Kad tievums kļūst par apsēstību
Slavenības
2011. gada 27. janvāris, 06:19

Kad tievums kļūst par apsēstību

Jauns.lv

No anoreksijas un bulīmijas cieš neskaitāmi daudz cilvēku. Liela daļa ar slimību tiek galā veiksmīgi, taču ir ļaudis, kas ēšanas traucējumu radīto problēmu dēļ zaudē dzīvību.

Slavenības, kas cietušas no ēšanas traucējumiem

Nikola Ričija

Kad sabiedrības dāma 2007. gadā atklāja, ka ir mātes cerībās, viņa devās uz rehabilitācijas centru, lai tiktu galā ar ēšanas traucējumu radītajām problēmām un atkarību no pretsāpju tabletēm. Nikola to darīja, divu iemeslu mudināta: lai izdotos laist pasaulē veselīgu mazuli un lai grupas „Good Charlotte” solists Džoels Madens viņu nepamestu. Kad mūziķis uzzināja, ka Nikola gaida bērnu, tieši viņš uzstāja, ka mīļotajai nekavējoties jādodas ārstēties. Viņš pat uzstādīja ultimātu: ja Nikola neparūpēsies par savu un gaidāmā mazuļa veselību, viņu attiecībām būs pienākušas beigas.

Pola Abdula

Dziedātāja, dejotāja un horeogrāfe cieta no bulīmijas un 1994. gadā labprātīgi devās uz klīniku ārstēties. Negatīvās domas par savu ķermeni Polu vajāja jau kopš septiņu gadu vecuma, kad meitene sāka dejot, bet vidusskolas gados pārauga ēšanas traucējumos. „Šī ir viena no grūtākajām slimībām ar ko tikt galā, jo nekas nav melns vai balts,” atzinusi Abdula. „Visa pamatā ir paša iekšējās izjūtas.”

Viktorija Bekhema

Stila ikona noliedz, ka viņai tagad būtu problēmas ar ēšanu, taču „Spice Girls” sākumgados Viktorijai tādas patiešām bijušas. „Es biju kā apsēsta,” viņa atceras. „Es varēju pateikt jebkura produkta tauku un kaloriju saturu.” Viktorija cieta no bulīmijas.

Kalista Flokhārta

Aktrise daudzus gadus noliedza, ka viņai būtu problēmas ar ēšanu. Tikai salīdzinoši nesen Kalista atzina, ka seriāla „Alija Makbīla” uzņemšanas gados cietusi no anoreksijas.

Keita Bekinseila

Aktrise cieta no ēšanas traucējumiem pusaudzes gados. Pateicoties ģimenes atbalstam un terapijas kursam, viņa izveseļojās no anoreksijas. „Cilvēki man mēdz jautāt par šo dzīves posmu, taču es nevēlos būt slavena kā bijusī anoreksijas slimniece,” norāda Keita.

Sallija Fīlda

Kad aktrisei bija divdesmit gadu, viņa cieta no anoreksijas un bulīmijas. „Tolaik man šķita, ka visi ir tikpat izstīdzējuši tievi kā modele Tvigija. Visi, izņemot mani,” atceras Fīlda.

Džeina Fonda

Leģendārā aktrise cietusi no bulīmijas un anoreksijas kopš 12 gadu vecuma. Ēšanas traucējumi viņu nomocījuši trīsdesmit gadu! Fonda ir viena no pirmajām slavenībām, kas uzdrošinājās runāt par šo problēmu publiski un rīkoja dažādas kampaņas, lai izglītotu sabiedrību.

Nikola Kidmena

Aktrisei bieži ir pārmests, ka viņa izskatās pārāk izkāmējusi, kā anoreksijas slimniece. Nikola gan centās norādīt, ka viņai vienkārši neiet labumā. Aktrise varot visu dienu sēdēt kafejnīcā un ēst kēksiņus, bet nepieņemsies svarā ne par gramu. Tomēr laikā, kad Nikola gaidīja bērniņu, viņa apmeklēja vingrošanas zāli katru dienu, lai tikai nepieņemtos svarā pārāk daudz.

Lady Gaga

Karjeras sākumposmā arī viņa cietusi no bulīmijas. Šādu faktu no savas biogrāfijas dziedātāja atklājusi žurnāla „Vanity Fair” intervijā.

Odrija Hepberna

Par stila ikonu dēvētā aktrise cieta no anoreksijas un depresijas, taču karjeras laikā neviens par to nezināja. Filmu kompāniju bosi viņai bieži atgādinājuši, ka atkal nedaudz jānokrītas svarā. Runā, ka mūsdienu aktrisēm uz Odriju norāda kā uz paraugu, kam līdzināties, — kā sievieti, kas bijusi tieva, bet nav cietusi no ēšanas traucējumiem. Izrādās, tā nav patiesība.

Eltons Džons

Mūziķis cietis no bulīmijas un mazāk izplatītiem ēšanas traucējumiem: barības sakošļāšanas un izspļaušanas.

Miša Bārtone

Aktrises augums bieži ir mainīgs. Te viņa ir apaļīga, te izkāmējusi tieva. Miša cieš no zema pašvērtējuma. Kad nav tik daudz darba piedāvājumu kā gribētos vai neveicas privātajā dzīvē, viņa pie tā vaino savu izskatu un sāk sevi mocīt ar diētām.

Mērija Keita Olsena

Aktrise labprātīgi devās ārstēties no anoreksijas pēc tam, kad mēnešiem ilgi bija noliegusi, ka sirgst ar šo kaiti. Uzvaru pār slimību viņa atzīmēja, atdodot labdarībai visus apģērbus, kas bija kļuvuši par mazu. Tie bija tūkstošiem dolāru vērti dizaineru tērpi.

Šārona Osborna

Rokera Ozija Osborna sieva uzvarējusi cīņā ar nāvējošo resnās zarnas vēzi, taču ar bulīmiju slimo jau vairāk nekā 35 gadus. „Esmu spējusi uzveikt praktiski visu, izņemot bulīmiju,” norāda Šārona.

Peta Vilsone

Seriāla „Nikita” aktrise pusaudzes gados cietusi no ēšanas traucējumiem. Viņai tos izraisījuši pārdzīvojumi par vecāku šķiršanos un spiediens, ko radījuši modeļu biznesa cilvēki.

Seriāla „Pilna māja” zvaigzne pirmo reizi atklāti runā par savu slimību

Aktrisi Kendisu Kameronu–Burē (34) daudzi atceras no deviņdesmitajos gados uzņemtā seriāla Pilna māja („Full House”). Mazās Mišelas Teneres loma atnesa pasaules slavu dvīnēm Mērijai Keitai un Ešlijai Olsenām. Kendisa seriālā atveidoja lielo māsu Donnu Džo Teneri (sauktu par Dīdžeju).

Aktrise kļuvusi par trīs bērnu māmiņu un janvārī izdevusi savus pirmos memuārus „Reshaping It All”. Tajā Kendisa pirmo reizi atklāti atzīst, ka arī pati cietusi no ēšanas traucējumiem. Viņai bija bulīmija. Viss iesācies 1995. gadā, kad beidza filmēt seriālu. Pēc darba pie gandrīz 200 sērijām ierastajā TV šovā Kendisai bija jāmācās aprast ar citādu ikdienu. Gadu vēlāk viņa apprecējās ar Krievijā dzimušo NHL hokejistu Valēriju Burē un pārcēlās uz dzīvi Kanādā. Arī tā bija pārmaiņa, kas prasīja pielāgošanos. Jaunie dzīves apstākļi un jaunie pienākumi radīja emocionālu stresu, un ēšanas traucējumi mazpamazām pārņēma Kendisu savā varā. To, ka viņa cieš no bulīmijas — regulāri dodas atvemt apēsto ēdienu —, aktrisei visus šos gadus veiksmīgi izdevās paturēt noslēpumā no sabiedrības. „Es pat nebiju apsēsta ar svara zaudēšanu,” secina Kendisa. „Tas bija saistīts ar emociju pasauli. Ļoti bīstams periods, kas var iznīcināt dzīvi un to pilnībā pārņemt savā varā.”

Kamerona–Burē norāda, ka ar slimību visvairāk viņai palīdzējusi tikt galā mīlošā ģimene: vīrs Valērijs un kopīgie trīs bērni — Nataša (12), Ļevs (10) un Maksims (20. janvārī būs 11). Kendisa regulāri vingro kopā ar savām atvasēm un ievēro saprātīgu diētu. Aktrise uzskata, ka viņas augums šobrīd ir labākais, kāds jebkad bijis. Šobrīd Kendisa filmējas seriālā „Make It or Break It”.

Pretanoreksijas plakātu modele šo pasauli pametusi

Aizvadītā gada nogalē pasauli šokēja vēsts par 28 gadus vecās franču aktrises un modeles Izabellas Karo nāvi. Jaunā sieviete pirms trim gadiem piesaistīja pasaules uzmanību ar šokējošām fotogrāfijām. Viņa piedalījās kampaņā pret anoreksiju un kaila pozēja reklāmas plakātiem.

1,65 metrus garā Izabella svēra tikai 32 kilogramus! Dzīves laikā viņa norādīja, ka no anoreksijas cietusi kopš 13 gadu vecuma un saslimšanā vainoja „grūtu bērnību”. Ēšanas traucējumu dēļ Karo pirmoreiz slimnīcā nonāca divdesmit gadu vecumā. Taču vissmagākajā slimības periodā, 2006. gadā, meitenes svars nokritās līdz prātam nepatveramiem 25 kilogramiem. Karo nonāca komā, un ārsti bija pārliecināti, ka viņa no tās neatmodīsies. Taču modeles dzīvotgriba izrādījās spēcīgāka. Karo izveseļojās un pieņēmās svarā līdz 33 kilogramiem.

Izabellas draugs, šveiciešu dziedātājs Vensāns Biglē, pastāstījis, ka jaunā sieviete nomirusi 17. novembrī pēc divām slimnīcā pavadītām nedēļām, kad cīnījusies ar akūtu elpceļu saslimšanu. Karo bija nesen kā pabeigusi darbu Tokijā (Japānā) un atgriezusies dzimtajā Francijā. Par iemeslu, kas izraisījis nāvi, nekas netiek minēts. Vēsti par Izabellas aiziešanu ģimene vairāk nekā mēnesi turēja noslēpumā un par to paziņoja vien aizvadītā gada pēdējās dienās.

Viņas mirušas no ēšanas traucējumiem

Karena Kārpentere

Amerikāņu mūziķe izvēlējās ūdens diētu, lai nokristos svarā un — kā pati domāja — izskatītos pievilcīgāka. Viņa turpināja ievērot diētu, kad bija zaudējusi jau 10 kilogramus svara, un nomira 32 gadu vecumā. Nāves cēlonis: anoreksijas izraisīta sirds mazspēja. Kārpentere pirms nāves svēra 36 kilogramus.

Ana Karolīna Restona

Brazīliešu modele, kas badojās, lai nokristos svarā. Viņa nomira 2006. gadā 22 gadu vecumā. 1,73 metrus garā modele svēra 40 kilogramu. Nāves iemesls: anoreksijas un bulīmijas izraisīta nieru mazspēja.

Kristija Henriha

1988. gadā ASV tiesnesis amerikāņu mākslas vingrotājai norādīja, ka jānomet svars, ja vēlas iekļūt olimpiskajā komandā. Viņa nomira astoņas dienas pēc savas 22 gadu jubilejas. Anoreksijas rezultātā vairāki orgāni atteicās funkcionēt. Meitene svēra 27 kilogramus.

Heidija Gintere

Pēc tam kad teātrī baletdejotājai norādīja, ka 1,65 metrus garai meitenei svērt 43,5 kilogramus ir par daudz, viņa sāka badoties un ciest no ēšanas traucējumiem. 22 gadu vecumā Heidija noģība un nomira no komplikācijām, ko bija radījuši ēšanas traucējumi.

