foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Valda neziņa, kas īsti noticis ar Valtera Frīdenberga pīšļiem
Valters mūžībā devās aizvadītā gada 17. oktobrī, 30 gadu vecumā zaudējis cīņu ar vēzi.
Slavenības
2019. gada 10. jūnijs, 06:03

Valda neziņa, kas īsti noticis ar Valtera Frīdenberga pīšļiem

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

Pagājuši septiņi mēneši kopš mūziķa Valtera Frīdenberga bērēm, taču nav īsti skaidrs, kas noticis ar viņa pīšļiem – vai tie ir guldīti zemes klēpī vai izkaisīti Atlantijas okeānā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Valters Frīdenbergs (1987-2018)

gallery icon
140

Valters mūžībā devās aizvadītā gada 17. oktobrī, 30 gadu vecumā zaudējis cīņu ar vēzi. Viņa vēlme esot bijusi, lai pēc nāves tiktu kremēts, bet pēc bērēm Valtera draudzene Kristīne Paegle kopā ar Valtera draugiem no grupas "Putnu balle" izteicās, ka mūziķa pīšļi tiks izkaisīti okeānā Portugālē, kurp Valters tik ļoti vēlējās aizbraukt dzīves pēdējos mēnešos, taču nepaspēja.

Lai arī par to, ko darīt ar aizgājēja pīšļiem, tiesīgi izlemt tikai mirušā vistuvākie radinieki, viņiem pat neesot īsti skaidrs, kas ar tiem noticis, jo šajā jomā lēmumus pieņemot tikai un vienīgi Valtera draudzene, ar kuru viņš īsi pirms nāves it kā esot vēlējies apprecēties. Zināms vien tas, ka pēc bērēm urnu ar Valtera pīšļiem mūziķa labākais draugs grupas "Tumsa" menedžeris Mareks Bērents nogādājis Valtera mājās.

Vai tie tur ir vēl tagad? Piemēram, Valtera brālis Marsels Frīdenbergs, kas jau kādu laiku strādā Anglijā, pirms vairāk nekā mēneša neoficiālā sarunā ar žurnālu "Kas Jauns" izteicās, ka pieļaujot – Valtera pīšļi jau esot izkaisīti okeānā. Tikmēr grupas "Putnu balle", kuras dalībnieks bija arī Valters Frīdenbergs, menedžere Anete Kalniņa žurnālam "Kas Jauns" teic, ka tas vēl nav izdarīts: „Mēs gaidām, kad visi būsim brīvi un varēsim kopā aizbraukt uz Portugāli. Lielākā daļa "Putnu balles" mūziķu mācās un strādā ārpus Latvijas, tāpēc grūti atrast vienu laiku, kad visi varētu doties šajā Valtera pēdējā ceļojumā. Bet to, kuri brauks uz Portugāli, izlemt uzticējām Kristīnei. Viņa tomēr bija Valtera līgava, un uz viņas lēmumu arī paļaujamies,” piebilst Anete.

Tikmēr ne viens vien Valtera Frīdenberga talanta cienītājs izteicis vēlmi pēc kādas piemiņas vietas, kur varētu pasērst par aizgājēju, nolikt ziedus. Vai tāda ir iecerēta? Anete teic, ka par to vēl nav domāts. „Godīgi sakot – nē! Jo mēs tikai tagad sākam apzināties, ka viņš ir miris. Lai arī kopš Valtera nāves pagājuši jau septiņi mēneši, mums joprojām šķiet, ka viņš ir kopā ar mums, ka viņš vēl cīnās par savu veselību un tūlīt, tūlīt atlabs. Tāpēc mēs pat domājuši neesam par kādu piemiņas vietu, jo mūsu sirdīs un prātos Valters vēl ir dzīvs. Tas ir jocīgi, bet, kad satiekamies, cenšamies cits citu saudzēt un nerunāt par Valtera aiziešanu taisaulē, mēs joprojām ceram, ka tomēr notiks brīnums un Valters uzvarēs slimību. Un tikai tagad sākam pieņemt faktu, ka tomēr ir noticis neatgriezeniskais. Bet piemiņas vietu Valteram noteikti vajadzētu ierīkot!” teic Anete.

Atvadas no Valtera Frīdenberga

Rīgas krematorijā pēdējā gaitā šodien pavadīts mūziķis Valters Frīdenbergs, kas pagājušajā nedēļā aizgāja viņsaulē, zaudējis cīņu ar vēzi.

gallery icon
231

Viņa neslēpj, ka pārējiem grupas "Putnu balle" dalībniekiem dzīve bez Valtera Frīdenberga ir patiešām grūta: „Viss ir absolūti mainījies. Es pat nezinu, vai šīs zaudējuma sāpes kādreiz var pāriet un uzplēstās brūces sadzīt. Mēs patiešām cīnījāmies un cerējām, ka ar milzīgu mīlestību un spēku brīnums var notikt, ka tas būtu kā stimuls visiem pārējiem nepadoties, kā ticība labajam. Taču aplauziens bija tik milzīgs, ka joprojām nespējam no tā attapties.”

foto: Rojs Maizītis
"Putnu balles" menedžere Anete Kalniņa ar Valtera draudzeni Kristīni Paegli šopavasar.

Kas noticis ar Valtera īpašumiem?

Neilgi pirms nāves Valters Frīdenbergs sastādīja testamentu, kurā teikts, kam viņš ir novēlējis savus īpašumus, tostarp no vecvecākiem mantoto māju Torņakalnā. Oficiālas ziņas par mantiniekiem nav pieejamas, tikmēr Zemesgrāmatā esošā informācija liecina, ka Valtera mantojuma lietas vēl nav sakārtotas, jo īpašums Torņakalnā joprojām reģistrēts uz Valtera Frīdenberga vārda.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tikmēr Valtera motocikls aizvien atrodas tajā pašā garāžā, kur stāvēja pirms gada, kad tika saposts motosezonai un gaidīja, kad saimnieks atveseļosies un atkal dosies izbraucienos.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva