Oskaram nominēto aktieru noslēpumi
Slavenības
2011. gada 26. februāris, 05:47

Oskaram nominēto aktieru noslēpumi

Jauns.lv

Svētdienas naktī Losandželosā notiks ikgadējā Oskara balvu pasniegšanas ceremonija. Kādus noslēpumus un savādus notikumus par sevi atklāj šā gada Oskara balvai nominētie aktieri?

Džesijs Eisenbergs nelieto Facebook!

Aktieris Džesijs Eisenbergs (27) nominēts labākā aktiera balvai par tēlojumu filmā Sociālais tīkls (The Social Network). Tā pamatā ir reāls stāsts par sociālās saziņas tīkla Facebook dibinātāju Marku Cukerbergu. Pērn Eisenbergs kopā ar filmas režisoru Deividu Finčeru Manhetenā (Ņujorkā) piedalījās pasākumā, kur atbildēja uz sanākušo fanu jautājumiem par jauno filmu. Pašā diskusijas sākumā Finčers apvaicājās sanākušajiem cilvēkiem, cik daudzi no viņiem ir sociālās saziņas tīkla Facebook lietotāji. Nekādu pārsteigumu — praktiski visi pacēla roku, ka viņi tādi ir. Interesanti, ka filmas Sociālais tīkls galvenās lomas atveidotājs pats Facebook nemaz nelieto! Džesijs pat ar neviltotu interesi iztaujāja klātesošos par šo fenomenu — vai Facebook mūsdienās būtu jau salīdzināms ar ikdienā tikpat nepieciešamu lietu, par kādu ir kļuvis mobilais tālrunis. Starp citu, arī Deivids Finčers nav Facebook lietotājs. Taču par spīti tam, filma viņiem izdevusies lieliska.

Havjērs Bardems strādājis par striptīza dejotāju

Par tēlojumu filmā Biutiful labākā aktiera balvai izvirzīts spāņu aktieris Havjērs Bardems (41). Komiķis Kriss Roks vienmēr brīdinājis jaunos vecākus turēt meitas tālāk no striptīza klubu stieņa, par dēliem gan viņš neko nav teicis. Tagad, kad spāņu aktieris Havjērs Bardems saņēmis labākā aktiera nomināciju pa lielisko tēlojumu filmā Biutiful, viņš atklāj kādu pikantu epizodi no savas jaunības.

„No sākuma tas bija tikai joks draugu priekam,” atzīstas aktieris. „Taču puisis bārā bija mani ievērojis un nolīga nākamajam vakaram.” Vai jau tolaik Havjērs izklaides vietām izvēlējies vīriešu striptīza klubus? Nē, viņš agrā jaunībā juties krietni vien kompleksaināks, nekā mēs spējam iedomāties daiļās Pēnelopes Krusas jauno vīru un jaundzimušā dēliņa tēti. „Es biju tik gaužām neprasmīgs, turklāt es to [joku] izpildīju dziesmas You Can Leave Your Hat On laikā. Man bija ļoti nepieciešami mammas un māsas uzmundrinājumi, lai to vispār spētu realizēt,” atzīstas Bardems. Par laimi, viņš izvēlējās karjeru, kurā patiešām ir izcils — kino.

Helēna Bonema Kārtere apbrīno Lady Gaga

Labākās otrā plāna aktrises kategorijā nominētā aktrise Helēna Bonema Kārtere (44; King’s Speech / Karaļa runa) nekautrējas atzīt, ka sarkanā paklāja iznācienos nereti ir pieļāvusi lielas stila kļūdas, taču tas viņu ne mirkli nav kavējis atteikties no sava netradicionālā ģērbšanās stila.

„Dažreiz man izdodas, bet dažreiz ne,” atzīst kolorītā aktrise. „Mode taču ir domāta tam, lai būtu jautri. Manuprāt, modes industrija ir laupījusi stila kā tāda jēgu, radot likumus, ko ir pieņemts vilkt un ko ne. Es jūtos kā cilvēks, kas lauž visas pieņemtās normas un redz, ka pasaule jau tāpēc nesagrūst.”

