Slavenības, kuras patiešām māk gatavot ēdienu. FOTO
Slavenības
2011. gada 16. jūlijā, 05:27

Slavenības, kuras patiešām māk gatavot ēdienu. FOTO

Jauns.lv

Dažas slavenības mājās ēst negatavo vispār. Turpretī citas virtuvē rosās ar lielāko prieku un pat izdod savas pavārgrāmatas. Par tām arī šoreiz — par pasaulslavenu francūzi, itālieti un divām amerikānietēm.

Slavenības, kuras patiešām māk gatavot ēdienu. FOT...
„Man šķiet, Gvineta it visu gatavo daudz labāk, nekā es jebkad spētu,” Gvinetas Paltrovas kulinārijas prasmi slavē viņas mamma aktrise Blaita Danere.
„Man šķiet, Gvineta it visu gatavo daudz labāk, nekā es jebkad spētu,” Gvinetas Paltrovas kulinārijas prasmi slavē viņas mamma aktrise Blaita Danere.

Vairākumam slavenību ne pārāk tīk rosīties virtuvē, līdz ar to paši tikpat kā neko negatavo. Kino režisoram Deividam Linčam šī telpa ir nīstamākā visā mājā. Viņa skatījumā, virtuves vajadzībām „būtu jāiekārto atsevišķa, blakus esoša ēka, ko viegli uzkopt un iztīrīt ar ūdens šļūtenes palīdzību”. Ēdiena aromāts dzīvoklī tikai sabojājot manuskriptu lapas. Arī aktrise Andželina Džolija savulaik atzinusi, ka abi ar Bredu Pitu patiesībā neprot gatavot ēst, tikai pēdējā laikā slavenā sešu bērnu māmiņa ieminējusies, ka reizēs, kad saņemas darboties virtuvē, bērni ar lielu prieku atbalsta mammas centienus un esot lieli palīgi.

Mēs visi esam atšķirīgi, un arī slavenības ir ļoti dažādas. Ir tādas, kas ēst gatavo ar vislielāko prieku un izdod savas pavārgrāmatas, kurās atklāj dažādus knifiņus, ko pašiem savulaik iemācījušas mammas, tēti, vecmammas un tantes.

Kulinārijas mīlestību mantojusi no tēva

Ne katra zvaigzne uzņemsies pati rīkot grāmatas prezentācijas vakaru un gatavot cienastu sešdesmit viesiem! Šādi par saviem viesiem rūpējās Holivudas aktrise Gvineta Paltrova (38), kad aprīlī atzīmēja savas pirmās pavārgrāmatas atvēršanas svētkus. Grāmatu My Father’s Daughter: Delicious, Easy Recipes Celebrating Family & Togetherness (Sava tēva meita: gardas, vienkāršas receptes, lai suminātu ģimeni un kopābūšanu) Gvineta veltījusi 2002. gadā mirušajam tēvam — kino režisoram un producentam Brūsam Paltrovam. Prezentācijas pasākumu ar savu klātbūtni pagodināja tuvi Gvinetas draugi: aktrise Kamerona Diaza, reperis Jay–Z, šefpavārs Mario Batali, fitnesa guru Treisija Andersone, supermodele Kristija Tērlingtone, kā arī Gvinetas vīrs, grupas Coldplay solists Kriss Mārtins, un mamma — aktrise Blaita Danere.

Paltrova, kas nesen pievērsusies arī dziedātājas karjerai, grāmatas atvēršanas svētkos gādāja par visu. Viņa viesiem bija sarūpējusi arugula salātus ar kūpinātu Mozzarella sieru un viegli apceptu tomātu krostīni, bet vēlāk pasniedza iecienīto pīles ragū. Aktrise bija izvēlējusies lina galdautus un rotājusi galdu ar rozā un baltām peonijām.

