Einars Repše pametis Latviju un pārcēlies uz Franciju? FOTO
Bijušais Ministru prezidents Einars Repše tagad biežāk uzturas Francijā nekā Latvijā. Šamonī pilsētiņas iedzīvotāji viņu jau dēvē par savējo.
Slavenības
2016. gada 22. janvāris, 05:29

Einars Repše pametis Latviju un pārcēlies uz Franciju? FOTO

Jauns.lv

Francijas Alpu pilsētiņā Šamonī dzīvojošās latviešu ģimenes ekspremjeru Einaru Repši (54) un viņa ģimeni jau vairākus gadus dēvē par vietējiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Esot politikā, Repše nepārtraukti mudināja iedzīvotājus palikt Latvijā, pašiem kaldināt valsts ekonomiku un pirkt te īpašumus, lai nepieļautu Latvijas izpārdošanu ārzemniekiem. Tomēr pēc neievēlēšanas Saeimā ekspremjers arvien mazāk laika pavada dzimtenē, tā vietā priekšroku dodot dabas dailes baudīšanai Francijas Alpos. Repše ar visu ģimeni nereti pat vairākus mēnešus uzturas Šamonī kūrortpilsētiņā, no kurienes sociālajos tīklos regulāri publisko krāšņus piedzīvotā un redzētā fotomirkļus. Žurnālam „Kas Jauns” Repše apstiprina, ka pēdējos pāris gadus patiešām mitinās Francijā. Viņš gan uzsver, ka par emigrantu sevi neuzskata. „Francijas Alpos daudz laika pavadu darba vajadzībās. Fotografēju, filmēju, sadarbojos ar uzņēmumu, kas veido aero bildes. Arī nedaudz gleznoju,” viņš klāsta. Stāstot par darba specifiku, viņš bilst, ka Alpos fotografē un filmē kalnu ainavas un ar to saistīto estētiku. „Tas, ar ko šobrīd nodarbojos, ir fotografēšana un tā saucamā dronu video filmēšana. Pasūtītājs ir jebkurš, kas gatavs nopirkt gatavu materiālu vai arī pasūtīt specifisku filmēšanu.”

Iemaņas darbam kalnos Repše padziļināti apguvis, fotomākslā izglītojoties gan Latvijā, gan arī kursos Francijā. „Vienmēr esmu nodarbojies ar lietām, kas saistītas ar tehnoloģijām. Lietās, kam pievēršos, iedziļinos ļoti pamatīgi. Tāpat arī šobrīd. Piedevām noder arī mana kalnos kāpšanas iemaņas un pieredze, kad kādreiz jāpiekļūst sarežģītākām ainavām,” piebilst ekspolitiķis.

Repše atklāj, ka Francijā uzturas Aržentjērā, kas ir blakus Šamonī pilsētiņai, kurā norisinājās 1924. gada Ziemas Olimpiskās spēles. „Tā vieta mani burtiski apbūrusi ar savu krāšņumu, un kalni jau mani vienmēr ir piesaistījuši. Tur ir iespējams arī padomāt par dzīvi un tās jēgu, kā arī meditēt. Parasti dodos turp kopā ar ģimeni. Dēlam tagad ir skola Latvijā, un nākas visu apvienot. Tā nu epizodiski tur kursēju. Bet Latviju pametis neesmu un to darīt arī negrasos. Patlaban, piemēram, esmu Ikšķilē, un Ikšķiles māju neplānoju ne izīrēt, ne pārdot,” apgalvo Repše.

 

Kasjauns.lv / Foto: Facebook.com, no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva