Jaunā viļņa notikumu TOP 7
2009. gada 2. augusts, 16:53

Jaunā viļņa notikumu TOP 7

Jauns.lv

2009. gada „Jaunais vilnis” ieiet vēsturē ar diviem uzvarētājiem un aizkavētu Zatleres lidmašīnu. Kasjauns.lv apkopo šā gada spilgtākos festivāla notikumus.

"Jaunā viļņa" dēļ kavējas Zatleres lidmašīna

Konkursa „Jaunais vilnis” atklāšanas šova dēļ tika mainīts maršruts divām „airBaltic” lidmašīnām. Atklāšanas šova laikā notika virs Jūrmalas notika akrobātiskie lidojumi, kuru dēļ tika norobežota gaisa telpa virs kūrortpilsētas. Līdz ar to 28. jūlija pēcpusdienā divas "airBaltic" lidmašīnas nevarēja nolaisties Rīgā un tika novirzītas uz Tallinas un Viļņas lidostām, radot neērtības 243 pasažieriem un finansiālus zaudējumus aviokompānijai. Taču, iespējams, šie nebija vienīgie traucētie avioreisi „Jaunā viļņa” laikā. Neērtības piedzīvoja arī reiss no Venēcijas, kurā atradās arī Valsts prezidenta kundze Lilita Zatlere. Neilgi pirms paredzētās nolaišanās pasažieriem tika paziņots, ka „Jaunā viļņa” dēļ nosēšanās tiks aizkavēta, un lidmašīna pusstundu bezmērķīgi riņķoja virs Rīgas, līdz beidzot saņēma atļauju nosēsties Rīgas lidostā. Iespējams, tieši pateicoties pasažierei Lilitai, šis reiss tomēr nekur netika novirzīts uz citu lidostu, bet gan pusstundu lidinājās virs Rīgas.Satiksmes ministrs Kaspars Gerhards atzinis, ka šie notikumi ir traips Rīgas lidostas un „airBaltic” reputācijai. Tikām prezidenta kundze uz koncerta sākumu  jau bija kopā ar vīru Dzintaru koncertzālē.

Divas pirmās vietas

Pirmo reizi konkursa vēsturē iegūtas divas pirmās vietas: ar vienādu punktu skaitu – 358 punktiem – par uzvarētājiem kļuva Ukrainas dziedātāja Džamala un Indonēzijas dziedātājs Sandijs Sondoro, Latvijas pārstāvi Aishu jeb Aiju Andrejevu atstājot ceturtajā vietā.  Priecīgā vēsts par diviem uzvarētājiem gan mazliet mulsina, jo organizatoriem pagaidām vēl nav skaidrs, kā tiks sadalīts balvu fonds, jo tam veltītie 100 000 eiro bija paredzēti trim, nevis četriem konkursa uzvarētājiem.

Pirmo reizi Latviju pārstāv latviešu meitene

Pirmo reizi „Jaunā viļņa” vēsturē Latviju konkursā pārstāv latviete. Dziedātājai Aishai jeb Aijai Andrejevai tas bija liels notikums un pārdzīvojums. Vēl pirms ceturtās vietas iegūšanas viņa atzina, ka jau pati piedalīšanās tik nozīmīgā konkursā viņai ir kā balva, par rezultātu nemaz nedomājot. „Svarīgākā ir nevis konkursā iegūtā vieta, bet gan tas, kā piedalīšanos „Jaunajā vilnī” dalībnieki izmanto pēc konkursa,” atzina Aisha.

Visvairāk stila katastrofu

Šogad „Jaunais vilnis” pārsteidz ar negaidīti daudzām unikālām stila katastrofām Krievijas estrādes zvaigžņu izpildījumā. Haotiski nesaderīgs krāsu un stilu sajaukums Filipa Kirkorova apģērbā un zelta kostīms ar atklātu nabu 54 gadus vecās krievu dziedātājas Larisas Doļinas sniegumā ir atcerēšanās vērti tēli!

Vismazāk latviešu

Iespējams, tieši augsto cenu dēļ un ekonomiskās krīzes dēļ „Jaunais vilnis” šogad Jūrmalā pulcēja pārsteidzoši maz latviešus. Pa visām festivāla dienām Dzintaru koncertzālē varēja sastapt vien duci latviešu interesentu. Skatītāju rindās zālē dažas dienas tika manīts Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers ar sievu un dēlu. Pirmajā festivāla dienā paklausīties krievu estrādes mūziku ieradās Latvijas prezidents Valdis Zatlers ar kundzi Lilitu, „Jauno vilni” apmeklēja arī hokejists Kārlis Skrastiņš ar sievu Zani un miljonāre Irēna Pulkinena ar dzīvesdraugu Oskaru Barševski. Miljonārs Jūlijs Krūmiņš, kā arī Rīgas Domes jaunievēlētais mērs Nils Ušakovs konkursu vēroja, sēžot VIP ložā pie galdiņa.

 „Jaunā viļņa” cenas tikai aug

Šā gada „Jaunais vilnis” ieies vēsturē arī ar visdārgākajām ieejas biļetēm. Ja pērn galdiņš VIP ložā maksāja 15 000 latu, tad šogad tā cena jau bija 18 000 latu. Biļetes zāles pirmajās piecās rindās uz visām festivāla dienām varēja iegādāties par 1800 latu, bet aiz žūrijas un īpašo viesu vietām – par 1000 latu. Tomēr tas vēl ir nieks, zinot, ka mākslinieku izmitināšana un ēdināšana konkursa rīkotājiem izmaksāja aptuveni 300 000 latu (Krievijas estrādes dīvas viesnīcas numuriņš vien diennaktī izmaksāja 1200 latu!), bet viesmākslinieku honorāri – pat vairākus miljonus...

Salīdzinoši maz skandālu!

Šogad Krievijas zvaigznes bija tik ļoti aizņemtas ar savu vizuālo tēlu uzspodrināšanu, ka maz enerģijas atlika zvaigžņu cienīgu intrigu vērpšanai. Ja neņem vērā policijas ierašanos, lai apslāpētu pārāk skaļu „Jaunā viļņa” atklāšanas ballīti ar dažiem kautiņiem, pāris novirzītus lidmašīnu maršrutus atklāšanas šova dēļ, miesassargu iejaukšanos, atgaiņājot Allas Pugačovas pielūdzēju Rīgas Centrālajā dzelzceļa stacijā un krievu dziedātāja Dima Bilana iztraucēto zviedru grupas „Roxette” naktsmieru, šogad „Jaunais vilnis” tika aizvadīts visnotaļ mierīgi.

Diāna Lipsberga / Foto: Mārtiņš Purviņš, Romualdas Romanauskas