Tiem, kas gadu gaitā iepazinuši Helēnas Bonemas Kārteres eklektisko tērpu izvēli, nebija liela izbrīna par viņas koptēla izvēli, apmeklējot Zelta globusa balvu ceremoniju. Aktrisei vienā kājā bija apauta sarkana kurpīte, bet otrā zaļa. Vienkārši tāpēc, ka viņai tā gribējās. „Kāpēc gan nevarētu uzvilkt nesaskaņotus apavus,” ieminējās Bonema Kārtere. „Kurš ir teicis, ka to nedrīkst? Es lieliski pavadīju laiku. Man mode nozīmē fantāzijas lidojumu un to, kā iespējams sakombinēt kopā šķietami nesavienojamas lietas. Tas mani ļoti aizrauj. Man ļoti patīk eksperimentēt ar stilu.”

Helēna Bonema Kārtere ļoti augstu vērtē ekstravagantās dziedātājas Lady Gaga uzdrīkstēšanos un viņas tērpus, par ko daudzi ir šokā. Tradicionāli domājošie cilvēki par šo solisti šausminās. „Man ārkārtīgi patīk viņas apģērbu izvēle,” norāda Helēna. „Viņa ir kā īsts mākslas darbs. Es jūsmoju un apbrīnoju ikvienu, kurš ir radošs, atšķirīgs un gūst no tā prieku. Esmu pārsteigta, ka dažās no izvēlētajām kurpēm viņa vispār spēj paiet!”

Kad Bonemai Kārterei kāds apvaicājas, kādas viņai ir sajūtas, kad viņu pielīdzina hitiņa Bad Romance dziedātājai Lady Gaga, aktrise atteic: „Es jūtos no sirds pagodināta par šādu salīdzinājumu, taču mani drīzāk sauktu par Lady Haha. Gaga ir fantastiska!”

Hmm... diez kādu interesantu tērpu Helēna Bonema Kārtere izvēlēsies Oskara balvas ceremonijas apmeklējumam 27. februārī? „Varbūt es uzvilkšu to pašu [Vivjenas Vestvudas] kleitu, kurā biju ģērbusies jau uz Zelta globusu pasniegšanas ceremoniju,” smejot saka Helēna. „Bet šoreiz apaušu saskaņotu apavu pārīti. Vai varbūt uzlikšu kurpes uz galvas kā aksesuāru!”

Anetes Beningas meita vēlas mainīt dzimumu

Anete Beninga (52) nominēta Oskara balvai kā labākā aktrise par tēlojumu filmā The Kids Are All Right. „Četras nominācijas [filmai] un četri bērni,” laimīgi atzinusi četru bērnu māmiņa Anete, kad tika paziņotas Oskara nominācijas.

Pērnā gada rudenī pasauli šokēja ziņa, ka Beningas un viņas vīra, aktiera Vorena Bītija, vecākā meita Ketlina Bītija nolēmusi veikt dzimummaiņas operāciju. Astoņpadsmit gadu vecā jauniete studē koledžā un sevi dēvē par vīrieti, vārdā Stīvens Ira. Viņa ir nopietni nolēmusi veikt šīs neatgriezeniskas pārmaiņas savā ķermenī.

Baumas par Ketlinas vēlmi mainīt dzimumu klīda vairāk nekā divus gadus. Slavenību noslēpumu atmaskotājs Perezs Hiltons jau 2008. gadā rakstīja, ka ir kāds zvaigžņu pāris Holivudā, kura meita dzīvojot kā zēns. Jauniete dēvējot sevi par Stīvenu, un vecāki izņēmuši viņu no prestižās Baklija skolas Losandželosā, lai mācības turpinātu mājās, tālāk no sabiedrības uzmanības. Aizdomas, ka tā varētu būt Bītija un Beningas atvase, bija jau tad.

Mediju pārstāvji izteikuši savus vērojumus, ka Ketlina vēl ir par jaunu, lai izšķirtos par tādu operāciju. Pirms gada pasaulē ažiotāžu radīja Šēras meita Čestitija, kas 41 gada vecumā pēc daudziem mokpilniem pārdomu gadiem visbeidzot īstenoja savu vēlmi — mainīja dzimumu un turpmāk dēvējama par Čezu Bono.

Vorens Bītijs par šo situāciju jūtas pagalam satriekts un nespēj ar to samierināties.

Turpretī mammas Anetes Beningas mīlošā sirds pirmo šoku pārdzīvojusi un ir gatava atbalstīt meitu viņas lēmumā. Ja tas Ketlinai spēs sniegt sirdsmieru un laimi turpmākajā dzīvē, aktrise ir gatava apmaksāt dzimummaiņas operāciju. Kā pērn par savu meitu, kas izmainīja dzimumu, teica dziedātāja Šēra: „Lai arī es to varbūt neizprotu, es cenšos un centīšos būt saprotoša. Vienīgais, kas nekad nemainīsies, ir mīlestība pret manu bērnu!”

„Mēs ceram, ka Vorens Bītijs un Anete Beninga spēs atrunāt Ketlīnu no operācijas vismaz vēl dažus gadus,” teic paziņas. „Viņa ir vēl tik jauna. Kā viņa var būt droša, ka tas nav kas tāds, ko viņa vēlāk rūgti nožēlos?”

Pirmās nopietnās problēmas parādījās, kad Ketlinai bija 16 gadu. Meitene jau tad saņēmās atklāt vecākiem, ka vēlas veikt dzimummaiņas operāciju. „Anete bija saprotoša, taču Vorens ir tik konservatīvs un nekādi nespēj to pieņem un samierināties,” secina paziņas. „Ģimenē ir nopietni strīdi. Vorens ir ietiepīgs un neatbalsta sievu pat jaunās filmas reklāmas kampaņā, un nedomā savu nostāju mainīt.”

Kristiana Beila dramatiskās svara izmaiņas

Kristians Beils (37) ir apbrīnas vērts aktieris. Tikai viņam ir pa spēkam lomas dēļ nokristies svarā par 30 kilogramiem, bet jau nākamās lomas vajadzībām atgūt iepriekšējo svaru un pat papildus uzbaroties. Bet galvenais — šo veselībai nelabvēlīgo triku viņš atkārtojis jau vairākkārt! Šogad viņš izvirzīts Oskara balvai kā labākais otrā plāna aktieris filmā Cīnītājs (The Fighter).

Aktiera pārstāvji teic, ka šobrīd Kristians Beils atkal atgūst formu, lai varētu kārtējo reizi stāties kameras priekšā cilvēka–sikspārņa veidolā. Viņš gatavojas darbam pie Betmena trešās filmas. Ar Beilu strādā treneru un dietologu komanda. Aktieris nolēmis skatītājus priecēt ar daudz iespaidīgāku muskulatūru nekā abās iepriekšējās filmās. Šī ziņa pati par sevi nebūtu īpaša — daudz aktieru lomas dēļ trenējas, palielina vai samazina svaru —, taču Beila ķermeņa masa kino piedāvājumu dēļ nepārtraukti tiek pakļauta dramatiskām izmaiņām! Pēc iepriekšējās Betmena filmas The Dark Knight (2008) aktieris nofilmējās kinolentē The Fighter (2010). Lai atveidotu savu lomu, viņam nācās novājēt par divdesmit kilogramiem. Tik straujas svara maiņas nelabvēlīgi iespaido organismu. Aktieris labi apzinās, ka šādi riskē ar savu veselību. Turklāt dara to ne pirmo reizi!

Kristiana Beila dramatiskās pārvērtības

Lai filmētos kinolentē The Machinist (2004) viņš nokritās par 30 kilogramiem un svēra nieka 55 kilogramus! Vīrietim tas ir ārkārtīgi mazs svars. Beils vizuāli līdzinājās ieslodzītajam no koncentrācijas nometnes, taču šāds paskats perfekti atbilda prātā jukušajam rūpnīcas strādniekam, kurš jau gadu tikpat kā neko neēda un negulēja.

Filmās Batman Begins (2005) un Harsh Times (2006) Kristians jau atkal demonstrēja skaistu muskuļotu augumu. 2007. gadā filmā Rescue Dawn aktieris atveidoja gūstā nonākušu karavīru, un lomas dēļ viņam no jauna nācās dramatiski nokristies svarā. Daži informācijas avoti vēsta, ka šajā reizē Beils zaudējis 55 (!) kilogramus ķermeņa masas! Šai lomai sekoja darbs pie kinolentes The Dark Knight (2008), un aktieris jau atkal iejutās muskuļotā Supermena lomā.

