foto: Publicitātes
Pārāk daudz noslēpumu. Filmas «Vecā dārza noslēpums» recenzija
Kino
2019. gada 28. janvāris, 09:26

Pārāk daudz noslēpumu. Filmas «Vecā dārza noslēpums» recenzija

Elīna Marta Martinsone

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Jaunā latviešu filma «Vecā dārza noslēpums» mēģina miksēt žanrus, lai pēc iespējas aizrautu mazākos skatītājus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

«Vecā dārza noslēpums» satur ļoti daudz komponenšu, lai iepatiktos savai galvenajai auditorijai - bērniem. Tajā galvenie varoņi ir četri bērni, ir daudz noslēpumu, zināma deva zinātniskās fantastikas un mazliet mistikas, ir piedzīvojumi un potenciāls kļūt par varoņiem… Ir «ļaundaris», kuram ir jāsaņem pēc nopelniem, kā arī divi ne pārāk gudri «sliktie», kurus vienkārši aptīt ap pirkstu, kā arī negaidīta draudzība ar nīgru un spītīgu večuku. Tai pat laikā filmā ir sakoncentrētas visas bērnu kino klišejas, jo īpaši tās, kuras raksturīgas latviešu kino.

Nejauši velkas paralēles ar Vara Braslas «Vectēvs, kas bīstamāks par datoru», jo arī šeit galvenā problēma ir nekustamais īpašums, kas pieder spītīgam onkulim, kas pārstāv tradicionālās vērtības un iestājas pret jebkādu progresu. Pretinieks ir slidens un nepatīkams «kapitālists», kurš vēlas īpašumu iegūt sev - «Vectēvs, kas bīstamāks par datoru» gadījumā tas bija Mārtiņa Meiera atveidotais Modris Kalnākāpējs, šoreiz tas ir Laura Subatnieka Kārlis, kam kaut kādu neizskaidrotu iemeslu dēļ pieder piepūšamo rotaļlietu veikals. Nīgrā vectēva vietā šoreiz ir Armands Edelsons - ekscentrisks vientuļnieks, kurš reiz bijis inženieris, taču šobrīd aizraujas ar biškopību un ķirbju audzēšanu.

Pirmizrāde ģimenes filmai "Vecā dārza noslēpums"

gallery icon
132

Bērnu četrinieks ir iemīļojuši nīgrā onkuļa dārzu - tajā viņiem ir gan savs «štābiņš», gan plašums, kur spēlēties. Turklāt dārzam piemīt sava mistika - piemēram, visi telefoni tur mēdz izlādēties. Taču gan Armanda, gan bērnu idilliskā ikdiena tiek apdraudēta tad, kad mantrausīgais Kārlis visiem līdzekļiem mēģina panākt, lai Armands viņam pārdod savu māju. Tā nu sākotnējie naidnieki - bērni un nīgrais onkulis - kļūst par negaidītiem sabiedrotajiem cīņā pret Armandu un viņa diviem pakalpiņiem.

Palēnām atklājas, ka Kārli nemaz tik ļoti neinteresē tikai pārpirkt šo zemes gabalu, lai tur uzbūvētu veikalu - nē, vecajā dārzā ir vēl daudz noslēpumu! Turklāt šis pats nelietis ar ūsām (kā vairākkārt bērni uzsver) arī ir sācis aplidot Kaspara un Santas mammu. Tādējādi filma sazarojas tik daudz sižetiskajās līnijās, ka visu atrisināšana ir uzdevums, ar kuru nemaz nav tik viegli bijis tikt galā.

Fantastiskais četrinieks

Protams, ka filmas galvenais fokuss ir bērnu četrotne, kuri ir gana atraktīvi, apķērīgi un apņēmīgi. Kā jau ierasts bērnu filmās, viņi daudz vienkāršāk tiek galā ar problēmām, ar kurām netiek galā pieaugušie. Tiesa, dīvaini šķiet, ka pieaugušie kaut kādu iemeslu dēļ uzsver, ka nesauks policiju situācijās, kur tieši tiesībsargu iejaukšanās visu atrisinātu.

Jaunie aktieri arī godam tiek galā ar brīžiem neveiklu dialogu izspēlēšanu, kā arī šoreiz - atšķirībā no jau minētās Vara Braslas filmas - jaunās tehnoloģijas daudzējādā ziņā izglābj situāciju. Lai arī tās izmanto, gan «labie», gan «sliktie» varoņi, priecē, ka šis mūsdienu dzīves aspekts netiek ignorēts vai - vēl ļaunāk - padarīts par ko nosodāmu.

Bosa palīgu stāsts

Viens no filmas priekiem ir ļoti simpātiskie Kārļa darbinieki, kurus ar atdevi un uzteicamu humora izjūtu atveido Imants Strads un Armands Berģis. Neuzdodot pārāk daudz jautājumu, viņi izpilda absurdās bosa pavēles, lai panāktu vecā mājas īpašnieka izvākšanos. Turklāt līdzīgi kā klasiskajā Ziemassvētku filmā «Viens pats mājās», iekrīt visdažādākajās lamatās.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Jāsaka, ka šie abi varoņi arī izpelnās lielāko tiesu no skatītāju smiekliem. Šarmants savā lomā ir arī Gata Gāgas atveidotais Kaspara un Santas mammas Ingas (Inga Alsiņa-Lasmane) kavalieris Jānis. Vīrietis ar «zelta rokām» arī spēlē svarīgu lomu plānā, kā izglābt veco dārzu ar visiem tā noslēpumiem.

Žanru kokteilis

Filma sevi piesaka kā piedzīvojumu kino ar mistikas un zinātniskās fantastikas elementiem. Taču, ja zinātniskā fantastika arī izspēlējas, mistikais elements šķiet visai «piekabināts» un īsti neattaisnojas. Bet vismaz šajā ziņā tas ir kas jauns bērnu filmu žanrā un domāju, ka jaunākajiem skatītājiem liksies gana interesanti.

Kopumā filma pārlieku paļaujas uz jau pārbaudītām vērtībām un daudzviet neizmanto savu potenciālu, lai radītu ko novatorisku latviešu kino kontekstā. Pieverot acis un dažādām loģikas kļūdām un paskaidrojošiem dialogiem, var papriecāties par dažiem interesantiem vizuāliem risinājumiem un vairākiem apsprātīgiem bērnu novērojumiem par dīvaino pieaugušo pasauli.

«VECĀ DĀRZA NOSLĒPUMS»
Piedzīvojumu filma, ģimenes filma, fantāzija, Latvija, 2018
Režisori: Olafs Okonovs un Gunita Groša.
Lomās: Agris Māsēns, Lauris Subatnieks, Roze Baumane, Niks Rapšs, Emīlija Jakubāne, Emīls Pohorželskis, Imants Strads, Armands Berģis, Inga Alsiņa-Lasmane, Gatis Gāga.