Hilarija Svanka atlaiž savus aģentus, kas organizēja viņas braucienu uz Čečeniju
Slavenības
2011. gada 1. novembris, 18:37

Hilarija Svanka atlaiž savus aģentus, kas organizēja viņas braucienu uz Čečeniju

Jauns.lv

Holivudas aktrise Hilarija Svanka atlaidusi no darba menedžeri un divus aģentus, kas organizēja viņas braucienu uz Čečeniju, lai piedalītos prezidenta Ramzana Kadirova dzimšanas dienas ballītē.

Svanka 5.oktobrī ieradās Čečenijā uz neskaitāmos cilvēktiesību pārkāpumos apsūdzētā Kadirova 35.dzimšanas dienas ballīti, par to saņemot sešciparu naudas summas honorāru. Divkārtējā "Oskara" balvas laureāte Svanka ballītē slavēja Kadirova paveikto Čečenijā. "Es varēju just cilvēku dzīvīgumu, un es redzēju, ka ikviens ir laimīgs," savos Groznijas novērojumos dalījās Svanka, apsveicot Kadirovu dzimšanas dienā.

Vērienīgās Kadirova 35.dzimšanas dienas svinības, kas gan formāli tika dēvētas par pilsētas svētkiem, Groznijā bez Svankas apmeklēja arī asa sižeta filmu aktieris Žans Klods van Damme, britu dziedātājs Sīls, bet viesiem svinībās uzstājās britu vijolniece Vanesa Meja.

Taču slavenību piedalīšanos ballītē asi kritizēja cilvēktiesību organizācijas, norādot, ka Kadirovs vainojams neskaitāmu cilvēku spīdzināšanā, nolaupīšanā un nogalināšanā. "Human Rights Watch" (HRW) savā paziņojumā norāda, ka krāšņā ballīte ar slavenību piedalīšanos "banalizē neskaitāmu cilvēktiesību upuru ciešanas".

Saskaroties ar cilvēktiesību aktīvistu nosodījumu, Svanka atvainojās par viesošanos Čečenijā, norādot, ka viņa nav pilnībā izpratusi situāciju. "Es ļoti nožēloju, ka apmeklēju šo pasākumu," teikts Svankas vēstulē aģentūrai AP. "Ja man būtu pilna izpratne par to, kādi svētki plānoti, es nekādā gadījumā tur nebūtu braukusi."

Tomēr arī pēc Svankas atvainošanās cilvēktiesību organizācijas turpināja kritizēt aktrisi, norādot, ka aktrise nav nemaz bijusi tik ļoti neinformēta par Čečeniju, turklāt saņēmusi par apmeklējumu prāvu naudas summu. "Pēc plašas kritikas piecu dienu garumā šī ir vāja reakcija, īpaši ņemot vērā, ka "Human Rights Foundation" (HRF) 26.septembrī - desmit pilnas dienas pirms ballītes - nosūtīja Svankai tiešu brīdinājumu caur viņas menedžeri. Mēs piedāvājām viņu informēt, bet viņas menedžeris mūs noraidīja un atbildēja, ka Hilarijai nav nekādu plānu ierasties [Karidova ballītē]," norādīja HRF pārstāve Sāra Vasermane. "Turklāt ballītes videoierakstā redzams, kā viņa lepojas ar savām zināšanām par Čečeniju un ka viņa "lasa" un "veic savu izpēti". Daudz svarīgāks jautājums ir, ko Svanka grasās darīt ar asinsnaudu, ko viņa saņēmusi no Kadirova kabatas?" teikts HRF paziņojumā.

Svanka vēlāk piekrita ziedot saņemto honorāru dažādām labdarības organizācijām.

Svanka svētdien atlaida no darba savu ilggadējo menedžeri Džeisonu Veinbergu, kā arī divus savus aģentus Eimiju Javoru un Džošu Libermanu prominentajā izklaides industrijas aģentūrā "Creative Artists Agency" (CAA). Tā kā Svankas draugs Džons Kampizi arī ir CAA aģents, sagaidāms, ka viņa turpinās sadarbību ar aģentūru.

Neviens no pārējiem Kadirova ballītes slavenajiem viesiem nav paudis nožēlu par Čečenijas prezidenta dzimšanas dienas svinību apmeklējumu. Vienīgais, kas ir izteicis kādus komentārus, ir dziedātājs Sīls, kurš savā tvitera blogā ierakstījis: "Jūs sēžat šeit zem demokrātijas lietussarga un ne reizi neapstājaties, lai padomātu, kā tas pasargā jūs no lietus".

Kadirovs uz savām dzimšanas dienas svinībām bija uzaicinājis arī kolumbiešu popzvaigzni Šakiru, taču viņa atteikusies uzstāties Čečenijas līdera ballītē.

Centienos atjaunot kontroli pār Čečeniju, kas pēdējo 15 gadu laikā pieredzējusi divus karus, Kadirovs bauda pilnu Kremļa atbalstu. Ziemeļkaukāza autonomajā republikā viņam ir teju vai diktatora pilnvaras, un viņš mēdz apbraukāt reģionu bruņumašīnā daudzu miesassargu pavadībā. Cilvēktiesību aktīvisti Kadirovu un viņa personisko drošības dienestu apsūdz cilvēku nolaupīšanā, spīdzināšanā un nogalināšanā, kā arī personības kulta attīstīšanā. Pēdējos gados Krievijā, Austrijā, Dubaijā un Turcijā brutāli nogalināta virkne Kadirova kritizētāju un politisko oponentu.

LETA REUTERS, Foto: EPA/LETA