foto: LETA
Mārtiņš Kalita - puisis, kas izkonkurēja Bredu Pitu
Aktieris Mārtiņš Kalita režisora Gata Šmita krimināldramas "1906" pirmizrādē kinoteātrī "Kino Citadele".
Kino
2019. gada 27. marts, 06:09

Mārtiņš Kalita - puisis, kas izkonkurēja Bredu Pitu

Ieva Valtere

Žurnāls "Kas Jauns"

Mūsmājās aktieris Mārtiņš Kalita (33) ir uzlecošā zvaigzne, taču kaimiņvalstī viņš jau pamanījies nofilmēties 10 miljonu eiro vērtā kino projektā.

Gata Šmita filmas "1906" pirmizrāde

2019. gada 13. martā "Kino Citadele" notika režisora Gata Šmita filmas "1906" pirmizrāde.

gallery icon
97

Šomēnes kultūras aprindas ļaudis pulcējās uz zīmīgu notikumu – pēdējās Latvijas simtgades filmas "1906" pirmizrādi. Tajā galveno lomu – revolucionāri noskaņoto Pelēko – spoži atveido Liepājas teātra aktieris Mārtiņš Kalita. Žurnāls "Kas Jauns" izpētījis, kas gan par šo aktieri zināms.

View this post on Instagram

#1906filma #makeup

A post shared by Martins Kalita (@martinskalita) on

Ielūgums pie Mihalkova

Pēc Klaipēdas Universitātes absolvēšanas grobiņnieks Mārtiņš Kalita nonāca Liepājas teātrī, kur spēlē jau desmit gadu. Bet ārpusteātra jeb plašākai sabiedrībai viņš kļuva pazīstams pirms pieciem gadiem – kā „tas puisis, kurš Mihalkova filmā dabūjis galveno lomu”. Mārtiņš pats uz savu roku bija sagatavojis fotosesiju ar dažiem video un savu portfolio nosūtījis aktieru aģentūrai Maskavā. Ilgi nebija jāgaida, kad tika saņemts zvans ar uzaicinājumu atrādīties izcilajam kino meistaram.

Runa bija par leģendāro Krievijas režisoru Ņikitu Mihalkovu, kas ne tikai Latvijas, bet arī Krievijas kinosabiedrību satricināja ar vēsti, ka lomai filmā "Saules dūriens", uz kuru cerēja daudzas pašmāju zvaigznes, izvēlējies latviešu puisi, kurš turklāt nezina ne vārda krieviski. „Viņš izvilcis laimīgo loterijas biļeti!” – teica daudzi, prognozējot, ka Mārtiņam nu durvis uz pasaules slavu vaļā. Vēl lielāka uzmanība aktierim no Latvijas tika tad, kad gaismā nāca fakts, ka iepriekš par galveno lomu Mihalkovs bijis teju vienojies ar Bredu Pitu. Daloties noslēpumos, kāpēc Mārtiņš izkonkurējis augstākā līmeņa slavenību Pitu, filmai pietuvinātas personas pauda, ka režisors tomēr vēlējies, lai filma ir par tās varoni – leitnantu Ivanu Buņinu –, ne Holivudas zvaigzni. Tikām pats Mihalkovs par Kalitu mēdza izteikties kā par „uzlabotu Breda Pita variantu”.

foto: Publicitātes
Mārtiņš režisora Ņikitas Mihalkova filmā "Saules dūriens".

Lai pienācīgi sagatavotos lomai, Mārtiņš ar filmas veidotāju atbalstu gan tika pie privātskolotāja un dabūja iemācīties krievu valodu, gan… uzbaroties par 20 kilogramiem. Par gatavošanās posmu aktieris intervijās mēdz atcerēties, ka ēdis visu, ko vien kārojis, ēstuvēs vaicājis pēc treknākajiem ēdieniem. Rezultātu sasniedzis mēneša laikā, bet iepriekšējo formu pēc filmēšanās atguvis sporta zālē.

foto: Juris Rozenbergs
Jau gandrīz divus gadus Mārtiņš Kalita ir laimīgi precējies. Uz filmas "1906" pirmizrādi viņu pavadīja sieva Anna, kas aktierim dāvājusi divas atvases: meitu Izabellu (gandrīz 3 gadi) un dēlu Kristianu (8 mēneši).

„Esmu līdzīgs mammai”

Ne tikai Breds Pits ir tas, ar kuru Mārtiņu salīdzina. Arī ar Jūenu Makgregoru un... kā simtgades filmas pirmizrādē pārliecinājās "Kas Jauns", Mārtiņš pirmajās epizodēs daudziem skatītājiem lika aizdomāties par līdzību ar dziedātāju Lauri Reiniku. Vaicāts par to, aktieris pauda pārsteigumu, sakot, ka par šādu līdzību dzird pirmo reizi. „Ak šitā? Neesmu par to neko dzirdējis, un labi, ka neesmu. Es Liepājā dzīvoju, nebraucu uz Rīgu, tāpēc man tās basņas laikam netiek klāt,” pēc pirmizrādes pasmaida Mārtiņš. Komentējot piesauktās līdzības, krievu medijiem Mārtiņš atzinis, ka par to dzird bieži, taču pašam šķiet, ka visvairāk līdzīgs ir savai mammai.

foto: Juris Rozenbergs
Pirmizrādē kopā ar mammu, sievu, māsu, brāli un draugiem.

Stāstot par bērnību un ģimeni, Mārtiņš intervijās atklājis, ka vēlējies savu dzīvi saistīt ar reklāmas biznesu, dizainu vai, ja ne citādi, turpināt ģimenes lietu – nodarboties ar zirgkopību. Mārtiņa ģimene ar saviem Jura staļļiem Grobiņas pusē ir Latvijā pazīstami zirgaudzētāji. Bet pa aktiermākslas ceļu Mārtiņš aizgājis brīdī, kad nejauši izdzirdējis par kursa uzņemšanu Liepājas teātrī. Tā teikt, nolēmis izmēģināt spēkus.

Izdzīvojis gan cēloņus, gan sekas

Kalita smej, ka loma filmā "1906" bijis tāds trūkstošs posms, kas viņa varoņiem uz kinoekrāna ļauj gandrīz nepārtraukti dzīvot simt gadu. Kopumā Mārtiņš nofilmējies trīs filmās, no kurām pēdējā, kas izmaksājusi vismaz desmit miljonus eiro, pirmizrādi piedzīvos gada nogalē. „Saistībā ar kino šo laikmetu būšu diezgan „izmīcījis”. "Saules dūriens" ir par laika posmu no 1907. līdz 1920. gadam, kas varētu būt kā turpinājums filmai 1906. Savukārt šā gada decembrī uz ekrāniem nonāks krievu režisora Andreja Kravčuka vērienīgā filma "Союзспасения" par dekabristu sacelšanos 1825. gadā, kurā arī man ir loma. Tā ka gan sarkanās kustības un revolūcijas cēloņus, gan sekas būšu izdzīvojis,” stāsta Mārtiņš, atzīstot, ka par vēstures lietpratēju tāpēc viņš nebūtu uzskatāms.

„Piekritīšu apgalvojumam – jo vairāk zini, jo mazāk saproti,” pasmaida filmas "1906" galvenās lomas atveidotājs. Vaicāts, kāpēc viņam veicies tieši ar vēsturiskajām filmām, aktieris atklāj, ka citu filmu kastingos nemaz nav piedalījies.