Mammas neparastā ideja glābj meitas dzīvību

Kad angliete Rūta Dženkinsone svēra 26 kilogramus un bija uz nāves sliekšņa anoreksijas dēļ, mammai Dollijai ienāca prātā neparasta ideja. Viņa ar meitu vienojās: ja Rūta atsāks ēst, mamma apsola ieturēt diētu un nomest lieko svaru. Dollija Dženkinsone visu mūžu bija cietusi no apaļīguma. Mammas neparastā ideja izrādījās iedarbīga un izglāba meitas dzīvību. Dženkinsones kundze nokritās svarā par nepilniem 20, bet meita pieņēmās par 13 kilogramiem. Tagad abas ir dzīvespriecīgas un laimīgas.

Tievākais vīrietis pasaulē dzīvo uz nāves sliekšņa

Amerikānis Džeremijs Gilicers (36) atgādina bada cietēju no Āfrikas. Viņš līdzinās staigājošam skeletam, un nez vai kāds ir gatavs noticēt, ka šim vīrietim ir tikai 36 gadi. Ar anoreksiju un bulīmiju viņš slimo jau vairāk nekā 25 gadus. Taču reiz šis neprātīgi izkāmējušais vīrietis bija izskatīgs puisis un veidoja modeļa karjeru (!).

Džeremijs apzinās, ka viņam ir nopietnas veselības problēmas, raksta dienasgrāmatu internetā un meklē sev līdzīgus cilvēkus. Taču atbrīvoties no slimības viņam tā arī neizdodas, kaut vīrietis neskaitāmas reizes ir uzturējies dažnedažādās ārstniecības iestādēs. Džeremijs uzskata, ka viņa gadījumā pie anoreksijas un bulīmijas vainojamas psiholoģiska rakstura problēmas. Viņš jau kopš agras bērnības juties nevajadzīgs. Šobrīd viņš sver 41 kilogramu, taču gribasspēka ir par maz, lai tiktu ar slimību galā, arī medicīna viņam neko daudz nav spējusi līdzēt. „Man izkrīt mati un sāk pastiprināti augt liekais apmatojums, lai uzturētu ķermenim siltumu,” Džeremijs raksturo bulīmijas un anoreksijas izraisītos blakusefektus. „Man atkāpjas smaganas. Man veidojas kupris, jo nav muskuļu, kas spētu noturēt kaklu. Es mokos ar regulāru vēdera aizcietējumu. Man ir radušies izgulējumi. Izklausās pēc 80 gadu vecas sirmgalves? Bet, nē — man ir tikai 36 gadi!”

Supermodele iesaka: „Neesat pārāk tievas!”

Kad runa ir par sievietes skaistumu, vācu supermodele un četru bērnu māmiņa Heidija Kluma (37) nedala dāmas tievajās un ne tik slaidajās. Viņa uzskata, ka ar gadiem sievietei būtu jākļūst „mazliet lielākai”. „Mans galvenais skaistuma noslēpums citām nobriedušām sievietēm: neesiet pārlieku tievas,” atzīmē Heidija. „Vienmēr ir labāk, ja uz kauliem ir nedaudz gaļas. Kad ķermeņa masu veido tikai vieni vienīgi muskuļi, seja kļūst pārāk kalsna un tas liek izskatīties piecus līdz desmit gadus vecākai.”

Kluma nesen beigusi profesionālo sadarbību ar prestižo apakšveļas zīmolu „Victoria’s Secret”. Viņa atzīst, ka nepārdzīvo, ka ar katru gadu kļūst vecāka un uz sejas parādās krunciņas. „Manu prātu tas nenodarbina un botoksu injicēt neskrienu. Varbūt manas domas mainīsies, tomēr nedomāju vis. Jūtos labi tāda, kāda esmu, un man nav iekšējas disharmonijas par to, ka kļūstu vecāka. Tāpēc man šķiet tikai dabiski, ka parādās arī krunciņas.” Heidija atzīst, ka labu izskatu un možumu viņai palīdz saglabāt izgulēšanās. „Pārsvarā es jau pusdeviņos vakarā esmu gultā,” viņa stāsta par savu skaistuma recepti.

Kasjauns.lv, Foto: Bulls Press, LETA