foto: ekrānuzņēmums no video
Tas ir jādzird: akls un ar autismu slims zēns TV šovā saviļņo visus
Kodijs Lī.
Slavenības
2019. gada 1. jūnijs, 16:30

Tas ir jādzird: akls un ar autismu slims zēns TV šovā saviļņo visus

Jauns.lv

Kopš Sūzenas Boilas sensacionālās debijas talantu šovā „Britain’s Got Talent” 2009. gadā šāds saviļņojums nebija bijis. Kodijs Lī ir 22 gadus vecs ar autismu slims un akls puisis, kuru mamma pieteikusi dalībai šovā „America’s Got Talent”. Šo uzstāšanos ir jāredz un jādzird!

22 gadus vecais Kodijs Lī uz skatuves uznāca mammas pavadībā. Pēc īsas sarunas ar žūriju mamma viņu aizveda līdz klavierēm un pačukstēja uzmundrinājuma vārdus. Tad viņa skatuvi pameta. Tur palika tikai Kodijs un klavieres.

Kad puisis sāka spēlēt un dziedāt, ikviens klātesošais zālē palika atvērtu muti. Tik fascinējoši un profesionāli. Līdzīgi kā notika ar Sūzenu Boilu pirms 10 gadiem, neviens ko tādu nebija gaidījis no zēna ar īpašajām vajadzībām.

„Mēs atklājām, ka viņam jau kopš mazotnes patīk mūzika,” pirms uzstāšanās izstāstīja Kodija mamma Tīna Lī. „Ar mūzikas un uzstāšanās palīdzību, viņš varēja izturēt dzīvi šajā pasaulē. Ja tu esi ar autismu slims, ir ļoti grūti paveikt to, ko dara visi citi. Mūzikas spēlēšana patiesībā ir izglābusi viņa dzīvību.”

Žūrijas pārstāve Džuliana Hafa notrauca asaras, slavējot Kodija pārsteidzošās muzikālās dotībās. Hovijs Mandels puisim teica: „Tu esi milzu iedvesma un liels talants. Tas bija pārsteidzoši. Es tevi sadzirdēju, es tevi sajutu un tas bija skaisti.” Savukārt allaž skarbais žūrijas vīrs Saimons Kauels šo autisma slimā zēna priekšnesumu nosauca par „neparastu” un atzina, ka šo uzstāšanos „atcerēsies visu savu turpmāko dzīvi”.

Žūrijas pārstāve Gabriela Juniona bija pēdējā, kura izteica savu vērtējumu. Viņa nospieda zelta zvanu, tādējādi ļaujot Kodijam kļūt par pirmo finālistu šova jaunajā sezonā.

Kodijs piedzima ar redzes nerva hipoplāziju un piecu dienu vecumā pārcieta dzīvības glābšanai vitāli svarīgu operāciju. Četru gadu vecumā viņam diagnosticēja autismu, taču slimības nav atturējušas puisi no mērķu izvirzīšanas un to sasniegšanas. Kodija kvēlākais sapnis ir kļūt par „rokzvaigzni’ un uzstāties tūkstošiem fanu, – teikts viņa mājaslapā.

Kodijam ir tā sauktā audio fotogrāfiskā atmiņa. Viņš viegli var atkārtot reiz izskanējušu skaņdarbu, pat, ja dzirdējis to tikai vienu reizi.

Nesen Kodijs uzaicināts uzstāties slavenajā Karnegī zālē Ņujorkā. Puiša izpildītais repertuārs ir loti plašs, sākot ar džezu, R&B un popmūziku. Viņš spēlē arī tādus klasiķus kā Bahs, Šopēns un Mocarts.

Taču tas vēl nav viss. Nesen puisis sācis apgūt arī stepa deju.

Kodijs esot tikai viens no 25 šobrīd dzīvojošiem cilvēkiem pasaulē, kam ir šāda slimības vēsture un tik neparasti talanti.