„Visi, kas pazīst Gvinetu, zina, ka viņa ir lieliska saimniece,” talantīgās aktrises kulinārijas prasmes slavē modele Tērlingtone. Paltrova norāda, ka viņai ļoti patīk gatavot maltītes visai ģimenei. Vīra centieni virtuvē reiz beigušies ar smieklīgu fiasko, tāpēc viņš vairs neķeras klāt pavārmākslai. Abas reizes pēc Krisa Mārtina rosīšanās pa virtuvi pie mājas ieradusies ugunsdzēsēju brigāde. „Reiz es nolēmu pārsteigt ģimeni un pagatavot viņiem zivi ar zirņiem, bet aizmirsu ieslēgt ventilāciju virs plīts,” atceras Eplas (14. maijā būs 7) un Mozus (5) tētis Kriss. „Mūsu mājās dūmu detektors ir savienots ar ugunsdzēsēju iecirkni. Pēc mirkļa pie mājas piebrauca avārijas brigāde, un es biju panikā. Teicu, ka ļoti atvainojos, bet te nav ugunsgrēka. Divus mēnešus pēc šā negadījuma nolēmu vēlreiz pamēģināt savu prasmi virtuvē, bet viss beidzās tāpat kā pirmajā reizē. Tiklīdz izskrēju ārā, pie mājas piestūrēja ugunsdzēsēju auto un galvenais vīrs man apjautājās: „Kris, tu atkal gatavoji ēst?””

Gvinetas bērnībā visbiežāk maltītes visai ģimenei taisīja viņas tētis Brūss Paltrovs. Viņam ļoti paticis rosīties pa virtuvi, un šo kulinārijas mīlestību mantojusi arī Gvineta. Mamma, aktrise Blaita Danere, atceras, ka viņas iecienītākais vīra gatavotais ēdiens bijušas pankūkas. Kad Gvineta gatavo šo ēdienu pēc tēta receptes, Blaita ikreiz atceras mirušo vīru. „Viņš tās varēja gatavot grēdām,” viņa smaida. „Pie mums ciemojās draugu bērni un mazbērni, un viņš tik cepa pankūkas. Brūss jutās tik lepns, ka spēj iepriecināt bērnus ar gardajām pankūkām.”

„Man šķiet, Gvineta it visu gatavo daudz labāk, kā es jebkad spētu,” meitas pārmantoto kulinārijas prasmi slavē Blaita. „Es ieeju virtuvē un varu tikai aiz pārsteiguma iesaukties — un tu to paveici?!”

„Es gatavoju, vadoties pēc sajūtas un intuīcijas,” norāda Eva Longorija. „Man bija ļoti grūti uzrakstīt konkrētas pārtikas devas.”
„Es gatavoju, vadoties pēc sajūtas un intuīcijas,” norāda Eva Longorija. „Man bija ļoti grūti uzrakstīt konkrētas pārtikas devas.”

Aktrises Evas Longorijas (36) atveidotā Gabriela seriālā Bīstamās mājsaimnieces nav pārāk rosīga virtuves lietās, taču īstajā dzīvē aktrisei ļoti patīk kulinārija un viņa pati „cenšas gatavot katru dienu”. Pavasarī Longorija prezentējusi savu pirmo pavārgrāmatu Eva’s Kitchen: Cooking with Love for Family and Friends (Evas virtuve: ar mīlestību gatavoti ēdieni ģimenei un draugiem). Grāmatā aktrise iekļāvusi receptes, ko savulaik iemācījusies no mammas un tantēm, kā arī pašas izdomātas — piemēram, cāļa zupu ar tortillām.

Eva ir liela pavārgrāmatu kolekcionāre, un viņai bija skaidra doma, kādu vēlas redzēt savu grāmatu — kādām tajā jābūt fotogrāfijām un aprakstiem.

Longorija atzīst, ka recepšu izklāsts rakstiskā formā bieži sagādājis grūtības. „Es gatavoju, vadoties pēc sajūtas un intuīcijas,” viņa norāda. „Ja vēlos piebērt nedaudz sāls, to arī daru. Ja nevēlos, nedaru. Man bija ļoti grūti uzrakstīt konkrētas devas. Piemēram, pateikt citam cilvēkam, piemēram, ka nepieciešami tik un tik grami siera. Bet varbūt viņam siers nemaz negaršo? Man ēst gatavošana šķiet ļoti dabisks process, ko vada izjūta.”

Tiem, kas virtuvē nejūtas tik brīvi kā pati Eva, viņa iesaka sākt ar pareizu laika plānošanu — īpaši, ja tas attiecas uz brokastīm. „Cilvēki parasti vispirms pagatavo olu, taču to vajadzētu darīt pašu pēdējo, jo tā ir visātrāk gatava,” pamāca Longorija. „Jums vienmēr pirmo vajadzētu sarūpēt bekonu vai cepumus, jo tie var arī pagaidīt. Un tikai tad ķerties pie krāsnī gatavojamiem produktiem.”

Longorija gandrīz vienmēr, gatavojot ēdienu, izmanto citronu. „Es to lieku pie visa un uz visa,” viņa smejot norāda. „Citrons ir lieliska sastāvdaļa, taisot mērces, garnējumu, arī pie zivs un gaļas ēdieniem. Dievinu citronu! Man mājās vienmēr ir svaigi citroni. Es pati audzēju zaļumus. Man ir koriandrs, piparmētra, baziliks. Vienmēr ir daudz labāk, ja vari tos noplūkt pati savā dārzā un pievienot ēdienam!”

Eva stāsta, ka ir vēl daudz jo daudz recepšu, kuras viņa nav iekļāvusi pirmajā pavārgrāmatā. Ja tai būs panākumi, viņa nākotnē noteikti sarakstīs un izdos vēl kādu.

„Es esmu no īstas kulināru ģimenes,” savu mīlestību pret pavārmākslu skaidro Longorija. „Jau kopš piecu gadu vecuma mamma un manas tantes vienmēr mācīja, kā gatavot dažādus ēdienus.” Lasvegasā aktrisei pieder pašai savs restorāns Beso. Viņai tas ir ļoti svarīgs un sirdij tuvs projekts, lai gan vēl pirms dažiem mēnešiem Longorija saskārās ar grūtībām un tā pastāvēšana bija uz bankrota robežas. „Es vienmēr esmu uztvērusi Beso kā savu otru viesistabu. Gribas viesus uzņemt tā, it kā viņi būtu nākuši ciemos uz manām mājām,” norāda Eva.

„Man nerūp, vai kāds mani uzskata par labu pavāru vai sliktu,” Žerārs Depardjē ir tiešs. „Man patīk audzēt un gatavot. Man patīk gaļa, patīk zivis, patīk dzīve. Es cenšos sniegt baudu. Bet, lai varētu sniegtu baudu, otrs ir jāizprot!”
„Man nerūp, vai kāds mani uzskata par labu pavāru vai sliktu,” Žerārs Depardjē ir tiešs. „Man patīk audzēt un gatavot. Man patīk gaļa, patīk zivis, patīk dzīve. Es cenšos sniegt baudu. Bet, lai varētu sniegtu baudu, otrs ir jāizprot!”

Franču aktieris Žerārs Depardjē (62) filmā Last Holiday (2006) atveidoja šefpavāru. Taču arī īstajā dzīvē aktierim nav sveša kulinārija un viņš savulaik izdevis pavārgrāmatu Gerard Depardieu: My Cookbook (Žerārs Depardjē: mana pavārgrāmata). Kopā ar savu personīgo šefpavāru Lorēnu Audio viņš dalās franču virtuves noslēpumos.

Grāmatā atrodamas 135 dažādas uzkodu, zupu, otro ēdienu, salātu un desertu receptes. Depardjē pats uzrakstījis ieteikumus, ko pirkt, kā izvēlēties produktus un tos pagatavot. Aktieris ir kaislīgs pavārs, viņam rūp ēdienu katra sastāvdaļa un tās specifiskās īpašības. Visiem produktiem neapšaubāmi jābūt augstākās kvalitātes un dabiskas izcelsmes.

Bērnībā Depardjē vienmēr bija sapņojis, ka izaugs un kļūs par miesnieku. „Manas acis ar vienlīdz lielu sajūsmu uzlūko skaistu sievieti un svaigi izcirstu gaļu, kas izlikta miesnieka veikaliņa vitrīnā,” salīdzina franču kinoleģenda. „Pirms dzīvnieka kaušanas, es vienmēr ar to aprunājos,” viņš norāda. „Dzīvnieks, kurš pirms tam labi aprūpēts, nomirst mierīgā nāvē, un viņa muskuļi nav adrenalīna pārpilni. Ja dzīvnieku kauj vidē, kas nav pilna stresa, arī gaļas garša ir daudz labāka.”

Žerārs Depardjē pavāra lomā

Aktieris ir īstens gardēdis un gatavs noprovēt dažnedažādus ēdienus. Bērnībā viņa ģimene gaļu varējusi atļauties tikai vienu nedēļu mēnesī. Kad mazo Žērāru sūtīja pie tuvējā miesnieka, zēns bieži atgriezies tukšām rokām. Miesnieks visbiežāk lūdzis nodot tēvam mīļus sveicienus un iegriezties pašam un samaksāt.

Depardjē stāsta, kā franči sākuši uzturā lietot kartupeļus. Tas bijis pēc revolūcijas, kad Napoleona armijas ķīmiķis, farmaceits un dabas pētnieks Antuāns Parmentjē apsējis lauku Parīzē, lai palīdzētu kareivjiem cīnīties ar badu. „To apsargāja armija,” atzīmē aktieris. Iedzīvotāji domāja, ka karavīri sargā kartupeļus, jo tie paredzēti augstmaņiem, un paši sāka tos audzēt savos laukos. Aktieris kartupeli dēvē par „trifeli nabadzīgajiem” un atzīst, ka tas „aizvien ir vissvarīgākais dārzenis” cilvēka uzturā.

„Man nerūp, vai kāds mani uzskata par labu pavāru vai sliktu,” Depardjē ir tiešs. „Man patīk audzēt un gatavot. Man patīk gaļa, patīk zivis, patīk dzīve. Es cenšos sniegt baudu. Bet, lai varētu sniegtu baudu, otrs ir jāizprot!” Depardjē negribīgi intervijās stāsta par ģimeni, savu izcelsmi un naudas lietām. Taču, tiklīdz saruna skar ēdienu, viņš var runāt kaut stundām. Aktiera acis mirdz, kad stāsta, kā „basām kājām iet pa tikko uzartu lauku pēc lietus”. Laukos viņš jūtas daudz tīkamāk nekā filmēšanas laukumā. „Man labāk patīk sastrādāties ar vīndariem nekā filmu režisoriem,” norāda Depardjē. „Viņi tik daudz nepļāpā!”

Žerāram Depardjē pieder savi vīna dārzi un restorāni. Le Fontaine Gaillon restorāns Parīzē atrodas vien 500 metru no operas.

„Tādam šefpavāram kā Džeimijs Olivers galvenais ir mārketings,” ir pārliecināts Depardjē par viņu un citiem, kas receptes māca TV skatītājiem. „Tas nebūt nav slikti, bet neviens jums nevar iemācīt dzīves garšu. Ne jau nauda sniedz šo garšu — tā ir jūsos pašos. Ja tev ir nauda, tu vari nopirkt visu, ko vēlies. Bet ne jau tas, ko nopērc par naudu, ir vērtība, bet gan tava garšas sajūta.”

Savā pavārgrāmatā itāliešu kinoleģenda Sofija Lorēna dalījusies to ēdienu receptēs, kādus mājas viesībās bieži gatavojusi saviem slavenajiem draugiem.
Savā pavārgrāmatā itāliešu kinoleģenda Sofija Lorēna dalījusies to ēdienu receptēs, kādus mājas viesībās bieži gatavojusi saviem slavenajiem draugiem.

Sofija Lorēna (76) ir ne tikai leģendāra itāliešu aktrise, bet arī lieliska saimniece. „Es vienmēr pagatavoju ko garšīgu, kad mājās gaidāmi viesi,” atzīst Lorēna. „Man ļoti patīk cienāt draugus. Manuprāt, šādi es izrādu viņiem savu mīlestību un draudzības jūtas. Es vienmēr arī cenšos izdomāt kādu jaunu un nebijušu recepti.” Sofijas viesu vidū savulaik bijis arī Klārks Geibls (1901—1960) — leģendārais Rets Balters no filmas Vējiem līdzi. „Viņam ļoti garšoja pasta un labs sarkanvīns,” norāda Lorēna.

Lorēna rosās virtuvē 1956. gadā.

Lielais ēst gatavošanas prieks aktrisei ir jau kopš bērnības, kad viņa vēl dzīvoja Itālijā. Lorēna atceras, ka vecmāmiņa Otrā pasaules kara laikā šiverējusi pie pannām un kastroļiem un jautri dungojusi, kaut ārā tajā pašā laikā sprāgušas bumbas. „Viņa to visu pasniedza kā joku,” atceras Sofija Lorēna. „Ka ārā notiekošais nav nekas tāds, par ko būtu jāsatraucas, ka rīt viss būs jau pagājis.”

Gundega Oliņa, Foto: Bulls Press