Jau 2004. gadā, pēc kinolomas filmā The Machinist, Beils plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem apliecināja, ka ļoti labi apzinās, kādas sekas varētu viņa veselībai radīt šāda dramatiska svara maiņa. Taču, šķiet, darba dēļ viņš ir gatavs upurēt pat savu veselību.

Kolinam Fērtam dēls, par kuru līdz šim nezināja

Helēna Bonema Kārtere ir pārliecināta, ka Oskara balvu labākā aktiera kategorijā šogad saņems Kolins Fērts (50) par karaļa Džordža VI tēlojumu filmā Karaļa runa. Pat bukmeikeru aprindās viņš ir izteikts līderis, kam prognozē uzvaru.

Piecdesmit gadu vecajam Kolinam Fērtam tas ir karjeras augstākais sasniegums. Plānots, ka viņš ceremoniju apmeklēs kopā ar sievu, itāliešu izcelsmes filmu producenti un režisori Līviju Džigoli, un abiem dēliem Luku (9) un Mateo (7). Viņu mīlasstāsts ir filmas cienīgs. Kolins Līvijā iemīlējās no pirmā acu skatiena. Pirms piecpadsmit gadiem viņš filmējās TV iestudējumā Nostromo, bet Līvija bija projekta asistente.

Taču ir vēl kāda sieviete, kas šobrīd mitinās tālu Kanādas laukos. Viņu ceļi šķīrās, kad Kolins iemantoja pirmo slavu. Bijušajai aktrisei Megai Tillijai arī šobrīd ir piecdesmit gadu. Piecus gadus viņa ar Kolinu bija pāris, un, lai gan tā arī neapprecējās, viens otru uzskatīja par savas dzīves Īsto mīlestību.

Mega aizvien dzīvo Britu Kolumbijā, Kanādā. Aktrises darbu viņa ir pametusi. Viņas matos jau ietonējas sirmi pavedieni, un viņa bieži sūdzas, ka ir apaļīgāka, nekā vēlētos būt. Šobrīd Mega ir precējusies (trešo reizi). Viņas vīrs Dons Kaleims raksta stāstus pieaugušajiem. Par Kolinu Fērtu Mega nerunā, tikvien kā pa retam piemin, ka abi esot „palikuši draugi”. Taču ir kas tāds, kas viņus mūžam vienos, — abiem ir dēls Vils. Puisim jau ir 21 gads.

Megas dzīve nebija no vieglajām. Agrīnos pusaudzes gados viņai nācās ciest no patēva vardarbības un seksuālas uzmākšanās. Viņa mēdza sēdēt uz ģimenes privātmājas jumta, lai paslēptos no pāridarītāja. „Par slikto uzvedību” vecāki sūtīja jau tā nelaimīgo meiteni uz suņu būdu, lai viņa tur apdomātu savu uzvedību. Šie pārdzīvojumi vēlāk pamudināja Megu radīt divus ļoti smalki un niansēti sarakstītus romānus par pedofiliem.

Tillija uzsāka karjeru kā balerīna. Taču, kad pacēliena laikā partnerim misējās nomest viņu zemē, gūto muguras traumu dēļ no dejotājas karjeras nācās atteikties. Mega atrada aicinājumu aktiermākslā. Pirmās filmas laikā viņa satika producentu Timu Cinemanu, un abiem izveidojās kaislīgs romāns. 40 gadu vecais Cinemans bildināja 21 gadu veco Tilliju.

Vēlāk sekoja darbs filmā Agnes Of God (1985), par kuru Mega pat saņēma Oskara balvas nomināciju kā labākā otrā plāna aktrise. Galveno lomu kinolentē atveidoja Džeina Fonda.

Megai un Timam Cinemanam piedzima divi bērni — Emīlija un Deivids, un jaunā daudzsološā aktrise pameta kino, lai pievērstos ģimenes dzīvei. Taču attiecības drīz izira. Kā Mega saka — tāpēc, ka viņa vienkārši vēl bija pārāk jauna ģimenes dzīvei.

Sešus mēnešus pēc laulības beigām viņas dzīvē ienāca divdesmit deviņus gadus vecais aktieris Kolins Fērts, kas tolaik filmējās kinolentē Valmonts (1989). „Man tā bija ļoti īpaša filma,” tolaik teica Fērts. „Es, šķiet, iemīlējos Megā no pirmā acumirkļa, bet viņai tas prasīja laiku, lai noticētu [manām jūtām]. Es nedomāju, ka būtu apzināti izrādījis viņai uzmanības apliecinājumus. Taču mums bija kaisles pilnas scēnas Parīzē un Bordo — bīstamās vietās, kur spēlēt kopā ar skaistu sievieti.”

