foto: ITAR-TASS/Scanpix
Krievi kopā ar latviešiem uzņems jaunu filmu par Viktoru Coju
Uzņems pilnmetrāžas filmu "47" par mūziķa Coja pēcnāves notikumiem.
Kino
2019. gada 22. jūlijs, 17:15

Krievi kopā ar latviešiem uzņems jaunu filmu par Viktoru Coju

Jauns.lv / LETA

Studija "ROK" ar Krievijas Filmu fonda atbalstu, piedaloties Latvijas kino sabiedrībai "Mistrus Media", sākusi darbu pie pilnmetrāžas filmas "47", kuras sižets sākas brīdī, kad asā Latvijas šosejas pagriezienā pēkšņi bojā gāja mūziķis Viktors Cojs, informēja "Mistrus Media" pārstāve Inese Boka-Grūbe.

Viņa pavēstīja, ka filmēšana notiks Latvijā, Sanktpēterburgā, Kaļiņingradas un Pleskavas apgabalos. Aizvadītajā nedēļas nogalē Latvijā sākta kopražojuma spēlfilmas Latvijas posma filmēšana, kas turpināsies līdz augustam Rīgā, Tukumā, Engurē un Kuldīgā.

Boka-Grūbe norādīja, ka režisors Aleksejs Učiteļs kopā ar dramaturgu Aleksandru Gonorovski sāka darbu pie scenārija gandrīz pirms desmit gadiem, bet scenārija gala versiju uzrakstīja jaunais scenārists Sava Minajevs.

Pēc Bokas-Grūbes paustā, filmas sižets sākas brīdī, kad pēkšņi bojā gāja Cojs. Filmas galvenais varonis ir vadītājs, kura vadītajā autobusā ietriecās padomju rokzvaigznes "Moskvič" markas auto. "Viņš neko nezināja par Coju, viņš neklausījās viņa dziesmas. Viņš nezināja arī to, ka šis negadījums uz visiem laikiem izmainīs viņa dzīvi par 180 grādiem," stāsta "Mistrus Media" pārstāve.

Pēc viņas vārdiem, apstākļu sakritības dēļ tieši autobusa vadītājs ir tas, kuram jāved zārks ar mūziķa mirstīgajām atliekām no Latvijas uz Ļeņingradu. Autobusā brauc visi tie, kuri bija mūziķim līdzās un kuriem viss notiekošais šķiet briesmīgs sapnis, kam viņi tā arī nav bijuši spējīgi pilnībā noticēt. Viņi sākotnēji nezina, ka pie stūres ir otrs liktenīgā negadījuma dalībnieks, bet tas būs garš ceļš.

"Mīlestība, greizsirdība, sāpes, neuzticība, aizdomas - viss sajaucas vienā ciešā emociju kamolā, kura centrā ir Coja bojāejas fakts, bet mīlestība pret viņu meklē un nekādi nespēj rast izeju," pauda Boka-Grūbe.

Režisors uzsvēra, ka ceļojuma gaitā atainotie notikumi ir izdomāti. "Svarīgi, ka uz ekrāna principā nebūs aktiera, kurš spēlē Coju. Rokmūzikas elka tēls veidosies no detaļām, izmantojot filmas varoņu replikas un dialogus, viņu emocionālo reakciju," stāsta Učiteļs.

Filmas nobeigumā būšot dokumentāli kadri no jaudīgā koncerta ar vairākiem tūkstošiem skatītāju, kurus pats Učiteļs nofilmēja pirms vairāk nekā trīsdesmit gadiem dokumentālajai filmai "Roks".

Filmas galvenās lomas filmā izpilda Jevgeņijs Ciganovs un Antona Čehova Maskavas Dailes teātra aktrise Nadežda Kaļeganova, kurai šī debijas loma kino. Aktieru ansambli papildinās Krievijas aktieri Pauļina Andrejeva, Mariana Spivaka, Igors Verņiks un Iļja Deļs. Filmā piedalīsies arī latviešu aktieri Inga Tropa un Artūrs Skrastiņš.