foto: Publicitātes
Silti par sāpīgo. Filmas "Neuztraucies, viņš tālu netiks" recenzija
Kino
2018. gada 20. augusts, 07:17

Silti par sāpīgo. Filmas "Neuztraucies, viņš tālu netiks" recenzija

Elīna Marta Martinsone

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Lieliskais režisors Gass Van Sants atgriežas ar sirsnīgu, skaudru un cilvēcības pilnu biogrāfisku filmu.

Stāsts par karikatūristu Džonu Kalahanu ir skaudrs, smags, bet reizē dzīvi apliecinošs. Tiek aplūkoti vairāk kā desmit gadi, turklāt režisors izvēlējies lēkāt laikā, ļaujot skatītājam salikt šo biogrāfiju kopā pašam.

Kalahans sākotnēji neizraisa simpātijas - viņa aizraušanās ar alkoholu sāk pārņem ne tikai viņa, bet arī viņa tuvinieku dzīvi. Taču pēc traģiska negadījuma Kalahans nonāk krustcelēs. Viņš tiek paralizēts un nonāk ratiņkrēslā.

Palēnām šis stāsts kļūst par kaut ko vairāk, nekā tikai biogrāfiju - Van Sants ir atveidojis patiesu un smagu atveseļošanās ceļu. Tā ir cīņa ar atkarību, kas ir smaga un mokoša slimība. Šajā procesā Kalahans iepazīstas ar sponsoru Doniju, kura uzdevums ir pārraudzīt ne tikai atveseļošanos no alkoholisma, bet arī sava pacienta un vēlāk drauga emocionālo stāvokli. Donija atveidotājs - komiķis Džona Hils parāda sevi pilnīgi jaunā aktiermeistarības līmenī un padara šo filmu par vienu no gada labākajām biogrāfijām uz kino ekrāniem.

Nākamais līmenis

«NEUZTRAUCIES, VIŅŠ TĀLU NETIKS» izmanto retro stilistiku ne tikai vides vēsturiskajā atveidojumā, bet arī kino valodā. Kameras pietuvinājumi spēlējas ar varoņu emocionālā stāvokļa atveidojumu, kā arī vēl vairāk ieved skatītājus darbības laikā.

Hoakina Fīniksa spēja pārmiesoties pārsteidzošā līmenī jau sen nav brīnums. Taču kārtējo reizi viņš spēj pienest lomai tādu dziļumu, ka Kalahana stāsts kļūst par ko vairāk, nevis tikai biogrāfiju.

Atveseļošanās un pārtapšana

Atkarības smagums bieži vien paliek nepamanīts. To noraksta uz izlaidību vai slinkumu, piemirstot, ka tā ir slimība. Kalahana dzīves traģiskais pavērsiens kļūst par zemāko punktu, no kura sākas ceļš uz savas dzīves atgūšanu.

Brīdis, kad šķiet, ka dzīve ir beigusies, Kalahanam kļūst par mirkli, kad tā tikai sākas. Viņš atklāj sevī karikatūrista talantu, kas palīdz ieraudzīt dzīvi jaunā līmenī.

Ar vieglumu

Spēja runāt par smagiem tematiem ar vieglumu, humoru un spītu, ir tas, kas šo filmu paceļ augstāk par ierastu biogrāfiju. Savā ziņā mēs vērojam to, kā pasauli redz Kalahans - asprātīgi, reizēm rupji, bet beigu beigās - dzīvespriecīgi. 

Izmantojot radošus mākslinieciskus paņēmienus, mēs viņa smagajam atveseļošanās procesam ejam cauri  Kalahana paša acīm. Un tas ir dzirkstījoši, apliecinoši un pārsteidzoši sirsnīgi.

«NEUZTRAUCIES, VIŅŠ TĀLU NETIKS» ("DON'T WORRY, HE WON'T GET FAR ON FOOT")
Komēdija, drāma, biogrāfija, ASV, 2018
Režisors Gass Van Sants
Lomās: Hoakins Fīnikss, Džona Hils, Rūnija Mara, Džeks Bleks, Udo Kīrs, Kima Gordone u.c.