Venēcijas kinofestivālā Latviju pārstāvēs kinoblogere Paula Laurinoviča
Nacionālās atlases finālā piedalījās Olga Koņkova, Paula Laurinoviča un Anastasija Drozdoviča.
2013. gada 8. jūnijs, 07:29

Venēcijas kinofestivālā Latviju pārstāvēs kinoblogere Paula Laurinoviča

Jauns.lv

Venēcijas kinofestivāla jauno kritiķu žūrijā Latviju pārstāvēs kinoblogere Paula Laurinoviča, piektdien preses konferencē žurnālistiem pavēstīja SIA "Rīgas nami" valdes priekšsēdētāja Vineta Verika.

Šādu iespēju jauniete izcīnījusi, piedaloties kino īsrecenziju konkursā "28 Times Cinema", ko jau ceturto gadu organizē "Europe Cinemas".

"Esmu priecīga un pagodināta, ka varēšu Venēcijā pārstāvēt Latviju un "Splendid Palace". Centīšos no festivāla paņemt to, ko tas dod, un noskatīties visas filmas, lai pēcāk par to pastāstītu "Splendid Palace"," sacīja konkursa laureāte.

Tāpat Laurinoviča pastāstīja, ka uzvara īsrecenziju konkursā viņai bijis pārsteigums. "Uzvara ir kā iedrošinājums, ka es varu rakstīt recenzijas. Es sapratu, ka kino ir mana joma. Līdz šim studēju medicīnu, taču esmu sapratusi, ka mani plāni laikam mainīsies," norādīja kinoblogere.

Kā pavēstīja konkursa "28 Times Cinema" nacionālās atlases žūrijas locekle kinokritiķe Daira Āboliņa, Venēcijas kinofestivāla jauno kritiķu žūrijā darbosies jaunieši no 28 valstīm. Žūrijas dalībniekiem katru dienu vajadzēs iepazīties ar festivāla filmām un par tām diskutēt ar zināmiem režisoriem, producentiem un kritiķiem, iepazīties ar konkursu sadaļām un blakus konkursu sadaļām.

"Šie jaunieši veido ko līdzīgu jaunā skatītāja modelim Eiropā. Tālab festivāla rīkotāji izvēlas pēc iespējas dažādākus cilvēkus, kas interesējas par kino un orientējas kino valodā, bet nav profesionāli saistīti ar kino. Rīkotājiem ir interesanti, ko šie cilvēki festivālā atradīs, kas viņiem patīk, kas nepatīk, lai saprastu, kādā virzienā turpmāk attīstīties," sacīja Āboliņa. Viņa piebilda, ka Laurinovičas vārds paliks Venēcijas kinofestivāla sarakstos, un citi lielie festivāli šādus ierakstus augstu vērtē. "Tas ir brīnišķīgs sākums, kas var noderēt," izteicās Āboliņa.

Ņemot vērā ilggadējo sadarbību ar "Europa Cinemas", privilēģija izvirzīt trīs labākos kandidātus no Latvijas tika deleģēta kinoteātrim "Splendid Palace". Kā pauda nacionālās žūrijas locekļi, katram no viņiem bijis savs favorīts, bet gala lēmumu pieņēmuši konkursa rīkotāji. Nacionālās atlases finālā iekļuvusi Laurinoviča, Anastasija Drozdoviča un Olga Koņkova, no kurām "Europe Cinemas" pārstāvji Parīzē par veiksmīgākajām atzinuši Laurinovičas recenzijas, piešķirot jaunietei galveno balvu - ceļazīmi uz Venēcijas kinofestivālu un iespēju pārstāvēt Latviju festivāla jauno kritiķu žūrijā.

"Mums katram bija savs favorīts. Visi blogeri mazliet šokēja un ar savu spēju maz, īsi un kompakti izteikties pat "iedzina" kompleksos," pauda žūrijas loceklis, kino eksperts un radio cilvēks Vladis Goldbergs.

Īsrecenziju konkursā piedalījās 22 jaunieši vecumā no 18 līdz 25 gadiem. Jauniešiem vajadzēja kinoteātrim "Splendid Palace" iesniegt trīs īsrecenzijas, ko vērtēja "28 Times Cinema" nacionālās atlases žūrija. Pēcāk trīs labāko recenziju autoru darbi tika iesniegti vērtēšanā "Europe Cinemas".

70.Venēcijas kino festivāls norisināsies no 28. augusta līdz 7.septembrim.


LETA/Foto: Lauma Kalniņa