Ekonomiskā krīze skārusi arī pasaku varoņus
Trakā pasaule
2009. gada 18. aprīlis, 16:06

Ekonomiskā krīze skārusi arī pasaku varoņus

Jauns.lv

Ekonomiskā krīze ietekmējusi ne tikai pasaulē bagātāko cilvēku kapitālu, bet skārusi arī... animācijas un grāmatu varoņu dzīves

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Respektablais finanšu žurnāls Forbes ik gadu veic arī tādu amizantu pētījumu, kurā noskaidro, kā aizvadītajā gadā ir klājies pasaulē zināmajiem rakstnieku, animatoru un folkloras radītajiem bagātniekiem: kurš iedzīvojies lielākā bagātībā, kurš tieši pretēji — cietis zaudējumus vai pat finansiālo krahu.

Svarīgākais, veidojot šo topu, — visi šie varoņi ir izdomāti, un attiecīgi izdomāta ir viņu bagātība.

Salīdzinot ar aizvadīto gadu, Forbes pētnieki secinājuši, ka vairāk nekā puse no iepriekšējā gada TOP 15 bagātniekiem šogad sarakstā vairs nav atrodami. Savukārt tie, kas ierindojas miljardieru rindās, ir kļuvuši uz pusi nabagāki. Redz, ne tikai krievu miljardieris Romans Abramovičs naudas izteiksmē zaudējis 23,5 savu luksusa jahtu (ja vienas tās cena ir 157 miljoni latu), arī bērniem labi pazīstamā pīle Skrūdžs Makdaks vairs nevar peldēties naudā tik bezrūpīgi kā līdz šim. Viņš vairs nav bagātākais iedomu tēls fantāzijas pasaulē, kā tas bija pērn. Arī fantāziju pasaules iemītniekiem pienākuši grūti laiki...

Pats drukā sev naudu

Forbes secinājuši, ka pērn vajadzēja 1,3 miljardus dolāru lielu kapitālu, lai ierindotos izdomāto bagāto tēlu TOP 15. Šogad 15. vietas ieguvējam pietika ar „nieka” 800 miljoniem.

Nepārspēts topa līderis ir amerikāņu tautā populārākais tēls tēvocis Sems. Onkam jau ir 232 gadi! Tā kā viņam ir pašam sava naudas iespiežamā mašīna, pērn septembrī vien viņš sev sadrukājis banknotes sešu miljonu dolāru vērtībā. Sems aktīvi iegulda naudiņu kompānijās, kas ir uz bankrota robežas: glābj tās un vēlāk gūst peļņu, un nereti palīdz arī valdībai. Vēl ne tik sen viņš vervēja krievu (!) ļaudis, lai tie nāk strādāt uz Pentagonu. Tēvocis Sems bija redzams uz plakāta, kurā skaidrā krievu valodā bija rakstīts „es jūs gribu!”. Ar šo reklāmas plakātu Pentagona cilvēki meklēja darbiniekus, ka brīvi pārvaldītu krievu, ķīniešu un vēl citas „ļoti nepieciešamas valodas”. Pentagons meklēja tulkus savam jaunizveidotajam pilsoņu korpusam. Sak, kas gan vēl labāk spēj uzrunāt kā tēvocis Sems! Interesanti, vai Forbes rīcībā ir arī informācija, cik lielu atlīdzību tēvocis saņēmis par darbinieku vervēšanu un iesaistīšanos reklāmas kampaņā?

Skopums atmaksājas vairāk kā jebkad agrāk!

Kurš gan nezina Disneja studijas animācijas filmas par tēvoci Skrūdžu un viņa krustdēliem Hjūiju, Djūiju un Lūiju? Filmiņās bieži redzam, ka skopulim Skrūdžam pieder milzīgu apmēru seifs, pilns ar naudu, un pasaulē slavenākā pīle mēdz rītus sākt ar peldi pa monētu kaudzēm. Aizvadītā gada bagātākais iedomu tēls šogad ierindojies otrajā pozīcijā ar 29,1 miljardu lielu kapitālu. Lai gan salīdzinājumā ar pērno gadu (28,8 miljardi dolāru) Skrūdža kapitāls ir palielinājies, ar to nebija gana, lai stātos pretī tēvocim Semam — vīram, kam ir sava naudas kopējamā mašīna.

Taču par Skrūdža labklājību pārāk raizēties nevajadzētu. Šobrīd ir ļoti augsts zelta vērtības kurss, un tas viņa bagātībai nāks tikai par labu. Kā zināms, Makdaka galvenie īpašumi ir tieši zelts un dārgakmeņi.

Izslavētajam skopulim aizvien ir viņa laimīgā desmit centu monētiņa. Starp citu, reiz Makdaks cīnījās ar lāci divu dolāru vērta medus podiņa dēļ un devās atpakaļ laikā, lai iztērētu kuponu, kam bija beidzies derīguma termiņš! Domājams, ka Skrūdža nāvīgais taupīgums neļaus tam jelkādreiz pamest bagātnieku topa virsotnes.

