foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Latvijas bagātniekiem milzu villas kļuvušas par lieku apgrūtinājumu
Jūlija Krūmiņa īpašums "Senču sils". Tagad gan baseins ir aizbērts.
Slavenības
2017. gada 3. novembris, 15:16

Latvijas bagātniekiem milzu villas kļuvušas par lieku apgrūtinājumu

Kasjauns.lv

„Šo māju celdams, es tiešām uzvedos kā pilnīgi dulls, bez smadzenēm,” par lepno Baltezera īpašumu „Senču sils” tagad teic Jūlijs Krūmiņš un neslēpj: „Man šī māja vairs nav vajadzīga.”

Miljonārs Krūmiņš pamet „Senču silu”


Krūmiņa tuvinieki, par kuriem domājot pirms 17 gadiem viņš Baltezera krastā uzbūvēja grandiozo ēku kompleksu „Senču sils”, cits aiz cita atstājuši 3000 kvadrātmetru lielo īpašumu. Tagad tur uzturas tikai apsaimniekotājs, kurš pieskata un uzkopj desmit hektāru lielo teritoriju un apkurina ēku, lai tā neaiziet postā.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Īpašumā tapusi ne viena vien filma un videoklips.


Skaistākā privātmāja Latvijā
Lai arī par „Vernisāžas” vasaras rezidenci dēvētais „Senču sils” glancēto žurnālu topos tika iekļauts Latvijas skaistāko privātmāju augšgalā, Krūmiņš to atstāja jau pirms nepilniem četriem gadiem, kad pārcēlās uz Jūrmalu. „Senču sila” galvenajā ēkā palika dzīvot viņa meita Maija Čerņavska, bet pārējās atsevišķās mājas īpašumā apdzīvoja miljonāra dēls Mārtiņš Krūmiņš, Krūmiņa māsa Inta Astratova, kā arī dažas īrnieku ģimenes. Vasaras tur savulaik pavadīja aviokatastrofā bojā gājušais hokejists Kārlis Skrastiņš ar ģimeni, biežs viesis Jūlija saimniecībā bija bijušais NBA basketbolists Andris Biedriņš ar savām dāmām.


Nu „Senču sils” palicis bez iemītniekiem, jo gandrīz visi Jūlija tuvinieki ir pārcēlušies dzīvot uz Krūmiņa celtajām apartamentu mājām Jūrmalā, kur dzīvesvietu uzņēmējs dāvājis pat savai pērn atrastajai meitai Sindijai Frīdenbergai. Kādreiz lepnais „Senču sils”, kur uz lustīgām sanākšanām un greznām dzīrēm pulcējās gan slaveni skatuves mākslinieki, gan turīgi biznesa ļaudis un politiķi, tagad vientulīgi spoguļojas Baltezerā...

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Protams, ka pie mājas bija arī jahta.


Paradīze Baltezera krastā
Arhitekta Gunta Saknes projektēto „Senču silu” Jūlijs sāka būvēt 1998. gadā, uzreiz pēc tam, kad bija pabeidzis „Vernisāžas” celtniecību. Jau 2000. gadu uzņēmējs ar ģimeni sagaidīja jaunuzceltajā savrupnamā, kas slējās pašā Baltezera krastā. Neskaitāmas guļamistabas, koridoru labirinti, grezna viesību zāle, pirts, biljarda telpa, pa peldbaseinam gan iekštelpās, gan pagalmā un plaša moderna virtuve pagrabstāvā... Šajā namā netrūka nekā. Mazbērnu ērtībām pat tika ierīkots privātais bērnudārzs, kurā par miljonāra mazajiem tuviniekiem un kaimiņu bērniem rūpējās algota audzinātāja.


Parādes durvju priekšu rotāja strūklaka, un īpašumam piegulošajā teritorijā ietilpa arī tenisa korti, futbola laukums, vairākas pludmales un pat mākslīgi veidota ala uz īpaši uzbērtas salas Baltezerā. Pa vasaru krasta piestātnē allaž bija vairāki ūdens motocikli un divas motorjahtas, ar ko saimnieks devās izbraucienos kopā ar tuviniekiem un draugiem.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
"Senču silā" ik pa laikam notika smalkas ballītes, kur namatevs pats rūpējās par cienastu.


Jūlijs īpašumā regulāri uzņēma viesus, un pirms 15 gadiem „Jaunā viļņa” laikā, kad „Senču silā” jubileju atzīmēja Krievijas komponists Igors Krutojs, atlaidusies šūpuļtīklā, priežu šalkas jūsmīgi baudīja pat Krievijas estrādes primadonna Alla Pugačova. Krāšņas svinības Krūmiņa Baltezera rezidencē norisinājās vairākas reizes gadā. Līgo svētkos namatēvs ciemiņiem galdā cēla sivēna cepeti, bet Ziemassvētku laikā rīkoja balles bērniem un mazbērniem, kurus ar dāvanām dāsni apbēra Ziemassvētku vecītis. Vienmēr ballēs viesu izklaidēšana bija uzticēta kādam populāram latvju mūziķim.