Abi saprata, ka ir kā radīti viens otram. No sākuma pāris mitinājās Megas mājās Losandželosā, bet tad pārcēlās uz lauku mājām Vankūverā, Kanādā.

Viņa vēlējās, lai bērniem būtu „normāla” dzīve. Jūdzēm tālu nebija ne dzīvas dvēselītes, māja atradās kalna pakājē, burtiski meža vidū.

Kolina un Megas dēls piedzima 1990. gadā. Lai arī aktieris bija svētlaimē par mazuli, pāris nolēma, ka vairāk bērnu viņiem nebūs, lai tas nekalpotu par šķērsli Tillijas karjeras veiksmīgam turpinājumam.

Taču turpmākos divus gadus lomu piedāvājumi nesekoja ne vienam, ne otram. Fērts piestrādāja dažādos gadījuma darbos. Arī par galdnieku, lai tikai nopelnītu ģimenei iztiku.

Kad dēlam Vilam bija divi gadi, Kolins Fērts pieņēma lēmumu atgriezties Lielbritānijā. Kad viņš nebija nodarbināts kino un teātrī, Fērts devās uz Vankūveru pie ģimenes, taču tas bija reti. „Viņš dievināja Vilu, taču viņam nācās izvēlēties starp ģimenes dzīvi no ārpasaules izolētā būdiņā vai darbu,” atceras aktiera māsa Keita. „Kolins ir izteikts pilsētnieks, kam nepieciešami līdzās draugi — cilvēki, kam viņš jūtas tuvs jau kopš skolas gadiem.”

Šādi aizritēja vēl gads, līdz pienāca galīgais lēmums par šķiršanos. „Mēs vairs nespējām tā turpināt,” daudzus gadus vēlāk atzina Tillija. „Viņš karjeras dēļ dzīvoja Londonā, bet mēs šeit. Atšķirtības laiks bija pārāk liels. Lai kopdzīve spētu pastāvēt, tā prasa saistības un daudz darba.” Draugi atceras, ka par spīti visam Mega jutusies ārkārtīgi „sagrauta”, kad Kolins paziņoja, ka nolēmis aiziet uz visiem laikiem.

Kolina draugi un ģimene norāda, ka aktierim šis lēmums nenāca viegli un viņš sāpīgi pārdzīvoja šķiršanos. Vissāpīgāk Fērtam bija šķirties no dēla, taču viņš zināja, ka noteikti zēnu redzēs. Viņš parūpējās, lai nezustu saikne ar Vilu un abiem Tillijas bērniem. Kad vien varēja, Kolins apciemoja bērnus Kanādā un bieži sazvanījās ar viņiem. Ik vakaru Fērts zvanīja Vilam, viņa pusmāsai un pusbrālim, lai palasītu vakara pasaciņu.

Gadu pēc šķiršanās no Tillijas, Fērts ieguva pasaules slavu ar lielisko Dārsija tēlojumu britu mini seriālā Lepnums un aizspriedumi. Gadu viņu saistīja romantiskas attiecīgas ar Elizabetes Benetas lomas atveidotāju Dženiferu Ēlu. 1995. gadā pāris izšķīrās.

Ar sievu Līviju Kolins apprecējās 1997. gadā Toskānā. Šobrīd ģimene dzīvo Ziemeļlondonā. Arī Kolina vecākais dēls patlaban mitinās Londonā un skolojas par aktieri. Viņš ir ļoti līdzīgs tēvam — garš, platiem pleciem ar tumšiem viļņainiem matiem.

Kolins Fērts parasti neņem vecāko dēlu līdzi savu filmu reklāmas braucienos vai uz balvu pasniegšanas ceremonijām. Iespējams, viņš šādi cenšas pasargāt puisi no liekas sabiedrības uzmanības, kas tikai apgrūtinātu viņam uzsākt aktiera karjeru, jo tad visi teiktu, ka Vilam lomas tikušas tikai tāpēc, ka ir slavenā Kolina Fērta dēls.

Gundega Oliņa, Gerda Ansone , Foto: Bulls Press