Zaudē miljonus, bet aizvien dāsni ziedo labdarībai

Arī desmit gadu vecajam zēnam — bagātajam Ričam — nesokas tik labi, kā gribētos. Lai gan puisēnam naudas ir tik daudz, ka viņš var atļauties pilnīgi visu, Riča iekrājumi ir sarukuši, ja salīdzinām ar aizvadīto gadu. Pēc Forbes rīcībā esošajiem datiem, Ričs 2007. gadā bija iegādājies slavenā portāla Facebook kontrolpaketi un kļuvis par interneta tehnoloģiju firmas Cisco Systems galveno akcionāru. Ar šo rīcību mazais finanšu ģēnijs bija sapelnījis 16,1 miljardu dolāru. Bet nu „pasaules bagātākā bērna” bizness sarucis līdz 12,3 miljardiem. Tas viss, pateicoties nepareizi izvēlētajam laikam, lai veiktu investīcijas Web 2.0 attīstībā. Saskaņā ar vispopulārāko definīciju Web 2.0 nozīmē tādu interneta risinājumu, kurš nodrošina vislielāko lietotāju iesaistīšanos satura veidošanā, respektīvi, tīkla risinājumu veidošanu, kuros to lietotāji var vislielākajā mērā kontrolēt to saturu. Līdzīgi kā Draugiem.lv, My Space un Facebook.

Taču, par spīti ievērojamajiem zaudējumiem, lāga zēns Ričs aizvien dod dāsnus ziedojumus labdarības organizācijām. Viņš arī sūta palīdzības paciņas (zosu pastētes pīrādziņus un trifeles) badā mirstošajiem kurdiem un atstāj vienu miljonu dolāru lielu dzeramnaudu oficiantei kafejnīcā. Nesen Ričs arī paziņojis, ka gatavojas uzbūvēt kosmosa kuģi no tīrākā zelta, lai aizvestu savu sulaini Kedberiju dzimšanas dienas ceļojumā uz Mēnesi. Kedberijs izjauca Riča nejaukā brālēna Redžija van Daga plānus viņu nolaupīt un aizvietot ar robotu dubultnieku.

Riča labo darbu sarakstā ir skolas ēka no tīra zelta Indonēzijā, ar smaragdiem rotātas kakla siksniņas Indijas pērtiķiem, kuriem nav māju, un ar briljantiem un rubīniem bruģētas ielas Jaunorleānā. Ņemot vērā, kā Ričs šķiežas ar naudu, viņš varētu drīz vairs nebūt bagātāko trijniekā...

Krīze šokolādes fabrikā

Astoņi no aizvadītā gada bagātākajiem miljardieriem šogad vairs nav atrodami Forbes topā. Tajā vairs nav lasāms šokolādes fabrikas īpašnieka Villija Vonkas vārds. Viņa saldumu darbnīca pamatīgi cietusi no ekonomiskās krīzes, jo pasaulē ievērojami palielinājusies kakao pupiņu cena. Arī Cūkkārpas skolas profesors un Harija Potera ienaidnieks tumšais burvis Lūcijs Malfojs bijis spiests pamest naudīgāko miljardieru rindas. 2007. gada jūnijā viņš sāka globālu burvju katlu biznesu, bet pērn viņa investīcijas šajā nozarē izrādījušās ne pārāk veiksmīgas, — informē Forbes.

Bet Sēņu karalistes mantiniece princese Pīča (23) aizbēgusi no valsts pēc tam, kad četru dienu revolūcija gāza monarhiju. Dumpinieki iebruka princeses pilī un uzgāja tajā 1060 dizaineru kleitas rozā krāsā. Baumo, ka princese pašlaik aktīvi risina sarunas ar padomdevējiem, krāj ugunspuķes un neievainojamības zvaigznītes un plāno atgriešanos valstī un varas atgūšanu.

Atrod iespēju, kā nopelnīt

Savukārt vēl kādam fantāzijas tēlam izdevies atkarot pozīciju bagātnieku topā, ko tas iepriekšējos gados bija zaudējis. Gordons Geko (1987. gada spēlfilmā Volstrīta šo personāžu atveidoja Maikls Duglass) krīzes laikā atradis iespēju nopelnīt un šobrīd ierindojas Forbes topa ceturtajā pozīcijā ar 8,5 miljardu lielu kapitālu. Viņš iemantojis cieņu Volstrītas brokeru aprindās ar savu jaunievedumu — parādu obligāciju ieķīlāšanu (collateralized debt obligations vai CDO). Pētnieki uzskata, ka tieši šīs „ieķīlātās parādu obligācijas” un no tām atvasinātie vērtspapīri — derivatīvi, kuros sapīti daudzi dažādi hipotekārie kredīti, nodarījuši daudz ļaunuma šā brīža ekonomiskajā situācijā. Krītošās mājokļu cenas un augošais mājsaimniecību skaits, kuras nespēj segt ikmēneša maksājumus par agrāk pirkto māju vai dzīvokļi, ir padarījis šo „vērtspapīru” cenu tik nenosakāmu.

Pēdējoreiz miljardieru topā Geko bija vien 2005. gadā. Taču viņu pieķēra, tirgojot korporācijas krājumus saviem paziņām un veicot mahinācijas ar drošības sistēmām, un iesēdināja cietumā.

Gundega Oliņa/Foto: Bulls Press, AFP