foto: Mārtiņš Ziders
Andrejs Ēķis pikts uz kino kritiķiem: "Viņi nav tik tālu izauguši"
"Cilvēki smejas par atpazīstamām, nevis izdomātām situācijām,” saka Andrejs Ēķis.
Kino
2019. gada 4. marts, 07:06

Andrejs Ēķis pikts uz kino kritiķiem: "Viņi nav tik tālu izauguši"

Jauns.lv

Režisors un producents Andrejs Ēķis, kas Latvijas publikai beidzamajos gados sarūpējis komēdijas "Svingeri", "Blēži" un "Klases salidojums", pauž niknus vārdus kritiķiem, kas ne īpaši glaimojoši vērtē viņa centienus izpausties šajā lauciņā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā mēļo, Ēķis savu jaunāko veikumu, komēdiju "Klases salidojums", kurā humorpilnā gaisotnē apspēlē tā saukto četrdesmitgadnieku krīzi, pirms tās pirmizrādes nemaz nav atrādījis kritiķiem, pikts par viņu atsauksmēm par iepriekšējām filmām - "Svingeriem" un "Blēžiem".

„Kad filmu kritiķi, kas paši tikai nupat beiguši Kultūras akadēmiju, raksta, ka viņiem filmā ir dažādi neizprotami joki, viņi vienkārši nesaprot – nav tik tālu izauguši, lai saprastu, par ko filmā ir stāsts,” žurnālam "Kas Jauns" norādījis Ēķis. „Bet cilvēks, kas ir dzīvi nodzīvojis, saprot, par ko ir runa. Cilvēki smejas par atpazīstamām, nevis izdomātām situācijām.”

Ēķis piebilst, ka "Klases salidojuma" scenārijs radies, pateicoties novērojumiem dzīvē un paša pieredzei. „Es esmu ļoti labs vērotājs. Redzu cilvēkus dzīvē. Un man pašam ir 54 gadi, es zinu tos visus posmus,” saka viņš.

Komēdijas "Klases salidojums" Rīgas pirmizrāde

2019. gada 18. februārī kinoteātrī "Splendid Palace" notika režisora Andreja Ēķa jaunās komēdijas "Klases salidojums" Rīgas pirmizrāde.

gallery icon
103

Ar "Klases salidojumu" režisoram arī sanāca sava veida nesaprašanās ar Rīgas lielāko kinoteātri "Kino Citadele" - tas filmu izņēma no repertuāra, jo Ēķa jaunākā filma vēl pirms pirmizrādes izrādīta citās platformās. Proti, divas nedēļas pirms plānotās kino pirmizrādes tā jau bija redzama vietnē "Shorcut" un "Helio" interaktīvajā televīzijā. Tas "Kino Citadele" nebija pa prātam.

Lēmumu neizrādīt "Klases salidojumu" Rīgas lielākajā kinoteātrī filmas producents Kristians Alhimionoks nosauca par "pliķi" un bezprecedenta gadījumu.

"Forum Cinemas" vadītājs Normunds Labrencis "LNT Ziņām" skaidroja, ka šāda situācija radās, jo, viņuprāt, pārkāpti kinoindustrijā sen labi zināmi darbības principi, ka sākotnēji filmu piedāvā ekskluzīvi tikai kinoteātriem, un filma netiekot iekļauta repertuārā, ja tā vispirms tiek piedāvāta izrādīšanai citās platformās. "Šāda situācija mums ir pirmo reizi. Līdz pat pēdējam brīdim meklējām risinājumu un kompromisu, tomēr to neizdevās panākt," tā viņš, piebilstot, ka šī neesot vēršanas ne pret latviešu kino, ne filmu izplatītāju.

"Klases salidojums", kurā lomās iejūtas pazīstami aktieri - Ainārs Ančevskis, Imants Strads, Elīna Vāne, Ieva Puķe, Mārtiņš Egliens, Mārtiņš Meiers -, kā arī mūziķis, grupas “Dzelzs vilks” solists Juris Kaukulis, humorpilnā gaisotnē apspēlē tā saucamo četrdesmitgadnieku krīzi.

Ainārs Ančevskis iejūtas no dzīves noguruša ģimenes galvas, kurš nespēj pārdzīvot to, ka viņa dzīve ir kļuvusi par rutīnu, lomā. Juris Kaukulis atveido mežonīgu rokeri ar kaislīgām pielūdzējām katra koncerta aizkulisēs, kurš pats tomēr nespēj izveidot pilnvērtīgas attiecības. Savukārt trešo draugu, kuru attēlo Imants Strads, tikko ir pametusi sieva.

Komēdijas “Klases salidojums” filmēšanas aizkadri

No 14. februāra kinoteātros visā Latvijā būs skatāma filmu “Svingeri” un “Blēži” radošās komandas jaunākā komēdija “Klases salidojums”. Mēnesi pirms ...

gallery icon
27

Protams, arī tviterī atsauksmju par "Klases salidojumu" netrūkst:

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās