foto: Publicitātes
Atkarības posts un ģimenes spēks. Filmas "Bens ir atgriezies" recenzija
Kino
2019. gada 21. janvāris, 09:49

Atkarības posts un ģimenes spēks. Filmas "Bens ir atgriezies" recenzija

Elīna Marta Martinsone

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Pieklusinātā un smalkā drāma "Bens ir atgriezies" stāsta par to, kādas sekas atkarība atstāj uz ģimeni un pat mātes mīlestību.

Stāsti par pusaudžiem un viņu dažādajām problēmām ir viena no populārākajām tēmām, ko aplūkot kino. Jau pēdējā pusgadā ir iznākušas vairākas filmas, kas runā arī par dažādām ar apreibinošām vielām saistītām problēmām.

Tā kā kino ir viens no labākajiem medijiem, ar kura palīdzību pievērst sabiedrības uzmanību aktuālām problēmām, jāuzteic «Bens ir atgriezies» veidotāju izvēle runāt par šo tēmu ar pieklusinātas drāmas palīdzību. Jāsaka, ka Latvijas sabiedrība bieži vien izvēlas dažādas ar atkarībām un narkotiskām vielām saistītas problēmas ignorēt vai arī uzskatīt, ka tās attiecas tikai uz sabiedrības padibenēm. Taču, kā redzam arī šajā jaunajā režisora Pītera Hedža drāmā, arī bērni no labām vidusšķiras ģimenēm var nonākt šādās situācijās.

Filmas galvenais varonis Bens pēc traumas iegūšanas kļūst atkarīgs no pretsāpju medikamentiem un pēc tam arī cita veida opiātiem. (Problēma, kas ir īpaši izplatīta ASV, taču pēdējos gados aktualizējusies arī Latvijā). Vairākas reizes mēģinādams tikt vaļā no šīs atkarības, Bens ir nonācis rehabilitācijas centrā un šobrīd jau 77 dienas ir tīrs no narkotikām.

Tieši pirms Ziemassvētkiem Bens ierodas pie savas ģimenes, vēloties salabot attiecības un pavadīt svētkus ar savu māti. Džūlijas Robertsas atveidotā māte, protams, ar mīlestību pieņem savu «pazudušo dēlu», taču paralēli redzam, ka iepriekšējās reizes, kad dēls solījies atteikties no narkotikām, nav rezultējušās pozitīvi. Cauri mātes mīlestībai redzam piesardzību un sekas, ko ir atstājušas vairākkārtējas vilšanās. Turklāt Holijai ir arī jauna dzīve - vīrs, bērni, un arī tie lielākoties ir piedzīvojuši vairākas ar Benu saistītas problēmsituācijas. Holijas jaunais vīrs arī uzstāj, ka, ja Bens vēlas palikt pie viņiem, būs nepieciešams veikt ikdienas narkotiku testus. Un pati Holija paziņo, ka Bens nedrīkst pamest viņas tuvumu. Taču pamazām redzam, ka viņa atgriešanās tomēr nenoritēs tik gludi, kā cerēts.

Pirmais sarežģījums

Atveseļošanās process ir sarežģīts un smags - ne velti jau sen ir zināms, ka atkarība ir slimība, nevis  vienkārši «izlaidība». Turklāt ir redzams, ka Bens visvairāk pārdzīvo tieši par to, ko viņa narkotiku problēmas ir nodarījušas ģimenei. Lai arī filmā par agrāk notikušo netiek runāts pārāk daudz, no apkārtējo reakcijas un piesardzības ir nolasāms, ka ģimenei ir gājis smagi.

Lai arī Bens ļoti vēlas jaukus «ģimenes Ziemassvētkus», puiša pagātne tomēr nelaiž viņu tik viegli vaļā. Bijušie draugi un, kā izrādās, arī parādu piedzinēji nav tik piedodoši kā radinieki, un drīz vien pazūd ģimenes suns. Tā nu palēnām mēs uzzinām par Benu arvien vairāk, un suņa meklēšana ir dīvaina iespēja Benam satuvināties ar māti.

Džūlijas Robertsas mirklis

Viena no filmas lielākajām uzvarām ir tieši Džūlijas Robertsas aktierspēle. Recenzijās jau aktrises darbs šajā filmā tiek salīdzināts ar viņas oskaroto lomu filmā «Erina Brokoviča». Tā kā uz Holijas pleciem lielu tiesu guļas filmas dramatiskais smagums, tad, lai stāsts neaizslīdētu pārspīlētas melodrāmas zonā, ir bijis nepieciešams atrast smalku robežu.

Mātes mīlestība, kas vijas ar neuzticību un bailēm, kā arī nepārejošu cerību uz brīnumu, ir tas, ko Robertsa pārnes uz ekrāna. Turklāt, ņemot vērā savu Holivudas superzvaigznes statusu, aktrise ir spējusi izbalansēt savu sniegumu tā, lai uzmanību pievērstu nevis tāpēc, ka ir Džūlija Robertsa, bet tāpēc, ka ir tik pārliecinoša Holija.

Džūlija Robertsa „Zelta globusu 2019” ceremonijas vakarā

gallery icon
7

Saspēles uzvara

Lūkass Hedžs sevi jau ir pierādījis kā spēcīgs jaunās paaudzes aktieris ar plašu dramatisko lomu spektru. Un šoreiz filma ir savā veidā arī «ģimenes pasākums», jo režisors ir viņa tēvs - Pīters Hedžs. Tā kā lielu daļu filmas aizņem tieši Bena un viņa mātes attiecības, atslēga uz emocionālo iespaidu ir tieši abu aktieru smalkajā saspēlē.

Dēla pagātne un vietējās pilsētas tumšie noslēpumi, ir tas, ar ko ir jātiek galā Holijai. Taču ceļš uz piedošanu un savas identitātes atgūšanu - tā ir Bena cīņa. Un ar visiem šiem sarežģītajiem jautājumiem filma tiek galā godam un ar cieņu, spējot no sirds aizkustināt.

«BENS IR ATGRIEZIES» ("Ben is back")
Drāma, ASV, 2018
Režisors: Pīters Hedžs
Lomās: Džūlija Robertsa, Lūkass Hedžs, Kortnijs B. Venss, Katrīna Ņūtone u.c. 

KRITIĶU VIEDOKĻI

REKSS RĪDS, «THE OBSERVER»: AIZRAUJOŠI, SAISTOŠI UN NEATSLĀBSTOŠI

*****

Scenārijs netērē vērtīgo laiku virspusējai melodrāmai, un spriedze ir neatslābstoša, ritms ir aizraujošs, aktierspēle ir akurāta un saistoša. «Bens ir atgriezies» nepārsaldina šīs ģimenes cīņas skarbo realitāti, bet reizē to arī iezīmē ar dzīves, mīlestības un cerības pārpilnību.


A. O. SKOTS, «NEW YORK TIMES»:  ROBERTSAS FILMA

****

«Bens ir atgriezies» patiesībā ir Holijas stāsts un, neaizēnojot vispārējo aktieru ansambļa izcilību, šī tomēr visvairāk ir Džūlijas Robertsas filma. Un runa nav par ego vai izrādīšanos. Tieši otrādi - tas, kas Robertsas spēlē ir tik aizkustinošs un efektīvs, ir asā savas plaši pazīstamās personas apvēršana.


DEIVIDS ĒRLIHS, «INDIE WIRE»: MAIGS UN ZINOŠS STĀSTS

****

Šī ir niansētāka un skaidrāka atkarību drāma, nekā varētu gaidīt no režisora Pītera Hedža. Zem tās pārizmantotā stāsta - un Džūlijas Robertsas aktierspēles plašuma un vēriena - šis ir maigs un zinošs stāsts par izglābšanos, ko atkarībnieks var rast ģimenē, un smagumu, ko tas uzliek ģimenei.