Jenny May grūtniecības laikā ceļo pa Itāliju
Slavenības
2010. gada 8. decembris, 06:12

Jenny May grūtniecības laikā ceļo pa Itāliju

Jauns.lv

Dziedātāja Jenny May jeb Maija Stuģe (26) pēdējos grūtniecības mēnešos atteikusies no koncertdarbības, taču ne no ārzemju braucieniem. Kopā ar gaidāmā mazuļa tēti viņa baudīja brīvdienas Itālijā.

­

Itālijas ceļojuma iniciators bija dziedātājas mīļotais puisis Gatis Babris, kam darba darīšanās bija jāpošas uz Milānu. „Kad Gatis piedāvāja braukt līdzi, ne mirkli nešaubījos. Jo, kad piedzims bērniņš, kādu laiku pa pasauli nevarēšu braukāt. Tāpēc izdomājām plānu, ka aizbrauksim ne tikai uz Milānu, bet arī uz Romu brīvdienās,” atminas Jenny May.

Roberto dod padomus

Pirms brauciena uz Romu dziedātāja konsultējusies ar savu skatuves kolēģi, Latvijā populāro itāli Roberto Meloni. „Tā kā Roberto nedzīvo Romā, viņš nevarēja uzskaitīt, kas mums noteikti jāapskata, bet vienu gan viņš ieteica — lai ēdam daudz saldējuma. Līdzko ielidojām Romā, tā arī darījām. Ieraudzījuši ielas malā saldējuma kiosku, pasūtījām saldējumu. Roberto nebija melojis, jo tas bija garšīgs un viegls. Ja Latvijā pārdevējs trauciņā ieliek vienu bumbiņu, tad Romā saldējuma porcija ir gigantiska. Mierīgi bez sirdsapziņas pārmetumiem mielojos ar gardo itāļu saldējumu,” atminas dziedātāja.

Romā jaunā ģimene uzturējās trīs dienas. Taču nevis dīki baudīja viesnīcas piedāvāto servisu, bet apskatīja Romas vēsturiskās vietas. „Kā no rīta izgājām ielās, tā tikai vakarā pārradāmies viesnīcā. Kā iekritām gultā, tā acis tūlīt ciet. Pēdējos grūtniecības mēnešus man ļoti patīk pagulēt, bet ceļojuma laikā gulēšanai daudz laika nevarēju veltīt. Tad nu centos cīnīties ar miegu.”

Šokē Romas netīrība

Pāris centušies apskatīt Romas vēsturiskās un kultūras celtnes, bet īpašu uzmanību pievērsuši senatnīgajiem dievnamiem, jo itāļi taču ir reliģiska tauta. „Ja esam raduši, ka Latvijā dievnami ir vienos solos, tad Romas baznīcās ir plaša zāle un tikai pie svētbildēm ir pāris solu. Tik liels plašums kā deju zālē. Santa Maria Maggiore baznīcā piedzīvoju vilšanos, jo pamanīju, ka, samaksājot naudu par svecīti, netiek iedota vis parastā svece, bet iedegas elektriskā lampiņa. Pārāk sintētiski. Secināju, ka tās svētvietas vairs nav garīgas, laika gaitā tās kļuvušas par tipiskiem tūrisma objektiem,” iespaidos dalās dziedātāja.

Lai tiktu iekšā Kolizejā, viņa stāvējusi stundu garā rindā, kas grūtniecei nemaz nav bijis tik viegli. „Atpūtos, pasēžot uz akmens bluķiem. Taču tik un tā sajūsminājos par Romas arhitektūru, un it īpaši vēsturisko auru sajutu Kolizeja amfiteātrī, lai gan tur nogalināti tūkstošiem savvaļas zvēru un cilvēku. Kolizeja celtne uz mani atstāja grandiozu iespaidu. Taču tajā pašā laikā nošokēja lielā netīrība Romā. Visas trīs dienas, ko pavadījām tur, ielas tā arī netika uzkoptas. Tā netīrība radīja diskomfortu, jāatzīst, ka Rīga salīdzinājumā ar Romu ir tīra pilsēta.”

Maija novērojusi, ka Romā plaukst un zeļ ielu tirdzniecība, bet šādu tirgošanos, kas bieži vien nav legāla, regulāri uzmana policisti. „Lai muzicētu Romā uz ielas, jābūt licencei, tāpēc daudzus dziedātājus apklusināja policisti, jo ielu muzikanti piepelnījās nelegāli.”

Tā kā Maijai grūtniecības laikā jāievēro regulāras ēdienreizes un uzturam jābūt pilnvērtīgam, maltītes topošie vecāki ieturēja pēc itāļu tradīcijām: „Itāļi pusdienām atvēl divas stundas, kuru laikā atslēdzas no darbiem, lai aprunātos, paēstu, un pēc šādas dvēseles bagātināšanas arī darbi labāk sokas.”

Bailēs no krāpniekiem

Pēc Romas brīvdienām topošie vecāki ar ātrvilcienu mēroja 600 kilometru tālo ceļu uz Milānu. „Ja Romā bija silts un saulē pat +24 ºC, tad, iebraucot Milānā, sāka līt. Gatim bija savas darba darīšanas un konferences, bet es devos uz Milānas Duomo laukumu. Jau iepriekš tiku brīdināta, ka šajā vietā tūristiem jābūt uzmanīgiem. Ir dzirdēti gadījumi: ja pa Duomo laukumu tūrists pastaigājas ar fotoaparātu, pieskrien vietējais, izrauj aparātu un rokās iegrūž graudus. Tad momentā ir klāt baloži, kas metas virsū graudiem, bet cilvēks šoka stāvoklī dzenā prom putnus. Pēc tam kad baloži norimuši, cilvēks atgūst fotoaparātu, taču vietējais afērists par bildēm ar baložiem vēl pieprasa 40 eiro. Lai savā stāvoklī neiekļūtu šādā starpgadījumā, pa ielām pastaigājos bez fotoaparāta,” stāsta Maija.

Milānā dziedātāja lielākoties laiku pavadīja bez Gata, viņam pievienojoties vien konferenču starplaikos, kad pāris ieturēja kopīgas pusdienas ar pārējiem konferences dalībniekiem no Itālijas. „Pamanījuši, ka gaidu bērniņu, viņi pret mani izturējās kā pret dievieti, atklājot, ka Itālijā ģimene un bērni katram vīrietim ir svēta lieta. Latvijā kaut ko tādu nebiju izjutusi, bet Itālijā biju pašā uzmanības centrā, kad ik pa laikam Gata kolēģi man apjautājās, kā es jūtos.” Arī sabiedriskajā transportā vietējie, redzot, ka Maija gaida mazuli, laipni piedāvājuši viņai sēdvietu. Dziedātāja atzīst, ka Latvijā šādu laipnību reti kad sagaidīt.

Iepirkšanās Milānā

Jenny May vienā no Milānas ieliņām uzgājusi „Prada”, „Versace”, „Gucci”, „Dolce & Gabbana” veikaliņus, kur tiešām ir ko redzēt. „Izdevās arī šo to iegādāties, jo Latvijā visas grūtnieču drēbes ir domātas vecmāmiņām, nevis jaunām sievietēm. Tā kā arī bērniņa gaidību laikā nevēlos staigāt maisā, Milānā izdevās papildināt savu garderobi ar skaistām lietiņām. Iepirkšanās burzmā kādā no veikaliem pārdevēja mani uzrunāja angliski un teica, ka pazīstot mani. Sākotnēji nodomāju, ka viņa kaut ko sajaukusi, jo neesmu tik populāra, lai mani pazītu Itālijā, bet tad pēkšņi viņa man skaidrā latviešu valodā vaicāja: „Vai neesat dziedātāja no Latvijas?” Biju patīkami pārsteigta, satiekot kādu savējo tajā burzmā.”

Atbraukusi mājās no Itālijas, Maija gan sākusi šiverēties pa māju, gan iestājusies vizāžistu kursos. Viņa smejas, ka nav mājās sēdētāja pat bērniņa gaidību laikā. „Gatis jau teic, ka es šajā laikā viju ligzdiņu, jo iegādājos gan vajadzīgas, gan nevajadzīgas lietiņas. Tagad ir tāds jaukais gaidīšanas laiks, bet, kā jau teicu, man patīk šiverēties, citādi nemaz neprotu,” stāsta dziedātāja, kura priecājas, ka viņas dzīvē notikušas pārmaiņas. Pagaidām par laulībām Maija nedomā, jo kāzas ar mazuļa tēti Gati dzers tikai tad, kad varēs ļauties trakulīgiem dančiem ar šampanieti līdz pat rīta gaismai.

Santa Sergejeva, Foto: no Jenny May personiskā arhīva

­