Džilindžera mīļotā pārtop par rudmati. Sarkanmatēm sekss ir biežāk
Slavenības
2010. gada 15. aprīlis, 06:20

Džilindžera mīļotā pārtop par rudmati. Sarkanmatēm sekss ir biežāk

Jauns.lv

„Vai tiešām Džilindžeram atkal cita?” – redzot režisoru Dž. Dž. Džilindžeru Dailes teātrī ierodoties sakarkanmatainas dāmas pavadībā, sprieda pirmizrādes „Verasaļas kodas” apmeklētāji.

Patiesībā šī meitene ir tā pati aktrise Elīna Dzelme (24), ar kuru Džilindžeram jau ilgāku laiku ir tuvas attiecības. Tikai nu viņa savus gaišos matus nokrāsojusi ugunīgi sarkanus, tāpēc brīžiem aktrisi neatpazīst pat viņas paziņas un kolēģi. Viens no iemesliem, kāpēc Elīna metusies tik krasās pārvērtībās, ir profesionālā darbība. Proti, viņa tikusi pie galvenās lomas nu jau ceturtajā režisora Dž.Dž.Džilindžera izrādē – pēc mēneša gaidāma Džona Apdaikas lugas „Īstvikas raganas” pirmizrāde, kurā Dzelme tēlos Rudmati. Tomēr jaunā matu krāsa viņai pašai tīri labi ejot pie sirds, jo ir taču pavasaris!

Atgādinām, ka Elīna Dzelme ir Dailes teātra ārštata aktrise, kura pēdējos gados tikusi pie galvenajām lomām vairākās izrādēs. Tiesa gan – pārsvarā viņa spēlējusi režisora Dž.Dž.Džilindžera iestudējumos. Pirms vairāk nekā pusgada Elīna no režisora favorītaktrises kļuva par favorīti arī viņa dzīvē – Džilindžers un Dzelme kļuva par pāri, par spīti tam, ka režisors tad jau četrus gadus bija precējies ar uzņēmēju Binniju Ārbergu.

Zīmīgi, ka visas plašāk zināmās Džilindžera sievietes bija ierasts uzlūkot kā blondīnes – gan viņa iepriekšējo sievu rakstnieci Daci Rukšāni, gan uzņēmēju Binniju Ārbergu, ar kuru viņš joprojām nav oficiāli šķīries. Arī Elīna Dzelme iepriekš bija koši blondu matu cirtu īpašniece. Nu Elīnas krasās matu krāsas maiņa pārsteidz. Ko par to saka zinātnieki un psihologi?   

Dzelme ir „zirgā”!

Kalifornijas Universitātes zinātnieki izpētījuši, ka gaišmatainas meitenes ir pašpārliecinātākas, mērķtiecīgākas un vairāk piesaista vīriešu uzmanību, tādēļ arī biežāk panāk to, ko vēlas. Tieši tādēļ blondīnes mēdz uzvesties agresīvāk nekā rudmates. Bet ko tad, kad mērķis sasniegts?

Psihoterapeits Māris Belte uzskata, ka blondīnes patiesībā ir vājākas nekā citas matu krāsas īpašnieces. To apliecina arī teorija: tumšā krāsa ir dzīvotspējīgāka. Tas novērots arī dabā. Piemēram, ja kaķenei piedzimst viens balts, bet otrs melns kaķēns, tumšais būs dzīvotspējīgāks. Gaišmatainajiem ģenētiski dotais stiprums nav tik izteikts, tādēļ viņi to kompensē, izrādot mērķtiecību.

Psihologi atzīmē, ka sarkanajiem toņiem piemīt īpašs pievilkšanas spēks. Tie ne tikai valdonīgi piesaka sevi, bet arī iedveš pārliecību, ka cilvēkam, kurš izvēlējies šo krāsu, ir augsts dzīves tonuss, citiem vārdiem sakot – viņš ir „zirgā”. Atsaucoties uz zinātnieka Maksa Lišera izstrādāto psiholoģisko krāsu testu, sarkanā krāsa nozīmē tieksmi pēc panākumiem, aktivitāti, sacensības garu, erotiku un seksualitāti, kā arī vēlmi dzīvot pilnasinīgu dzīvi. Tomēr sarkanā krāsa var būt arī bīstama, jo tā ir dramatiska, enerģiska un uztraucoša. Tā provocē visu saņemt uzreiz un nekavējoties, taču ātri nogurdina.

Sarkanmatēm sekss ir biežāk

Kamēr psihologi spriež par to, kā krāsa atspoguļo rakstura šķautnes un iedarbojas uz cilvēka psihi, Londonas Sitijas universitātes pētnieki veikuši eksperimentu ar 1500 vīriešu piedalīšanos. Tajā noskaidrots, ka 79% vīriešu rudmates uzskata par inteliģentām. Tomēr 45% aptaujāto arī minējuši, ka rudmates ir diezgan nervozas būtnes. Rudu matu īpašnieces ir pieņemts arī turēt aizdomās par atklātības trūkumu un divdomīgumu. Senos laikos rudmates uzskatīja par raganām un ne reizi vien sadedzināja sārtā. Iespējams, pie vainas viņu raksturīgākās īpašības – stiprs raksturs, izdoma un ekstravagance.

Savukārt Hamburgas seksologs Verners Habermehs pievērsies rudmatēm un gultas tēmai – ne velti sarkanmates tiek uzskatītas par seksuālākajām un kaislīgākajām.

Seksologs nonācis pie atklājuma, ka rudmates ir seksuāli visaktīvākās. Parasti gan šīs sievietes iztēlojas mīļākās nevis sievas lomā, viņām arī visbiežāk piedēvē neuzticību. Toties sarkanmatēm sekss ir biežāk un viņām ir vairāk seksa partneru nekā jebkuras citas matu krāsas īpašniecēm. Tomēr kādā citā pētījumā atklājies, ka, neskatoties uz savu izteikto seksapīlu, rudmates gultā ir arī viskonservatīvākās. Tiesa gan, dabīgās rudmates ir tikai 2% sieviešu un vēl līdz galam nav izpētīts, kā uz viņu psihi iedarbojas mākslīga matu krāsas nomaiņa.

Kasjauns.lv, Foto: Mārtiņš Ziders