Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Arī Fredis aizstāv Eviju Vēberi: "Visas mazgadīgās skuķes pārvēršas par dusmīgām tantēm"
foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Slavenības

Arī Fredis aizstāv Eviju Vēberi: "Visas mazgadīgās skuķes pārvēršas par dusmīgām tantēm"

Jauns.lv

Sociālās saziņas tīklā "Facebook" varenu aizstāvības runu dziedātājai Evijai Vēberei veltījis radio raidījumu un pasākumu vadītājs, dažbrīd arī dziedātājs Andris Freidenfelds jeb Fredis.

Arī Fredis aizstāv Eviju Vēberi: "Visas mazgadīgās...

Viņaprāt, Evijas Vēberes izpildījumā dziesma "Svētku diena" bijusi lieliska interpretācija - "emocionāli sakāpināta, toties pašas izsāpēta un izfunktierēta".

Fredis arī paudis sašutumu par sabiedrības konservatīvismu: "Dīvaini, bet esmu priecīgs, ka man nav 18 un nav jāsāk cīņa simtgadīgās Latvijas nežēlīgajā šovbiznesā, jo sabiedrības "maizi un izpriecas" gribošā daļa ir iestigusi tādā politkorektā, pašapmierinātā konservatīvismā, ka to saraudina un padara neizsakāmi skumju jebkura atkāpe no pierastā. Vēl vairāk- tai ir kauns citu vietā! Uz dīvāna, pie TV, savās mājās, bet kauns."

"Mūsdienu uztveres stagnācijas laikā nevarētu rasties ne "Zvaigznīšu brīdis", ne "BēBē Brokastis", ne "Labvēlīgais tips". 
Noknābātu un nokomentētu līdz radošajai nāvītei. Tagad visam jābūt glītam, korektam un, galvenais- saprotamam," sūrojas Fredis.

Koncerts „Mīlestības vārdā. 18+”

Spītējot vēsajam laikam, 19. novembra vakarā sirsnīgā un mīlestības caurstrāvotā atmosfērā pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas izskanēja nākamās simtgades pirmais koncerts ...

"Kā es mīlu to laiku, kad Rietumu mūzikā katru nedēļu parādījās pa kādai Evija Vēberei! Vai Tomam Veitsam. Vai "The Velvet Underground". Nebija laika stagnēt. Nebija vairāk spēka sašust par neprofesionālo un kaitinošo izpildījumu. Un tā, sākot ar Elvisu. Nepārtraukti kaut kādi eksperimenti un savādi skatījumi," norāda mākslinieks.

"Kas attiecas uz dziesmu "Svētku diena", tad tā nav nekāda Katalonijas vai Maķedonijas himna, tā ir joprojām dzīva dziesma, kurai ik pa brīdim jāļauj svaigi uzelpot. Evija tikai mazliet editēja šo bildi, pieliekot asāku kontrastu, augstāku krāsu piesātinājumu. Tā viņa to redz 2018. gadā dzīvojoti," uzskata Fredis.

"Bet arī pašā Olgas izpildījumā tas pamatos jau ir ielikts, kaunies vai raudi. Tas "mazgadīgās skuķes" faktors. Bet visas aizrautīgās mazgadīgās skuķes pārvēršas par lielām dusmīgām tantēm, kurām žēl, ka vairs nav mazgadīgas skuķes, kā arī to nodokļu maksātāju iztērēto naudu. Un, protams, tam visam līdzi nāk nepamatots naids no zemā starta, snobiska neiejūtība un elementāra nepieklājība," savu viedokli pauž viņš.

Kā jau vēstīts, Evijas Vēberes uzstāšanās simtgades pirmajā koncertā "Mīlestības vārdā. 18+" sacēla milzu ažiotāžu sociālajos tīklos.

Vēbere, kurai izdoti jau divi solo albumi, uz lielās skatuves vairāku tūkstošu auditorijai kāpa 19. novembrī pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas - koncertā kopā ar "Instrumentiem", "Cosmos", Renāru Kauperu un citiem domubiedriem.

Viņa dziedāja komponista Imanta Kalniņa hitu "Svētku diena", kas, protams, vislabāk pazīstams Olgas Rajeckas izpildījumā.

Tie ļaudis, kas uz koncertu nebija, ierakstu varēja lūkot internetā, un komentāri pēc Vēberes uzstāšanās sāka birt kā no pārpilnības raga.

Rajeckas meita Marija Migliniece, piemēram, sociālās saziņas tīklā "Facebook" ievietoja video ar Evijas dziedājuma ierakstu, to nodēvējot par "šausmām un drausmām", Olgas vīrs Ivo Bankavs pauda: "Es nesaprotu smieties vai raudāt, vai tiešām tā ir jāparodē Imanta Kalniņa mūzika, vai Latvija savā dzimšanas dienā nav pelnījusi kvalitatīvu koncertu? Kas tas par sviestu!!! Un kāds par to saņem nesliktu naudiņu.... kas būs tālāk??"

Bet Olga pati skumjās esot raudājusi, jo šī dziesma bijusi un ir viņas "mīlestības himna". "Es biju samīlējusies manas meitas tētī un man bija 24 gadi. Šī dziesma bija un ir mana mīlestības himna. Esmu viņu dziedājusi tūkstošiem koncertos un vienmēr īpaši," sociālās saziņas tīklā "Facebook" ierakstīja Rajecka.

Tik dažādā Olga Rajecka

Dziedātāja Olga Rajecka..