foto: Publicitātes
Iemīļotākā auklīte lido atkal. Filmas "Mērija Popinsa atgriežas" recenzija
Kino
2018. gada 31. decembris, 05:54

Iemīļotākā auklīte lido atkal. Filmas "Mērija Popinsa atgriežas" recenzija

Elīna Marta Martinsone

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Iespējams, ka neviena cita filma nav tik ilgi gaidījusi savu turpinājumu, kā «Mērija Popinsa». Nu tas ir sagaidīts un redzams arī Latvijas kinoteātros.

Pēc «Mūzikas skaņām» otra nozīmīgākā Džūlijas Endjrūsas loma viennozīmīgi ir Mērija Popinsa tāda paša nosaukuma 1964. gada filmā. «Disneja» studijas muzikālā filma miksēja gan kino, gan animāciju, saglabājot tik iemīļoto mūziklu tradīciju, radot pārlaicīgu stāstu visai ģimenei.

Filmas "Mērijas Popinsas atgriešanās" pirmizrāde

Jaunās filmas "Mērijas Popinsas atgriešanās" pirmizrāde Losandželosā 2018. gada 29. novembrī.

gallery icon
17

Tāpēc režisors Robs Māršals («Čikāga») ir uzņēmies lielu izaicinājumu, mēģinot kaut ko tik klasisku un jau iecementētu popkultūras tradīcijā, piedāvāt no jauna mūsdienu skatītājam.

Dzīvspriecīgās un maģiskās auklītes Mērijas Popinsas lomu režisors ir uzticējis Emīlijai Blantai, ar kuru jau sadarbojās filmā «Jo dziļāk mežā», un rezultāts ir pietiekami aizraujošs, lai uzrunātu skatītājus arī 2018. gada nogalē.

Šoreiz Benksu bērni - Maikls un Džeina - jau ir pieauguši, un cīnās ar savām problēmām. Maikla sieva ir mirusi, un viņš ir palicis viens ar trim bērniem un arī smagu finansiālo situāciju. Taču tad, kad nejauši gaisā tiek palaists slavenais pūķis, Benksu ģimeni apciemo sen neredzētā auklīte - Mērija Popinsa.

Auklīte joprojām ir tieši tikpat jauneklīga, tikpat harismātiska un mazliet valdonīga, un pilna ar dažādiem pārsteigumiem un maģiskiem trikiem. Līdzās fantastiskiem muzikāliem numuriem (jaunajā filmas versijā ir arī dažas tikpat jaunas dziesmas) un sapņainām ainām fantāziju pasaulēs, risinās arī aizkustinošs stāsts par to, kā pieaugot nezaudēt savu bērnišķīgo spēju brīnīties un priecāties.

Mērija Popinsa ar visu savu maģisko lietussargu nav ieradusies tikai tāpēc, lai pieskatītu Maikla mazos bērnus - viņas uzdevums ir arī parūpēties par saviem nu jau pieaugušajiem auklējamajiem - gan pašu Maiklu, gan viņa māsu Džeinu. Jo realitāte ne pavisam nelīdzinās Mērijas Popinsas krāsainajai pasaku pasaulei - apkārt jūtama nomācošā ekonomiskā krīze, bezdarbs un sabiedrības arvien spēcīgākā noslāņošanās. Taču arī ar šīm smagajām problēmām lidojošā auklīte tiek galā sev ierastajā veidā - ar dziesmu, veikliem dejas soļiem un savu noslēpumaino lietussargu.

Kadri no filmas “Mērija Popinsa atgriežas”

Lielās depresijas ēra Lielbritānijā 30-to gadu sākumā - Džeina un Maikls Benksi jau ir pieauguši un šobrīd pārdzīvo personīgu zaudējumu. ...

gallery icon
15

Šerpāka Mērija

Nav noslēpums, ka uzņemties lomu, kas vairākām skatītāju paaudzēm tik cieši saistās ar leģendāru aktrisi - Džūliju Endjrūsu - nav viegli. Emīlija Blanta pati atzīst, ka, lai arī 1964. gada versiju bija redzējusi bērnībā, pirms filmēšanas to nav skatījusies, lai neietekmētos un arī nenobītos. 

