foto: Publicitātes
"Brāļi Sisteri" – amerikāņu vesterns eiropiešu gaumē
Džonu S. Reiliju un Hoakinu Fēniksu vieno viena kopīga aktieriska īpašība.
Kino
2018. gada 13. decembris, 10:32

"Brāļi Sisteri" – amerikāņu vesterns eiropiešu gaumē

Karlīna Timofejeva

Piedzīvojumu komēdija par diviem brāļiem, kuri ir nedaudz vīlušies dzīvē, pārdzīvo pusmūža krīzi un tajā pašā laikā sarunājas kā divpadsmitgadīgi puiši – Patrika Devita romāna ekranizācijas iespēja tik ļoti uzrunāja režisoru Žaku Odijāru, ka pat vienaldzīgā attieksme pret vesterna žanru, netraucēja viņam uzņemt tik lielisku filmu.

“Šajā stāstā bija apvienotas tik daudz it kā kopā nesaderīgas lietas un tieši tas mani piesaistīja pie šī projekta”, atzīstas filmas “Brāļi Sisteri” režisors Žaks Odijārs. “Taču tas nebūt nebija mans mērķis – apzināti ķerties pie šāda ugunsbīstama sajaukuma radīšanas. Es nemožos no rīta un nesaku sev – hei, es tūlīt ķeršos klāt filmai, kurā gribu sajaukt kopā dažādus žanrus. Iespējams, ka tāda sajūta rodas tad, kad tu ļoti labi pārzini dažādu žanru klišejas – tas ļoti palīdz nodibināt vajadzīgo kontaktu ar skatītāju. ”

Neskatoties uz to, ka gatavojoties filmēšanai tika apmeklēta Ziemeļkalifornija, lai izvēlētos atbilstošu vietu filmā atainotajiem notikumiem, filmēšanas grupa nolēma iet savu ceļu. “Visas vietas, kuras mēs apskatījām, tā vien brēc pēc tā, lai tur filmētu vesternus,” stāsta režisors Žaks Odijārs, “Bet tās ainavas visi jau ir redzējuši arī citās filmās. Tāpēc radās jautājums – vai mēs gribam dabūt gatavu realitāti, kura uzspiež mums savu atmosfēru, jeb mēs tomēr gribam radīt kaut ko pilnīgi jaunu? Pie tam, filmēšana Amerikā ir ļoti sarežģīta un dārga. Tāpēc mēs izvēlējamies Rumāniju un Spāniju.”

"Brāļi Sisteri" – amerikāņu vesterns eiropiešu gaumē

Piedzīvojumu komēdija par diviem brāļiem, kuri ir nedaudz vīlušies dzīvē, pārdzīvo pusmūža krīzi un tajā pašā laikā sarunājas kā divpadsmitgadīgi ...

gallery icon

Lai arī režisors nevēlējās filmēt Amerikā, viņš nolēma izvēlēties lomām tieši amerikāņu aktierus un aktrises. “Amerikāņiem ir savdabīga aktierspēles maniere,” paskaidro Odijārs, “Es ļoti mīlu franču aktierus, bet amerikāņi – tas ir pavisam kaut kas savādāk. Amerikāņu aktieri uzskata, ka no visām ar aktierspēli saistītām profesijām tieši kino ir pats svarīgākais. Un viņi ir gatavi patiešām smagi strādāt, lai gūtu vajadzīgo rezultātu. Amerikāņu aktieri uzskata atveidotos personāžus par savu īpašumu. Kas tieši attiecas uz Hoakina Fēniksa un Džona S. Reilija duetu, tad es uzskatu to par fenomenālu parādību – uz ekrāna viņi patiešām izskatās pēc brāļiem un tas laikam ir tāpēc, ka viņiem jau sen ir bijusi vēlme spēlēt kopā.”

“Mēs tā īpaši nebijām pazīstami pirms piedalīšanās šajā filmā,” stāsta aktieris Džons S. Reilijs, “Biju pāris reizes ticies ar Hoakinu, mums ir kopēji paziņas, bet ne vairāk. Mēs vienmēr esam izturējušies viens pret otru ar lielu cieņu un es viņu patiešām uzskatu par vienu no izcilākajiem šobrīd esošajiem aktieriem. Protams, tūlīt pēc manis…” smejas Reilijs.

Ar šo filmu, tiek lauztas vesternu tradīcijas – tā uzskata Džons S. Reilijs. “Atcerēsimies kaut vai klasisko Klinta Īstvuda varoni – viņš parasti ir mazrunīgs, noslēgts un neviens īsti nesaprot, kas darās viņam galvā, par ko viņš domā. Šiem varoņiem dvēsele ir atvērta visiem – ja viņi ir izsalkuši, izslāpuši, nosaluši vai viņiem ir kaut kādas cita veida problēmas – skatītājs par to visu uzzinās, jo viņi nav pieraduši slēpt savas emocijas. Kā arī viņi nevar iedomāties savas dzīves bez slepkavībām. Laikam tā ir kāda bērnības trauma.”



Džons S. Reilijs neslēpj, ka viņu un režisoru Žaku Odijāru vienoja ideja uzfilmēt pavisam nestandarta vesternu. “Amerikāņiem tik ļoti patīk vesterni un viņi vienmēr jau ir sagatavojušies tam, ko vēlas iegūt no kārtējās filmas. Neviens nevēlas atcerēties par genocīdu, kurš tika vērsts pret indiāņiem – visi grib redzēt Džona Veina tipa varoņus, kuri filmas beigu titru kadros aizjāj uz sava zirga rietošas saules fonā,” stāsta Reilijs. “Izlasot “Brāļu Sisteru” scenāriju, man likās, ka tas ir manas reālās dzīves traks apraksts. Tāpēc nebija šaubu, ka skatītājus gaidīs kaut kas ļoti tāls no pieņemtajām vesterna žanra normām.”

“Džonu S. Reiliju un Hoakinu Fēniksu vieno viena kopīga aktieriska īpašība,” atklāj režisors Žaks Odijārs, “Viņi abi lieliski spēj nospēlēt cilvēka trūkumus un nepilnības. Viņi ir tik perfekti šajā lietā, ka gribētos viņus abus nosaukt par perfektiem neperfekcionistiem, jeb arī varbūt otrādi – neperfektiem perfekcionistiem. Es vēl neesmu izlēmis.”

Par filmu

Pārgalvīgie brāļi ar dīvainajiem uzvārdiem ir zeltrača un avantūrista Vorma meklējumos - šo uzdevumu viņi ir saņēmuši no noslēpumainā Komandora. Būdami atlīdzības mednieki, dzenoties pakaļ savam jaunajam upurim viņi pat nenojauš, ka ir iepinušies bīstamā spēlē, kurā savus neapvaldāmos raksturus būs jāapvieno ar asu prātu un prasmi rīkoties ar ieroci.
Galvenajās lomās: Džons S. Reilijs, Hoakins Fēnikss, Džeiks Džilenhols, Rizs Ahmeds un Rutgers Hauers.


Piedzīvojumu komēdija “Brāļi Sisteri” – kinoteātros no 14. decembra.

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar "Labs kino"