foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Bless pikta par "Žurkas Kornēlijas" izņemšanu no repertuāra: "Kur rāvāt, ka kāds ņirgājās!?"
Svetlana Bless izrādē "Žurka Kornēlija".
2018. gada 15. augusts, 05:39

Bless pikta par "Žurkas Kornēlijas" izņemšanu no repertuāra: "Kur rāvāt, ka kāds ņirgājās!?"

Jauns.lv

Aktrise Svetlana Bless, kas ilgus gadus līdz aiziešanai pensijā radījusi humoristisko izrādi par žurku Kornēliju, nepiekrīt, ka izrādē būtu izsmējusi valsti un prezidentu. Viņasprāt, izrādei galu darījis autoru humora trūkums.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

2010. gadā “Žurka Kornēlija” – pēdējā ar Bless piedalīšanos – bija skatītākā izrāde, visus Latvijas teātra namus kopā ņemot, jaunākajā numurā vēsta žurnāls “Kas Jauns”. Aktrise, pateicoties šai desmit gadus spēlētai lomai, pat tika titulēta par Žurku Kornēliju, un tāda tautas acīs viņa ir joprojām, neraugoties uz to, ka teātrī lieliski nospēlējusi arī daudz citu lomu.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Svetlana Bless izrādē "Žurka Kornēlija".

Jauns.lv jau rakstīja, ka Nacionālajā teātrī 100. sezonā nebūs skatāms “Žurkas” iestudējums, kurā tika parodētas norises valstī. “Ņirgāšanās par savu valsti, prezidentu vai teātri nav nedz smieklīga, nedz gaumīga”, pagājušajā nedēļā preses pārstāvjiem paziņoja jaunais Nacionālā teātra direktors Jānis Vimba, kura amats oficiāli skaitās – valdes loceklis.

Direktors skaidroja, ka “Žurkas” izrādes iepriekš tapušas pareizajā vietā un laikā, bet šobrīd skatītājiem ir mainījusies izpratne par humoru, kā arī pašiem teātra māksliniekiem šāda veida komēdijas vairs nešķiet smieklīgas.

„Nekad “Žurka” nav ņirgājusies ne par valsti, ne prezidentu. Kur jūs šito rāvāt?” vaicāta, ko domā par izrādes svītrošanu no teātra repertuāra, pauž aktrise. Izdzirdējusi, ka tā lēmis jaunais teātra direktors, Bless sev raksturīgajā manierē ironizē, ko gan „jauns čalis” var zināt par veco Žurku.

foto: LETA
Latvijas Nacionālā teātra valdes loceklis Jānis Vimba (no kreisās) un izpilddirektors Ojārs Rubenis piedalās preses konferencē, kurā informē par jaunās sezonas aktualitātēm un plāniem.

„Patiesībā jauno direktoru nemaz nepazīstu, jo teātrī kopš aiziešanas neesmu bijusi. Īstenībā man ir pie vienas vietas – rāda “Žurku” vai nerāda. Kā mēs ar Janku (aktieris Jānis Skanis) pabeidzām, tā vairs negājām,” aizdomājas aktrise, kura pēdējos gadus dzīvo Valmierā, lai būtu tuvāk meitas – aktrises Ievas Puķes – ģimenei.

Aizdomājoties par savulaik populāro iestudējumu, Bless nepiekrīt apgalvojumam, ka kāds būtu ņirgājies par valsti vai prezidentu. „Izsmējām to, kas traucē dzīvot cilvēka cienīgu dzīvi... Kad cilvēki varēs normāli dzīvot, nevis vilkt no algas līdz algai vaidēdami?”

foto: LETA
Aktrise Svetlana Bless teic, ka pēc viņas aiziešanas izrāde, protams, kļuvusi švakāka, bet ne jau nu kāds tur ņirgājies par valsti.

Tas, kas "Žurku" vēlākajos gados pazudinājis, esot iestudējuma autoru humora trūkums. „Mums bija bezgala viegli. Edmunds Freibergs, es, Jānis – trijatā rakstījām, un divatā rādījām. Redz, ar humoru var nodarboties tikai tas cilvēks, kam ir ļoti laba humora izjūta. Ja nav iekšā, tad nevajag. Kā tad citādi!” lakoniska ir aktrise.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās