NBA kluba īpašnieks nopircis 1,5 miljonus eiro vērtu dzīvokli Rīgā
Slavenības
2019. gada 2. aprīlis, 05:02

NBA kluba īpašnieks nopircis 1,5 miljonus eiro vērtu dzīvokli Rīgā

Žurnāls "Kas Jauns"

Nesen, stāstot par jauno dzīvojamo ēku projektu Klīversalā, LTV raidījuma "Adreses" vadītājs Mārtiņš Ķibilds brīnījās, kurš gan pirks dzīvokli dārgas savrupmājas vērtībā. Viens pircējs ir zināms – NBA komandas Memfisas "Grizzlies" īpašnieks Roberts Džeikobs Pera!

Kā izrādās, amerikāņu miljardieris Roberts Džeikobs Pera par gandrīz 1,5 miljoniem eiro, neizmantojot hipotekāro kredītu, no SIA "Klīversala" nopircis 311,7 kvadrātmetrus lielu dzīvokli Rīgā, Kuģu ielā 28 – jaunuzceltajā ēkā Klīversalā, projektā "River Breeze Residence". Pēc Zemesgrāmatas datiem, Pera pie šā īpašuma ticis 2018. gada 16. augustā, samaksājot 1 498 504,40 eiro. Un tas Latvijā ir pērn lielākais nekustamā īpašuma darījums.

foto: Juris Rozenbergs
Klīversalā tapušais jaunais projekts River Breeze Residence.

Peras rīcībā nu ir trīs guļamistabu miteklis ar izcilu skatu uz Vecrīgu un vairāk nekā 100 kvadrātmetru plašu terasi, un īpašums, kā savā raidījumā "Adreses" izteicās Mārtiņš Ķibilds, vairāk der Holivudas stila ballītēm, ne reālai pilsētas dzīvei.
"River Breeze Residence" ir pirmā no ēkām, kas ieplānota Klīversalas attīstības projektā. Māja uzcelta Daugavas kreisajā krastā, starp Āgenskalna līci un Zundu – Klīversalas pašā galā, bijušās kuģu remonta rūpnīcas teritorijā.

Projektu "River Breeze Residence" sāka attīstīt 2015. gadā, un ēku ekspluatācijā nodeva aizvadītajā vasarā. Septiņu stāvu apaļajā ēkā ir 49 dzīvokļi, platībā no 56 līdz 316 kvadrātmetriem, katram dzīvoklim ir plaša terase. Pirmajā stāvā dzīvokļi veidoti town house stilā divos līmeņos, bet pēdējā stāvā ir četri penthouse tipa dzīvokļi, no kuriem mazākais ir 291,4 kvadrātmetru platībā ar 109 kvadrātmetru plašu terasi. Šīs ēkas arhitekts ir Vents Didrihsons.

foto: Ekrānuzņēmums
LTV raidījumā "Adreses" varēja lūkot, cik šiem apartamentiem ir plaša terase.

Projekta attīstītājs par šo ēku un tajā esošajiem dzīvokļiem raksta: „Ēkas vizuālajā tēlā ir manāms mūsdienu arhitektūras pieskāriens, kas radīts, izmantojot modernākos un tehnoloģiski progresīvākos materiālus un būvniecības metodes. Neatsveramu vērtību projektam piešķir skats, kas paveras uz gleznaino vecpilsētas siluetu. Visi dzīvokļi tiek piedāvāti ar pabeigtu apdari, kurā izmantoti mūsdienīgi materiāli no Itālijas un Vācijas ražotāju jaunākajām kolekcijām. Iedzīvotāju ērtībām ēkas pagrabstāvā ir pieejamas privātas noliktavas telpas, kā arī divu līmeņu pazemes autostāvvieta, kas ļaus saglabāt ēkas apkārtējo vidi brīvu no automašīnām.”

Kas ir šis Roberts Džeikobs Pera, un kāpēc viņam vajadzīgs dārgākais dzīvoklis Rīgā?

foto: The Commercial Appeal/TNS/Sipa U/ Vida Press
Roberts Pera tagad savam īpašumu lērumam piepulcējis dzīvokli Rīgā. 41 gadu vecā Peras bagātību vērtība tiek lēsta vairāk nekā septiņu miljardu ASV dolāru apmērā. 36 gadu vecumā viņš tika iekļaus biznesa žurnāla "Forbes" izveidotājā sarakstā "10 jaunākie pasaules miljardieri".

Pera ir 1978. gadā dzimis amerikāņu uzņēmējs, kurš savulaik kā inženieris strādājis tehnoloģiju gigantā "Apple", bet 2012. gadā iegādājies Nacionālās basketbola asociācijas klubu Memfisas "Grizzlies", samaksājot 350 miljonus ASV dolāru. Šo pirkumu Pera atļāvās pēc tam, kad, ar savām idejām jūtoties nevajadzīgs "Apple", 2005. gadā izveidoja tehnoloģiju uzņēmumu "Ubiquiti Networks" un visai ātri nopelnīja milzu kapitālu. "Ubiquiti Networks" šobrīd ir vadošais wireless un tīklu produktu ražotājs pasaulē. Pērn uzņēmuma ienākumi bija 196,3 miljoni ASV dolāru, bet uzņēmuma vērtību lēš trīs miljardu dolāru apmērā!

Kāpēc ASV miljardierim nepieciešams ekskluzīvs dzīvoklis Rīgā? Pavisam vienkārši – 2014. gadā, investējot vairākus miljonus, Roberts Džeikobs Pera Latvijā izveidoja "Ubiquiti Networks" attīstības un pētniecības centru "U Labs", kurā šobrīd strādā vairāk nekā 50 inženieru, kuri darbojas pie jaunu telekomunikāciju produktu izveides. Viens no pirmajiem šo Latvijas inženieru produktiem bija revolucionāra bezvadu interneta sistēma mājas vajadzībām "Amplifi", bet pavisam tapuši nu jau vairāk nekā pieci unikāli produkti.

Starp citu, "U Labs" birojs atrodas Ķīpsalā, "Saules akmens" 17. stāvā, bet Roberta Džeikoba Peras iegādātais dzīvoklis ir tikai pārsimts metru attālumā, Āgenskalna līča pretējā pusē Klīversalā. Tāpēc amerikāņu tehnoloģiju gigantam atliek vien iziet uz savas terases, lai pavērtos, kas notiek paša dibinātajā pētniecības centrā.

Citas ziņas, intervijas un notikumus lūkojiet šīs nedēļas žurnālā "Kas Jauns"!