Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Filmas „Sapņu komanda 1935” pirmizrādē nerimstošas ovācijas. FOTO
Mārcis Maņjakovs jeb 1935. gada Latvijas izlases kapteinis Rūdolfs Jurciņš pēc filmas skatītāju ovāciju pavadīts.
Slavenības

Filmas „Sapņu komanda 1935” pirmizrādē nerimstošas ovācijas. FOTO

Jauns.lv

Stāsts par raksturu, gribasspēku, cīņas gribu. Par to, ka par spīti visiem šķēršļiem, sapnis ir sasniedzams. Tā ir Aigara Graubas un Andreja Ēķa spēlfilma „Sapņu komanda 1935”, kas kopš 19. novembra redzama Latvijas kinoteātros.

Filmas „Sapņu komanda 1935” pirmizrādē nerimstošas...

19. novembra vakarā kinoteātris „Splendid Palace” bija ļaudīm pārpilns. Latvijas eksprezidenti Guntis Ulmanis, Vaira Vīķe-Freiberga, Valdis Zatlers, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, Latvijas basketbolisti un basketbola leģendas, politiķi, kultūras darbinieki, Latvijas inteliģence, aktieri... Viņi visi biji apmeklēja „Sapņu komanda 1935” svētku pirmizrādi un pēc filmas bija pozitīvu emociju pārpilni – ne velti, filmai beidzoties, ļaudis cēlās kājās un emocijas nerimās minūtes desmit.

„Sapņu komanda 1935” ir patriotisks veiksmes stāsts par Latvijas basketbolu 20. gadsimta 30. gados, kad Šveicē notika pirmās Eiropas meistarsacīkstēm basketbolā. Proti, 1934. gada rudenī Latvijas Basketbola savienība saņēma uzaicinājuma vēstuli no Starptautiskās basketbola savienības uz 1. Eiropas meistarsacīkstēm basketbolā. Latvijas komandu šīm nozīmīgajām sacensībām uzdeva sagatavot Valdemāram Baumanim, sporta un jo sevišķi basketbola spēles entuziastam, kurš idejas vārdā bija ar mieru strādāt arī bez atalgojuma. Viņš izdarīja neiespējamo – Latvijas valstsvienībā apvienoja mūžīgos pretiniekus, dažādu sporta biedrību komandu spēlētājus, sportistu sagatavošanai pieaicināja talkā vieglatlētikas treneri, bet pirms spēlēm pamatīgi izpētīja pretinieku taktiku.

Baumaņa mērķis bija uzvara, pārvarot jebkādas grūtības, arī finansiālās, jo braucienam nepieciešamos līdzekļus valdība atvēlēja pēdējā brīdī un arī tad tikai daļu no nepieciešamās naudas. Taču, neņemot vērā finansiālās grūtības un valsts ierēdņu pretestību, Baumanis panāca savu – līdz tam pasaules basketbolā maz pazīstamā Latvija kļuva par pirmo Eiropas čempioni!

Mirklis pēc filmas „Sapņu komanda 1935” pirmizrādes pēdējiem kadriem – skatītāji, kājās stāvot, neslēpj pozitīvās emocijas.
Mirklis pēc filmas „Sapņu komanda 1935” pirmizrādes pēdējiem kadriem – skatītāji, kājās stāvot, neslēpj pozitīvās emocijas.

Paša galvenā varoņa Voldemāra Baumaņa lomā ir aktieris Jānis Āmanis, bet viņa palīgu – vieglatlētikas treneri Rihardu Dekšenieku - attēlo Vilis Daudziņš. 1935. gada varoņus - Latvijas izlases basketbolistus – attēlo aktieri, kuriem pirms tam nācās daudz svīst treniņnometnēs, apgūstot to gadu basketbola spēles manieres. Un šie aktieri ir: Mārcis Maņjakovs attēlo izlases kapteini Rūdolfu Jurciņu, Jānis Vimba attēlo Jāni Lidmani, Artūrs Putniņš attēlo Eduardu Andersonu, Andris Bulis attēlo Džemu Raudziņu, Miķelis Žideļūns attēlo Edgaru Rūju, Gints Andžāns attēlo Andreju Krisonu, Mārtiņš Počs attēlo Valdi Melderi, Artūrs Krūzkops attēlo Herbertu Gubiņu, Viktors Ellers attēlo Alekseju Anufrijevu, Mārtiņš Liepa attēlo Mārtiņu Grundmani.

Latvijas eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga sveic filmas režisoru Aigaru Graubu.
Latvijas eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga sveic filmas režisoru Aigaru Graubu.

Filmā redzami arī citi populāri teātru un TV seriālu aktieri, bet, interesanti, ka kopā ar profesionāliem aktieriem filmā spēlē arī dažas televīzijas «sejas» – LNT raidījumu vadītājs Māris Grigalis ir iejuties temperamentīgā spāņu komandas trenera lomā, bet sporta komentētājus meistarsacīkstēs Ženēvā atveido LNT sporta ziņu moderators Jānis Traubergs un žurnālists Ivo Jurkāns.

„Sapņu komanda 1935” pirmizrāde


Kasjauns.lv/Foto: Edgars Kalmēns