Vairums ļaužu, kas bija viesojušies Jūlija īpašumā, šo vietu pielīdzināja paradīzei zemes virsū. Šādu epitetu Krūmiņam veltīja kinorežisors Jānis Streičs, kad ar filmēšanas grupu un aktieriem „Senču silā” bija pavadījis 18 dienas, uzņemot savu kinofilmu „Rudens rozes”. Tāpat tur jutās arī pats savrupnama saimnieks, kurš teritorijā citu pēc citas cēla arvien jaunas ēkas, sakot, ka vēlas, lai visi viņa tuvinieki varētu dzīvot vienkopus.
Tad Krūmiņš vēl nezināja, ka mazbērnus, kad tie paaugsies, pats aizsūtīs izglītoties uz ārzemēm un lielākā daļa „Senču sila” atsevišķo māju būs jānodod īrēšanā.

48 guļamistabu vietā tagad ir piecas

Nu jau pāris gadu Jūlijs Krūmiņš dzīvo atsevišķi no radiem savā Siguldas lauku īpašumā. „Tagad domāju, kur ir tā dzīves jēga. Iedomājamies nezin ko, bet nepadomājam, ka neko īstenībā nevaram paredzēt. Pats savu laimi atradu meža vidū Siguldā, un jūtos te vienkārši brīnišķīgi. Man neko vairāk nevajag. Baltezerā ir 48 guļamistabas, bet Siguldā – tikai piecas,” to, ka pietiek ar mazumiņu, secina Krūmiņš, kas agrākās greznības vietā tagad priekšroku dod būšanai pie dabas un rosībai siltumnīcā un piemājas saimniecībā. Siguldas mājā draugu un biznesa partneru sanākšanas pārsvarā netiek rīkotas.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Tagad Jūlijs Krūmiņš pārsvarā dzīvo īpašumā Siguldā.


Jūlijs atzīst, ka viņa kādreizējā sapņu māja Baltezerā šobrīd rada tikai izdevumus. „Bez šaubām, izmaksas nav zemas arī tagad, kad tur neviens nedzīvo. Jākurina tāpat. Bet – kā ir, tā ir, es neuztraucos. Man tolaik, kad cēlu „Senču silu”, uznāca baigais dullums, un nezinu, kāpēc iedomājos, ka jāuzbūvē visiem mazbērniem mājas, jāsavāc visa dzimta kopā. Tagad saprotu, ka tas, kā rīkojos, bija pilnīgs idiotisms – mazbērni izaug, aiziet prom un paši pieņem lēmumu, kur dzīvot. Mana pajumte viņiem vispār nav vajadzīga. Es tiešām, šo māju celdams, uzvedos kā dulls, bez smadzenēm,” smej Jūlijs Krūmiņš, domīgi piebilzdams: „Neesmu jau viens tāds, arī Gerkens uzcēla lielu māju un tagad saka, ka tik lielā nav, ko darīt. Bet tā saprašana jau nāk tikai ar laiku.”

Grib vismaz desmit miljonus

Jūlijs atzīst, ka „Senču sila” likteni ir izlēmis – īpašumu pārdošot. Atsevišķi mākleri jau izrādījuši interesi, taču Krūmiņš spriež, ka jāgaida vismaz līdz nākamajam pavasarim, kad nekustamo īpašumu tirgus kārtīgi aktivizēšoties. „Domāju „iedot iekšā” tirgū, un tad jau redzēs. Māja ir diezgan padārga, un kurš katrs to nevar atļauties. Zemāk par desmit miljoniem eiro nelaidīšu – tas ir minimums. Visticamāk, ka bagātais kunde būs jāmeklē kaimiņvalstīs – Krievijā, Baltkrievijā,” domā miljonārs. Viņš teic, ka pagaidām nav radis laiku, lai nodarbotos ar Baltezera villas pārdošanas organizēšanu.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Īpašumā ir pat uzbērta sala ar improvizētu alu.


„Uzskatu, ka mans „Senču sils” ir viena no labākajām vietām Latvijā – gan izvietojums ezera krastā, gan celtne, gan viss pārējais. Tur ir tāda aura, ko nekur citur nevar nopirkt. Skaistākas un labākas vietas Latvijā nav. Pat Izraēlas miljardieri, kas tur ir viesojušies, man neslēpa – ja vien šī māja būtu Floridā, būtu gatavi 120 miljonus maksāt,” atklāj Krūmiņš.


„Senču silu” šoruden latviešu miljonārs nodevis režisora Andreja Ēķa rīcībā, iznomādams savrupnamu viņa topošās kinofilmas „Blēži” uzņemšanas vajadzībām. Līdz ar to vismaz uz kādu laiku tur pulcēsies radoši ļaudis, ienesot īpašumā kādreiz tam raksturīgo dzīvīguma auru. Bet tas jau būs tikai uz brīdi...

Jūlija Krūmiņa dzimšanas diena un memuāru iznākšanas svinības

2016. gada 12. decembrī miljonāram Jūlijam Krūmiņam palika 73 gadi. Dzimšanas dienu viņš nosvinēja draugu, ģimenes un paziņu lokā restorānā ...

gallery icon
144

Nākamā lapa: Māra Gaiļa vasaras māja Kaltenē