foto: Mārtiņš Ziders
FOTOREPORTĀŽA: kā kinoļaudis "Lielā Kristapa" balvas dalīja un ballējās
Lauvastiesu - sešus "Lielos Kristapus" - saņēma filmas "Melānijas hronika" veidotāji ar režirsoru Viesturu Kairišu (pirmais no kreisās) galvgalī.
Slavenības
2017. gada 14. novembris, 09:55

FOTOREPORTĀŽA: kā kinoļaudis "Lielā Kristapa" balvas dalīja un ballējās

Kasjauns.lv

Kinoteātrī „Splendid Palace” 13. novembrī pulcējās Latvijas kino zieds, kas noskaidroja, kuras filmas aizvadītajā gadā ir labākās, kā arī godināja labākos aktierus, aktrises, režisorus un kino jomas „melnā darba” darītājus.

Ballīte pēc "Lielā Kristapa 2017" balvu pasniegšanas ceremonijas

Ballīte pēc "Lielā Kristapa 2017" balvu pasniegšanas ceremonijas.

gallery icon
100

Laureāti tika apbalvoti 23 kategorijās. Visvairāk – sešus „Lielos Kristapus” – saņēma spēlfilma „Melānijas hronika” (rež. Viesturs Kairišs) – Labākā pilnmetrāžas spēlfilma, Labākais režisors (Viesturs Kairišs), Labākais operators (Gints Bērziņš), Labākā aktrise (Sabīne Timoteo), Labākais mākslinieks un Labākais kostīmu mākslinieks (Ieva Jurjāne). Četri „Lielie Kristapi” tikuši dokumentālajam trillerim „Atbrīvošanas diena” (rež. Uģis Olte, Mortens Traviks) - Labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma, Labākais dokumentālās filmas operators (Valdis Celmiņš), Labākais skaņu režisors (Ernests Ansons, Artis Dukaļskis), Labākais montāžas režisors (Gatis Belogrudovs, Uģis Olte). Jau ziņots, ka tieši „Melānijas Hroniku” Latvijas eksperti šogad izvirzījuši cīņai par iespēju kandidēt ASV Kinoakadēmijas balvai nominācijā Labākā ārzemju filma.

Trīs „Lielos Kristapus” saņēma gan animācijas filma „Bize un Neguļa” (rež. Edmunds Jansons) - Labākā animācijas filma, Labākais animācijas režisors (Edmunds Jansons), Labākais scenārists (Lote Eglīte), gan arī spēlfilma „Pirmdzimtais” (rež. Aiks Karapetjans) - Labākais aktieris (Kaspars Znotiņš), Labākais komponists (Andris Dzenītis), Labākais grima mākslinieks (Maija Gundare).

"Lielā Kristapa 2017" balvu pasniegšanas ceremonija

"Lielā Kristapa 2017" balvu pasniegšanas ceremonija.

gallery icon
102

Bet pa diviem „Lielajiem Kristapiem” godam nopelnīja Latvijas skatītāju iemīļotā bērnu piedzīvojumu filma „Vectēvs, kas bīstamāks par datoru” (rež. Varis Brasla) - Labākā aktrise otrā plāna lomā (Vizma Kalme) un Labākais aktieris otrā plāna lomā (Uldis Dumpis), kā arī dokumentālā filma par leģendāro scenogrāfu Andri Freibergu „Pasaka par tukšo telpu” (rež. Krista Burāne) – Labākais dokumentālās filmas režisors (Krista Burāne) un Labākais animācijas mākslinieks (Toms Burāns).

Īpaša žūrijas atzinība par mūsdienu pasaulē neatrisināmu jautājumu risināšanu kinematogrāfā piešķīra dokumentālās filmas „Radinieki” režisoram Vitālijam Manskim un par pārliecinošu varoņa iekšējās un ārējās pasaules atainojumu atturīgā un stilistiski izturētā vēstījumā - animācijas filmai „Oāze” (rež. Gints Zilbalodis). Balvu par Labāko debijas filmu saņēmis vēsturiski avantūristiskais dokumentālais darbs „Vectēva tēvs” (rež. Kārlis Lesiņš). Balvu kā Labākā īsmetrāžas dokumentālā filma saņēmusi režisora Andreja Verhoustinska dokumentālā filma par Lidiju Doroņinu-Lasmani – „Lidija”, bet kategorijā Labākā mazākuma kopražojuma filma apbalvota „Lomu spēles” (rež. Vallo Toomla).

„Lielo Kristapu 2017” atklājot, Balva par mūža ieguldījumu filmu mākslā tika pasniegta zīmētās animācijas aizsācējiem Latvijā – Rozei Stiebrai un Ansim Bērziņam. Savukārt, balvu kā Labākā studentu filma saņēmis režisores Lienes Lindes jautri drosmīgais darbs „Septiņas neveikla seksa reizes. Pirmā daļa.”

„Lielā Kristapa” noslēguma ceremoniju azartiski vadīja aktieris Egons Dombrovskis, muzikālus pārsteigumus sagādāja grupa „EZERI” (Miķelis Putniņš, Krišjānis Bremšs un Kristians Priekulis), bet krāšņu vizuālu pasauli bija radījusi pazīstamā māksliniece Anna Heinrihsone. „Lielais Kristaps” šogad atzīmēja 40 gadus kopš tā dibināšanas un vakara gaitā godināja ne tikai jaunos laureātus, bet pievērsās arī Latvijas kino vēstures pērlēm, iepazīstinot skatītājus ar unikāliem materiāliem no Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva. „Lielā Kristapa” balvas šogad tika pasniegtas 29. reizi.