps ir „citronzāles krāsā”. Šis augs sastopams tropu reģionos un smaržo pēc citrona. Taizemiešu virtuvē plaši izmantotā auga galotne mēdz būt zaļa, bet tuvāk saknei tas ietonējas no bālāk zaļa līdz dzeltenam.

foto: Archive/Penske Media/REX/ Vida Press
Karls Lāgerfelds un Isabela Toledo ar vīru Ruvenu Toledo 2005. gadā.

„Es to nosaucu par citronzāles krāsu, jo tērps nav ne dzeltens, ne zaļš,” ziņu aģentūrai „The Associated Press” savulaik norādīja Toledo.

Modes māksliniece norādīja, ka viņai patīk izmantot „nedefinējamas” krāsas. Tās piešķir lielāku individualitāti nēsātājai un pievērš apkārtējo uzmanību sava neparastuma dēļ. Vienam, piemēram, tērps izskatās zeltains, bet otram blāvi dzeltens.

foto: Clint Spaulding/WWD/REX/ Vida Press
Isabela Toledo ar vīru Ruvenu Toledo.

„Nekas nespēj līdzināties šim brīdim,” par vēsturiski svarīgo inaugurācijas pasākumu izteicās Toledo. „Tas nav tikai mans brīdis un viņas, bet gan visas pasaules. Nav runa tikai par to, kas viņai mugurā, bet gan par to, kāda ir šī brīža nozīme.”