foto: publicitātes (Raimonds Birkenfelds)
Dons būs Lāčplēsis jubilejas izrādē
Dons apņēmies izdziedāt Lāčplāša partiju Māras Zālītes un Zigmara Liepiņa rokoperā "Lāčplēsis".
Mūzika
2018. gada 20. februāris, 15:25

Dons būs Lāčplēsis jubilejas izrādē

Kasjauns.lv

Viens no Latvijas simtgades muzikālajiem notikumiem šogad būs Zigmara Liepiņa un Māras Zālītes rokoperas “Lāčplēsis” iestudējums 8. novembrī “Arēna Rīga”. Galveno lomu tajā dziedās Dons.

Rokoperas "Lāčplēsis" preses konference, kurā paziņo, ka Dons būs Lāčplēsis

Rokoperas "Lāčplēsis" preses konference, kurā paziņo, ka Dons būs Lāčplēsis.

gallery icon
17

Šis ir simbolisks gads, kurā svinam ne tikai mūsu valsts simtgadi, bet arī 30 gadu jubileju rokoperai “Lāčplēsis” un 130 gadus, kopš Andrejs Pumpurs sarakstīja eposu “Lāčplēsis”. 

Atzīmējot šīs trīs jubilejas, 8. novembrī “Arēna Rīga” notiks unikāls rokoperas “Lāčplēsis” iestudējums, kurā piedalīsies Dons, Zigfrīds Muktupāvels, grupa “Jumprava”, Jānis Skanis, Marts Kristians Kalniņš, Ieva Kerēvica, Ginta Krievkalna, Ieva Sutugova, Jānis Buķelis, Atis Ieviņš, Raimonds Bramanis, u.c. solisti.

Tāpat rokoperas iestudējumā piedalīsies kopkoris, kurā dzirdēsim aptuveni 1000 dziedātājus no dažādām pasaules valstīm, folkloras kopa “Skandenieki”, simfoniskais orķestris un ritma grupa Zigmara Liepiņa vadībā.  Komponists Zigmars Liepiņš saka: “Ir cilvēki, kas saka - Lāčplēsis nav reāls, tā ir pasaka, mīts, leģenda. Es tā nedomāju. Atnāciet un paklausieties, un tad jūs sajutīsiet un sapratīsiet, ka Lāčplēsis vienkārši IR!”

Dzejniece Māra Zālīte uzskata, ka Lāčplēsis ir pārlaicīgs un viņa darbībai ir mītiem raksturīgais princips: tas nekad nav noticis, bet vienmēr notiek. “Mūsu Lāčplēša spēks nav milzu augumā un platos plecos, jo ne jau fiziskas cīņas viņam šodien ir jāizcīna. Lāčplēša spēks ir ausīs. Viņš dzird savu tēvzemi. Tas ir garīgs spēks – dzirdēt. Sajust, apzināties, ticēt, zināt, saprast. Būt sasaistē ar savu zemi. Lāčplēsim ir absolūtā dzimtenes dzirde. Viņa pretiniekiem vajadzīgs  kurls  Lāčplēsis. Šajā ziņā Kangaram taisnība – kad Lāčplēsis būs kurls pret tēvzemi, nejūtošs, nezinošs, nemīlošs, neticošs, viņš būs uzvarams. Ceru, ka tā nekad nenotiks”, uzskata dzejniece.

Dona koncerts "Arēnā Rīga" Valentīndienā

Kā ik gadu, arī šogad Dons spēja pulcēt pilnu arēnu savu fanu.

gallery icon
91

Par gaidāmo debiju rokoperā “Lāčplēsis” galvenās lomas izpildītājs Dons saka: “Lai arī laikā, kad “Lāčplēsis” tika uzvests, man bija četri gadi, jau tolaik sapratu, ka rokoperas iestudējums ir kas īpašs – tolaik tas bija mūsu brīvības simbols. Neatkārtojamais un izcilais Igo dziedājums, kas jau ir kļuvis vēsturisks, uzliek man ļoti lielu atbildību – šajā lomā es ielikšu daļu no sevis.”