Latvijas slavenību rudens mode
Slavenības
2010. gada 10. novembrī, 06:19

Latvijas slavenību rudens mode

Jauns.lv

„Rīgas modes nedēļas” laikā sabiedrībā pazīstami ļaudis ne tikai apmeklēja modes mākslinieku skates, bet arī paši sapucējās un cits citam izrādīja savas garderobes jaunumus.

Latvijas slavenību rudens mode...

Dziedātājs Markus Riva, kurš piepelnās, piedaloties modes skatēs kā modelis, arī pats demonstrē aktualitātes savā stilā.
Dziedātājs Markus Riva, kurš piepelnās, piedaloties modes skatēs kā modelis, arī pats demonstrē aktualitātes savā stilā.

Lai arī šoruden „Rīgas modes nedēļu” apmeklēja mazāk slavenību nekā iepriekšējās reizēs, arī šoreiz ikviens centās izrādīt savas šīs sezonas modes tendences. Tūkstošiem vērtas somiņas, aktuāli krāsu salikumi, moderni adījumi un stilīgi zābaciņi – to visu varēja vērot jau pirms dizaineru tērpu parādēm.

Bez rekordliela Latvijas modes mākslinieku skaita šā rudens „Rīgas modes nedēļas” sesija izcēlās arī ar pamatīgiem skandāliem. Kasjauns.lv jau vēstīja, ka itāļu uzņēmējs Alesandro Magnabosko fotogrāfiem pozēja T kreklā, ko rotāja uzraksts „Atis Artemjevs, apmaksā parādu!”. Atklājās, ka šim kungam modes mākslinieks Atis Artemjevs savas ciemošanās laikā Itālijā esot izkrāpis  naudu, un, uzzinot, ka Rīgas modes nedēļas dalībnieku starpā ir arī latviešu skandalozais dizaineris, itālis bija nospriedis, ka šādā veidā parādu, iespējams, atgūs. Maz ticams, ka viņam tas izdevās, jo uz savas tērpu kolekcijas parādi Atis ieradās miesassargu pavadībā, un uz skatuves parādījās vien uz dažām sekundēm. Vairāk Artemjevs „Rīgas modes nedēļas” apmeklētājiem nerādījās, neierazdamies arī uz viņam veltīto afterpārtiju klubā „Dstyle”.

Ažiotāžu un masu mediju sašutumu „Rīgas modes nedēļā” izpelnījās arī pasākuma direktores Jeļenas Strahovas rīcība. Viņa, šķiet, sargādama pati savu labo slavu, šoreiz bija izveidojusi tā saucamo „melno sarakstu”, un daudziem preses un TV pārstāvjiem, kas bijuši kaut nedaudz saistīti ar kritiku par iepriekšējiem „Rīgas modes nedēļas” pasākumiem, liedza iespēju atspoguļot modes dizaineru jaunākos tērpus. Tiesa, lielākie zaudētāji šajā situācijā gan bija modes mākslinieki, jo bez ierobežotā viesu loka, kas viņu skates apmeklēja klātienē, plašākai publikai viņu veikums tika atspoguļots daudz mazāk nekā citkārt. Tāpat nenoliedzami mazāk uzmanības tika modes nedēļas sponsoriem, kas, ieguldot savus līdzekļus, arī šoreiz cerēja uz maksimāli lielu publicitāti.

„Rīgas modes nedēļas” aizkulises

Cenzūras kulminācija norisinājās pirms modes mākslinieces Katjas Šehurinas skates – pēc „Rīgas modes nedēļas” direktores Jeļenas Strahovas pavēles, no pasākuma norises vietas apsardze izmeta modes blogeri un žurnālisti Agnesi Kleinu. Lai arī viņai netika piešķirta preses pārstāvja akreditācija, lai atspoguļotu modes nedēļu, Kleina pasākumā bija ieradusies kā vienkārša skatītāja pēc Katjas Šehurinas personīga uzaicinājuma. Klātesošie bija liecinieki, ka arī tas nebija pietiekams arguments, lai Strahova paziņotu, ka modes skate nesāksies, kamēr nevēlamā persona nebūs atstājusi telpas. Jāpiebilst, ka šoreiz „Rīgas modes nedēļas” melnajā sarakstā iekļautas bija arī TV modes žurnālistes Gundega Skudriņa un Antra Birzule. Skudriņa sprieda, ka viņa nežēlastībā kritušas tamdēļ, ka kāda viņas draudzene savā blogā pavasarī atļāvusies kritizēt Baltijas Modes federācijas rīkoto „Stila un Modes balvas” pasniegšanas ceremoniju...

Inta Mengiša/Foto: Mārtiņš Purviņš, Dmitrijs Kijonoks