„UgunsGrēka” kolēģi sveic Zentu ar grāmatas izdošanu. FOTO
Aktrisi Regīnu Devīti grāmatnīcas „Zvaigzne ABC” zālē ieved seriāla Zentas tuvākie vīrieši – „Aivariņš” Uldis Dumpis (no kreisās) un „Gunārs” Egils Melbārdis.
Slavenības
2012. gada 6. decembris, 11:57

„UgunsGrēka” kolēģi sveic Zentu ar grāmatas izdošanu. FOTO

Jauns.lv

Klajā nākusi Ingas Jērumas grāmata „No Zentas līdz Zentai” par aktrisi Regīnu Devīti (56), kura visiem zināma kā „UgunsGrēka” kolorītā Zenta. Atzīmēt skaisto notikumu Rīgas grāmatnīcā ieradās gan aktrises radi un draugi, gan seriāla kolēģi.

Kad pirms septiņiem gadiem Valmieras Drāmas teātra aktrise Regīna Devīte nonāca seriālā „Neprāta cena”, daudzi bija izbrīnīti. „Nekad neaizmirsīšu pirmo kadru ar „savu” vedeklu. Ieraugot Regīnu ar melnu, aizlīmētu zobu (Zentai trūka zoba), pārsteigumā nodomāju – kur tāda izrauta!?” smej Mildiņas lomas atveidotāja Ilze Vazdika. Nu abas kļuvušas par tuvām kolēģēm, kas gan veicinājušas labas vedeklas un vīramātes attiecības ekrānā, gan saprašanos reālajā dzīvē. Vazdika smej, ka Regīna pat dakterējusi viņas sāpošās kājas, atvedot „kaut kādu zirgu ziedi”. Tas, ka ziede droši vien palīdzot zirgam, bet ne viņai, esot cits jautājums.

Līdzīgās atmiņās dalījās arī seriāla režisore Inta Gorodecka, atzīstot, ka viņas pirmais iespaids par bezzobaino Zentu bijis: „Dievs mīļais, ko es esmu paņēmusi!?” Laika gaitā, pateicoties gan seriāla veidotājiem, gan aktrises meistarībai, Zentas tēls izveidojies spilgts un skatītāju mīlēts, par ko uzslavas teica arī seriāla Aivara Pētersona lomas atveidotājs aktieris Uldis Dumpis. Zentas dēļ aktiera ģimenes draudzene viņam pat piedraudējusi – ja Aivars nebeigs ekrānā „salaist” ar Zentu, viņa seriālu vairs neskatīšoties. Savukārt Egils Melbārdis neslēpa, ka visgrūtāk esot nospēlēt tās epizodes, kurās Gunārs dusmojas uz Zentu, jo viņam Regīnas klātbūtne raisot tikai smaidu.

„Es domāju par to, kāpēc daudziem TV skatītājiem Zenta tā patīk. Laikam tāpēc, ka tik latviska. Šis arhetips visiem ir pazīstams – visumā lādzīga, mazliet paslinka, ziņkārīga – bāž degunu visur, kur vien sajūt kaut ko. (..) Zentas kredo ir nemainīgs – būt modrai un nepalaist garām savu lielo izdevību,” pārdomās par seriāla varoni dalās grāmatas autore Inga Jēruma.

Grāmatas nosaukums nav tikai vārdu spēle ap seriāla tēlu vien. Zinot, ka Zenta ir aktrises Regīnas Devītes mammas vārds, saprotams, ka grāmata ir stāsts par aktrises līdzšinējo dzīvi. „Divu sieviešu sarunā ne mazums atklātības mirkļu un pārdomu par aktrises likteņa līkločiem un dziļi sirdī noglabātiem pārdzīvojumiem,” iepazīstinot ar grāmatu, saka Jēruma. Aktrise atceras agrās bērnības laiku un skolas gadus. Lasītājiem būs interesanti ielūkoties Valmieras Drāmas teātra aizkulisēs, jo Regīna tajā strādājusi par ģērbēju, izrāžu vadītāju, režisora asistenti un nospēlējusi vairāk nekā 40 lomu.

Ieva Valtere/Foto: Mārtiņš Ziders