foto: AP/Scanpix
Krūzs paceļ likmes! Recenzija par filmu "Neiespējamā misija: sekas"
Galvenajā lomā - Toms Krūzs.
Kino
2018. gada 13. augusts, 10:15

Krūzs paceļ likmes! Recenzija par filmu "Neiespējamā misija: sekas"

Elīna Marta Martinsone

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Parasti ap šo laiku franšīzes sāk pagurt, bet «Neiespējamā misija», šķiet, ieguvusi jaunu vērienu.

Toms Krūzs vairs nav no tiem jaunākajiem aktieriem, bet to pamanīt vispār nav iespējams. Viņš joprojām uzstāj, ka trikus izpildīs pats, un šoreiz triki ir vēl galvu reibinošāki, nekā gaidīts.

Šoreiz Ītenam Hantam piedāvā kārtējo «neiespējamo» misiju – atgūt trīs plutonija bumbas, kas ir nozagtas krieviem. Taču šī misija izgāžas, un plutonijs nonāk slīpēta teroristu grupējuma rokās. Lai apturētu teroristu plānotos uzbrukums, Hantam ir jāpieņem cita identitāte un jātiek galā ar vienu uzbrukumu pēc otra. Turklāt viens no viņa līdzgaitniekiem – CIP aģents – ir nolēmis Hantu pārspēt, pat ja tas nozīmētu misijas apdraudēšanu.

Sižets ir samudžināts, bet skatītājs nekad nejūtas apjucis, jo visu laiku tiek piedāvāts viens triks pēc otra. Tu iekrīti krēslā un ar milzīgām acīm skaties, cik meistarīgi tiek savirpinātas spraiga sižeta ainas, cik oriģināli risina it kā trilleriem ierastas lietas. Un Toms Krūzs ir vienkārši spridzeklis.

Parīzes piedzīvojumi

Šoreiz aģents Hants nonāk Parīzē, kur mēģina uziet teroristus. Viņam atkal palīdz viņa ierastā komanda, taču šoreiz pievienojas arī CIP papildspēki, kas diemžēl ir vairāk traucēklis nekā palīgi.

Ītens Hants piedalās pakaļdzīšanās baletā, lēkā pa jumtiem, izvairās no lodēm un sprādzieniem, bēg no helikopteriem un dara vienu neiespējamu lietu pēc otras, neļaujot uzmanībai atslābt.

Bez garlaikošanās

Šī ir jau sestā «Neiespējamās misijas» sērijas filma, kuras pirmsākumi meklējami sešdesmito gadu televīzijas seriālā, bet Toms Krūzs ikonisko Hanta lomu uzņēmās 1996. gadā. Pa vidu, protams, ir bijušas labākas un mazliet vājākas filmas.

Taču šī versija ir pārsteidzoša savā svaigumā, aizrautībā un oriģinālajā piegājienā. Nav jūtamas nekādas paguruma vai garlaikošanās pazīmes. Nav jau nekāda augstā māksla, bet izcila izklaide gan.

Par varoņiem

No tik pilnasinīgi piepildītas spraiga sižeta filmas būtu par daudz prasīt padziļinātu varoņu motivāciju analīzi vai reālpsiholoģisku drāmu. Taču arī šajā ziņā filma neatmet kvalitātes latiņu.

Jā, brīžiem šķiet, ka sieviešu varonēm nav pieteikami daudz, ko darīt. Taču arī viņas ir interesantas un uzmanību piesaistošas. Nevis tikai smuks fons «džeku aizraujošajām dzīvēm», kā tas mēdz būt parastos trilleros.

«NEIESPĒJAMĀ MISIJA: SEKAS» ("Mission: Impossible – Fallout")

Trilleris, piedzīvojumu filma, spraiga sižeta filma, ASV, 2018

Režisors: Kristofers Makkvērijs

Lomās: Toms Krūzs, Rebeka Fērgusone, Vanesa Kērbija, Džeremijs Renners, Aleks Boldvins, Mišela Monahana, Saimons Pegs, Henrijs Kavils u.c.