foto: ITV/REX/ Vida Press
Ko realitātes šovi jums nestāsta
Slavenības
2019. gada 15. janvāris, 11:12

Ko realitātes šovi jums nestāsta

Uldis Landmanis

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Vai jums šķiet, ka realitātes TV šovi tiešām stāsta patiesību? Nē, izrādās, realitāte nereti ir tikai māns – epizodes tiek pārfilmētas, bet dalībnieki, kas it kā satiekas pirmoreiz, ir sen pazīstami... «Rīgas Viļņi» apkopoja dažus gadījumus, kas pierāda – acīm ticēt nebūt nedrīkstēja.

1.
Lai gan «Keeping Up with the Kardashians» tiek saukts par realitātes šovu un tajā nereti atklāti nevienam līdz šim nestāstīti slavenās Kardašjanu ģimenītes noslēpumi, izrādās, tagad, kad māsas ir augstākā līmeņa pasaules slavenības, viņas drīkst šovu ietekmēt, kā pašām labpatīk. Tā reiz Kima Kardašjana, kas «kā pārsteigumu» kameru priekšā pirmoreiz saņēmusi sava otrā vīra Krisa Hamfrīza bildinājumu, lūgusi šo ainu pārfilmēt. Viņai nav patikusi, kā pati šajā ainā izskatās. Tā nu TV skatītājiem rādītais bildinājums un Kimas emocijas nebūt nav nekāds «pārsteigums», bet jau sagatavota aina.

foto: Vida Press

2.
Vienā no daudzajiem dziedāšanas talantu šoviem – «The Voice» – par dalībnieku izbalsošanu un palikšanu sava teikšana esot arī faniem. Katra raidījuma trim pēc žūrijas vērtējuma vājākajiem dalībniekiem ir iespēja palikt raidījumā, ja par tiem nobalso skatītāji, kas savas balsis, piemēram, atdod tviterī. Taču mediji atklātībā laiduši līgumu, kas pirms šova tā dalībniekiem jāparaksta, un tajā atklāts – žūrijai ir tiesības «ignorēt balsošanas sistēmu» un ikvienu dalībnieku izslēgt, pat ja tas saņem atzinīgu fanu vērtējumu. Tā kā līdzjutēju ietekme, visticamāk, dažreiz ir tikai māns.

foto: ITV/REX/ Vida Press

3.
Telekanāla MTV šovā «True Love or True Lies» nesen piedalījās kāds geju pāris – stāstīja, kā iepazinušies Indijā filmas uzņemšanas laikā, viņiem bijis vienas nakts sakars, bet pēcāk abi kļuvuši par pāri. Taču izrādījās, ka šova uzņemšanas septiņās dienās abi kvalitatīvi melojuši – abi tikušies tikai divreiz, turklāt viens no viņiem vispār ir heteroseksuāls.

foto: ekrānuzņēmums no video

4.
Populārajā šovā «America’s Got Talent» viens no dalībniekiem Timotijs Maikls Po, gluži kā citi, žūrijai klāstīja savu dzīvesstāstu. Stāstīja, ka dienējis Afganistānā, guvis traumu granātas sprādzienā, tādējādi gūstot smadzeņu un muguras traumas, ticis pie runas problēmām. Aizkustinātā žūrija deva Po iespēju turpināt cīņu šovā, taču pēcāk dziedātāja stāstu sāka ķidāt mediji un interneta komentētāji. Izrādījās, dienesta laika fotogrāfijā, ko Po šova laikā demonstrējis, nemaz nav redzams viņš, bet kāds leitnants, kas par tādu Po neko nekad nav dzirdējis. Pēcāk dalībnieks atzina, ka daļu sava dzīvesstāsta tomēr sadomājis – pat to daļu, kurā stāsta, ka pirms granātas sprādzienā gūtajām traumām nekad nav dziedājis.

foto: ekrānuzņēmums no video

5.
Itin lielu popularitāti «Discovery Channel» ieguva realitātes šovs «Alaskan Bush People» – par ģimenīti, kas it kā uzaugusi un dzīvojusi nekurienē, ārpus civilizācijas. Braunu ģimene – Billijs, Emija un viņu septiņi bērni – it kā 30 gadus dzīvojuši Aļaskas mežos, līdz valdība izpostījusi viņu māju. Tad nācies meklēt dzīvesvietu vēl drūmākos mežos. Vismaz tā šova veidotāji centās iestāstīt skatītājiem. Patiesībā jautājumu beigās bija vairāk nekā atbilžu – kā gan viņi mežā, īsti ne ar vienu nekontaktējoties, dzīvoja, tērpušies džinsos? Tāpat viņu pirmās «mājas» izrādījās tikai jūdzi no lielceļa, un netālu bijusi pat picērija... Un šova dalībnieku stāstīto par tikšanos ar meža iemītniekiem dzīvnieku pārzinātāji metās izsmiet kā patiesībā pavisam neiespējamus stāstus.

foto: ekrānuzņēmums no video

6.
Šovs «Noliktavu kari» («Storage Wars») liek domāt, ka vandīšanās pamestās noliktavās ir īsta zelta bedre. Taču, protams, šajā šovā interesētos solītājus un pircējus tēlo profesionāli aktieri, mantas, kas ir noliktavās, tur ievieto šova producenti, turklāt tās piegādā tuvumā esoši veikali, kas par to saņem bezmaksas publicitāti.

foto: ekrānuzņēmums no video

7.
Amerikāņu realitātes iepazīšanās šovs «The Bachelorette» («Vecmeita») nāca pēc varenu atzinību guvušā «The Bachelor» («Vecpuisis»). Taču ne viens vien dalībnieks pēc tam atzina – šova dalībnieki tā iejaukušies raidījumā, mākslīgi veidojot intrigas un, viņuprāt, interesantas situācijas, ka par nekādu nopietnu attiecību veidošanu šovā i domāt nav bijis iespējams. Visiem bijis jāturas pie jau iepriekš izstrādāta scenārija, un pēcāk pat šova veidotāji atzina – «The Bachelor» bijis vien labs TV raidījums, ne realitātes šovs.

foto: Aruba Tourism Board / Splash New/ Vida Press

Publikācija ir sagatavota ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par saturu atbild izdevniecība SIA Izdevniecība Rīgas Viļņi.