foto: Mārtiņš Ziders
Prieks par atkalsatikšanos! Paukštello, Bērziņš un citi tautā mīlēti aktieri plosās virs Rīgas jumtiem
Niķu un stiķu pilni, satiekoties virs Rīgas jumtiem, bija aktieri Andris Bērziņš un Jānis Paukštello.
Slavenības
2017. gada 16. maijs, 16:07

Prieks par atkalsatikšanos! Paukštello, Bērziņš un citi tautā mīlēti aktieri plosās virs Rīgas jumtiem

Kasjauns.lv

Priecīga kņada, sirsnīgi apskāvieni un draudzīgas sarunas 15. maija pēcpusdienā pārņēma Latvijas Zinātņu akadēmijas skatu torni, kur ar dzejnieci Māru Zālīti, komponistu Uldi Marhilēviču un režisoru Valdi Liepiņu tikās topošā koncertuzveduma „Tobāgo!” dalībnieki - populāru un zināmu teātru aktieru vidū.

Koncertuzveduma “Tobāgo” atraktīvā aktieru fotosesija virs Rīgas jumtiem

Priecīga kņada, sirsnīgi apskāvieni un draudzīgas sarunas 2017. gada 15. maija pēcpusdienā pārņēma Latvijas Zinātņu akadēmijas skatu torni, kur tikās ...

gallery icon
101

Atzīmējot šā gada gaviļnieku – komponista Ulda Marhilēviča un dzejnieces un dramaturģes Māras Zālītes – skaisto jubileju, kā arī 15 gadus kopš abu autoru traģikomiskās dziesmuspēles “Tobāgo!” pirmizrādes Dailes teātrī (tā notika 2001. gada 23. oktobrī), šovasar “Tobāgo!” atjaunotā versija, kuras režisors būs Valdis Liepiņš (viņš ir arī 2001. gada izrādes režisors), apceļos vairāku Latvijas pilsētu estrādes. Pirmizrāde gaidāma 7. jūlijā Valmieras pilsētas estrādē.
“Ir izaugusi vesela paaudze, kas šo izrādi, ko tolaik noskatījās tūkstošiem cilvēku, nav redzējusi, un man liekas – ja vēl nav redzēta “Tobāgo!”, tad šīs vasaras izrādes varētu būt labs iemesls to izdarīt,” saka izrādes libreta un dziesmu tekstu autore – dzejniece un dramaturģe Māra Zālīte.

foto: Mārtiņš Ziders
Izrādes "Tobāgo" radošais kolektīvs.


“Tobāgo!” ir viens no mīļākajiem un arī viens no dārgākajiem darbiem manā daiļradē, jo tas saistīts ar manu dzimto pusi – Kurzemi,” atzīst izrādes mūzikas autors Uldis Marhilevičs, piebilstot – viņaprāt, mūzikls “Tobāgo!” ir viens no skaistākajiem un arī skumjākajiem latviešu tautas likteņstāstiem. “Turklāt šīs vasaras izrādes būs arī mana sena sapņa piepildījums, jo visu mūžu esmu gribējis būs aktieris, un šajā iestudējumā esmu ticis pie Stāstnieka lomas, tāpēc varēšu izrādēs ne tikai piespēlēt mūziku, bet arī izspēlēties kā aktieris!” ar smaidu saka izrādes mūzikas autors Uldis Marhilevičs.
Arī Dailes teātra leģenda Olga Dreģe gandarīta par Māras Zālītes un Ulda Marhilēviča ideju atgriezt “Tobāgo! Iestudējumu uz skatuves. „Tas ir brīnišķīgs darbs, ko noteikti ir vērts šādā koncertuzveduma formā izrādīt no jauna! Un man ir dikti liels prieks, ka līdz ar “Tobāgo!” iestudēšanu mūsu pulkā atkal atgriežas Valdis Liepiņš,” atzīst Olga Dreģe.
Īpašs notikums „Tobāgo!” atjaunotais iestudējums ir arī Dailes teātra aktrisei Aijai Dzērvei, kam „Tobāgo!” bija viena no pašām pirmajām spēlētajām izrādēm viņas pirmajā teātra sezonā pēc aktiermeistarības studiju pabeigšanas. „Togad mans kurss, kurā bija tādi aktieri kā Sarmīte Rubule, Gints Grāvelis, Maija Doveika, Ieva Pļavniece, Intars Rešetins, Lauris Subatnieks, Viktorija Streiča, Gundars Silakaktiņš un citi, ienācām Dailes teātrī. Mūsu divas pirmās izrādes bija tieši “Tobāgo!” un „Īsa pamācība mīlēšanā”...  Ir savāda sajūta, it kā no pagātnes izpeld kuģis, kurā no jauna aicina kāpt iekšā. Ir pagājuši 15 gadi, visi esam ar citu dzīves pieredzi, katram ir bijuši bagātīgi notikumi gan profesionālajā, gan personīgajā dzīvē. „Tobāgo!” man ir tāpat kā pirmā mīlestība – ļoti īpaša izrāde. Man šis ir viens no skaistākajiem iestudējumiem, kāds jelkad ir bijis, un ir liels prieks par iespēju atkal šo stāstu uz skatuves izdzīvot,” kasjauns.lv neslēpj „Tobāgo!” titullomas izpildītāja Aija Dzērve.

foto: Mārtiņš Ziders
Valdzinoši skaista ir aktrise Madara Botmane, "Tobāgo" fotosesijā Zinātņu akadēmijas tornī.


Otru titullomu jaunajā iestudējumā atveidos Latvijas Nacionālā teātra aktieris Mārcis Maņjakovs, un pārējos tēlos iejutīsies Olga Dreģe, Indra Briķe, Jānis Paukštello, Katrīne Pasternaka, Valdis Liepiņš, Andris Bērziņš, Madara Botmane, Sarmīte Rubule un citi. Visās izrādēs pie klavierēm būs pats mūzikas autors – komponists Uldis Marhilevičs. Izrādes scenogrāfs tāpat kā pirms 15 gadiem, būs Aigars Ozoliņš.

 

Kadri no 2003. gada izrādes "Tobāgo"