Šāds piegājiens, acīmredzot, ir bijis pareizs, jo Emīlijas Blantas Mērija Popinsa ir šerpāka, ar vieglu ironijas piesitienu, un nekādā ziņā nerada iespaidu, ka ir mazāk veiksmīga oriģināla kopija. Tieši caur aktrises dzirkstošo enerģiju šis klasiskais stāsts iegūst mūsdienīgākas vēsmas. 

Fantāzijas lidojums

Arī šoreiz skatītāji var sevi sagatavot galvu reibinošiem animācijas un kino miksējumiem, kas eleganti simbolizē Mērijas Popinsas tiešo saikni ar bērnu iztēles pasauli. Lielisks piemērs, kā bērniem iemācīt praktiskas zināšanas, caur spēlēm un izpratni.

Neiztrūkstoša sastāvdaļa ir arī filmas mūzikla puse - ne velti aktieru komandai ir pievienojies arī pēdējo gadu Brodvejas superzvaigzne Lins Manuēls Miranda (mūzikls «Hamiltons»). Viņa atveidotais Džeks ir Mērijas tuvākais draugs un, protams, arī lielisko duetu partneris. 

Kā tikt pāri sērām

Jāteic, ka Holivudas veidotās ģimenes filmas (jo īpaši tās, kuras iznāk ap Ziemssvētku laiku) lielākoties ir perfekti izkalkulētas, lai nopelnītu naudu. Protams, ka arī «Mērija Popinsa atgriežas» nav izņēmums. Taču, atšķirībā no daudziem citiem izklaides komercproduktiem, tā ir baudāma skatāmviela.

Mērija Popinsa ne tikai palīdz atgūt ticību brīnumiem, bet arī palēnām palīdz Maiklam tikt pāri viņa sērām. Un tieši šie smalkie idejiskie un emocionālie apakštoņi ir tie, kuri paceļ šo filmu augstāk par vienkāršu naudas taisīšanas mašinēriju.

«MĒRIJA POPINSA ATGRIEŽAS» ("Mary Poppins Returns")
Piedzīvojumu filma, ģimenes filma, ASV, 2018
Režisors: Robs Māršals
Lomās: Emīlija Blanta, Lins Manuēls Miranda, Kolins Fērts, Merila Strīpa, Bens Višovs, Emīlija Mortimera un citi.

KRITIĶU VIEDOKĻI


DŽEINA KROUTERE, «GAMES RADAR»: TĪRA, NEVILTOTA IZKLAIDE

*****

Mēs jau zinām, ka «katru darbiņu ir jāveic ar jautrības piesitienu», un, lai arī Popinsa ir viltīgi formulēta filma, kas patur prātā domu par Ziemassvētku kases ieņēmumiem, tā arī ir tīra, neviltota ģimenes izklaide. Tikai īgņa neizjustu lipīgo prieku par galvu reibinošajām epizodēm. 


DEIVIDS RŪNIJS, «THE HOLLYWOOD REPORTER»:  MĪLĪGA UN VITĀLA

*****

Turoties tuvu pie mūžīgās klasikas formulas, tai pat laikā pievienojot gana daudz svaiguma, lai sniegtu tuprinājumam pašam savu, individuālu vitalitāti, šī mīlīgā ekranizācija piedāvā gan nostalģiju, gan novitāti. Ideāls kastings, lipīgas dziesmas… tikai ciniķi varētu pretoties šai šarmantajai filmai.


DŽOŠUA ROTKOFS, «TIME OUT»: SNIEDZ CERĪBAS SAJŪTU

****

Filma ir visburvīgākajā veidā britiska: sociāli apzinīga, psihodēliska un optimistiska. Mērija, par spīti savai spēcīgajai taisnīguma izjūtai, ir filmas līdzjūtības eņģelis. Kad Blanta spēcīgā balsī dzied savu jauno dziesmu, viņa piedāvā kosmisku veidu, kā tikt galā ar problēmām. Un sniedz cerības sajūtu, kura pārāk ilgi bija zudusi.