foto: REUTERS/SCANPIX
Politiskās kaislības un cilvēciskās dilemmas izcilos HBO seriālos un filmās lietotnē "Shortcut"
Seriāla "Veep" galvenās lomas atveidotāja Džūlija Luisa-Dreifusa.
Kino
2018. gada 12. septembris, 11:39

Politiskās kaislības un cilvēciskās dilemmas izcilos HBO seriālos un filmās lietotnē "Shortcut"

Karlīna Timofejeva

Laikā, kad tuvojas ne vien rudens, bet arī Saeimas vēlēšanas, uz politiku var paskatīties arī no kino skatupunkta. Caur seriālu prizmu vēl spilgtāk un pārspīlētāk iespējams vērot politiskos procesus, izdomātas un vienlaikus realitātei pietuvinātas aizkulises nozīmīgiem notikumiem un cilvēciskās dilemmas – cīņu par varu un ideju. Seriāli “Pagrīdes impērija”, “Viceprezidente” un “Troņu spēle” parāda iztēlotu politisko vidi, “Jaunākās ziņas” – mediju dienaskārtību, kas ļoti cieši saistīta ar politisko vidi, savukārt patiesos notikumos balstītas biogrāfiskās drāmas “Līdz galam” un “Pretim vētrai” stāsta par sava laika izciliem valstsvīriem. Dažādām varas cīņām var sekot līdzi izcilajos HBO seriālos un filmās – visas sezonas vērojamas "Shortcut", kas pieejams arī "Helio iTV" un "Lattelecom Interaktīvajā TV".

Viceprezidente (Veep)

Komēdiju cienītājus uzrunās politiski satīriskais seriāls “Viceprezidente”, kurā atspoguļotas ASV viceprezidentes Selīnas Meijeres un viņas komandas cīņa par pozīcijām Vašingtonā. Meijere ar saviem darbiniekiem cenšas iedzīvināt pārmaiņas, vienlaikus neiesaistoties Amerikas valdības ikdienas politiskajās spēlēs, tomēr ir skaidrs, ka tas nav iespējams. Kļūstot par viceprezidenti, partijas harizmātiskā līdere un uzlecošā zvaigzne Meijere ātri vien gūst pieredzi, ka nekas nenotiks tā, kā viņa bija gaidījusi, bet gan gluži otrādi – saskarsies ar visām problēmām, par ko ir brīdināta. 2019. gada pavasarī tiek solīta septītā, seriālu noslēdzošā, sezona.

Pagrīdes impērija (Boardwalk Empire)

Ar kino industrijas apbalvojumiem bagātais seriāls “Pagrīdes impērija” jau ir kļuvis par sava veida klasiku seriālu cienītājiem. Tā darbība norisinās Atlantiksitijā, ASV, Sausā likuma laikā, sākot ar 1920. gada janvāri, un tā galvenais varonis, Enohs Nakijs Tomsons vienlaikus ir gan politiķis, gan gangsteris. Seriāls atspoguļo tā laika dīvainības, kārtu pa kārtai atklājot it kā pieklājīgās sabiedrības slāņus, parādot daudz tumšāku ēnu pasauli, kurā noziedznieki un politiķi sadarbojās, lai nodrošinātu alkohola plūsmu. “Pagrīdes impērija” ieguvusi daudzas svarīgas balvas, tostarp divus “Zelta globusus” un vairākus “Emmy” apbalvojumus. Seriāla pirmās sērijas režisors bija Mārtins Skorsēze, ar savu atpazīstamo “rokrakstu”, kuru tālāk ievērojuši arī turpmāko sēriju veidotāji. 

Jaunākās ziņas (The Newsroom)

Ārona Sorkina (ieguvis Oskaru par filmu "Sociālais tīkls") radītais seriāls ļauj ielūkoties juceklīgajā izdomāta kabeļtelevīzijas ziņu kanāla "Atlantis Cable Network" (ACN) darbībā. Pārdzīvojis nervu sabrukuma sekas, ASC “Ziņu vakara” diktors Vils Makavojs atgriežas savā darbā un uzzina, ka viņa galvenais producents un vairums darbinieku pametīs viņa pārraidi. Vilam ir jauna galvenā producente – viņa bijusī draudzene. Seriāla darbība norisinās ASV prezidenta priekšvēlēšanu un Baraka Obamas otrās pārvēlēšanas laikā.

Troņu spēle (Game of Thrones)

Troņu spēle ir seriāls, kurš daudz komentāru vairs neprasa – reti kurš nav dzirdējis par Vesterosas zemi, kur deviņas dzimtas vairāku sezonu garumā cīnās par tās kontroli. Visdažādākās intrigas un negaidīti notikumu atrisinājumi seriālu padara par aizraujošu skatāmvielu, no kuras grūti atrauties. Lai gan “Troņu spēles” ir episks fantāzijas žanra pārstāvis, seriālā līdztekus maģijai, var sekot līdzi cīņai par varu ar visdažādākajām politiskajām intrigām un nodevībām. Tomēr pienāk brīdis, kad, iespējams, dzimtām nāksies vienoties cīņā pret kopīgu ienaidnieku. Tagad gan seriāla kvēlākajiem faniem, kas gatavi to skatīties vēl un vēl, gan tiem, kas vēl nav redzējuši, ir iespēja noskatīties visas tā sērijas, gaidot jauno sezonu, kas līdz skatītājiem nonāks 2019. gadā.

Līdz galam (All the Way)

Patiesos notikumos balstīta biogrāfiskā, saturiski piesātinātā drāma “Līdz galam” stāsta par ASV trīsdesmit sestā prezidenta Lindona Džonsona prezidentūru un tās nozīmīgākajiem notikumiem. Džonsons kļuva par prezidentu, kad tika noslepkavots viņa priekštecis Džons Kenedijs. Viņa prezidentūra bija viens no pagrieziena punktiem Amerikas politiskajā sistēmā, ko spilgti raksturoja cīņa par pilsoņu tiesībām. Džonsona prezidentūras laikā 1964. gadā tika pieņemts ASV Pilsoņu Tiesību akts, kas aizliedza diskrimināciju rases, ādas krāsas, reliģijas, dzimuma vai tautības dēļ.

Pretī vētrai (Into the Storm)

Biogrāfiskā drāma ielūkojās britu līdera, premjerministra Vinstona Čērčila dzīvē Otrā pasaules kara laikā. Piecu gadu garumā tieši viņš ir galvenais spēks, kurš turas pretim nacistu agresijai un viņa bezbailīgums iedvesmo miljoniem britu un amerikāņu cīņai pret Hitleru līdz galīgai uzvarai. Čērčila ugunīgā, spilgtā retorika iedvesmoja sabiedroto spēkus doties tajā ar visiem resursiem, kas viņiem ir. Kad karš izplatās visā Eiropā, Vinstons Čērčils mudina uz darbību, kļūstot par nacionālo varoni. Neskatoties uz to, cik sāpīgi tas ietekmēja gan viņa karjeru, gan ģimenes dzīvi – Čērčila galvenais mērķis bija uzvarētu vienu no vēstures lielākajiem tirāniem.

Šie un vēl daudzi citi pasaulslavenā zīmola HBO seriāli un filmas vērojamas lietotnē Shortcut, kas pieejama arī Helio iTV un Interaktīvajā TV. Sadarbībā ar partneriem visiem seriāliem pieejami latviešu valodas subtitri, savukārt “Troņu spēle” ierunāta arī latviešu valodā.