Bizness un ekonomika
2014. gada 17. februāris, 03:43

"Papīrfabrikai "Līgatne"" ierosināts tiesiskās aizsardzības process

Jauns.lv

Papīra ražošanas uzņēmumam "Papīrfabrika "Līgatne"" pērn novembrī Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā tika ierosināts tiesiskās aizsardzības process.

Šā gada 10.februārī ar tiesas lēmumu par "Papīrfabrikas "Līgatne" tiesiskās aizsardzības procesa administratori tika iecelta Elīna Dupate.

Saskaņā ar "Firmas.lv" informāciju uzņēmumam tiesiskās aizsardzības procesa plāns tiesā bija jāiesniedz šī gada 5.janvārī. Nākamajā dienā, 6.janvārī, darbu uzņēmuma valdē atstāja vienīgais valdes loceklis Normunds Dzērve un viņa vietā tika iecelts valdes loceklis Jānis Brečs.

Ne ar Dzērvi, kura vadības laikā uzņēmums lūdza sākt tiesiskās aizsardzības procesu, ne ar Breču biznesa portālam "Nozare.lv" nav izdevies sazināties.

Pēc "Firmas.lv" informācijas, 2013.gada 24.oktobrī "Papīrfabrikai Līgatne" zvērināta tiesu izpildītāja Ineta Kaktiņa piemērojusi visu veidu pārreģistrācijas aizliegumu, bet tā paša gada 7.novembrī Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu parādu piedziņas pārvalde piemērojusi pamatkapitāla samazināšanas aizliegumu.

"Papīrfabrika Līgatne" 2012.gadā ir strādājusi ar 4,49 miljonu eiro apgrozījumu un guvusi 10 741 eiro peļņu. 2011.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 5,13 miljoni eiro un uzņēmums cieta 292 030 eiro zaudējumus.

Pagājušā gada augustā uzņēmums paziņoja, ka, lai nostiprinātu savas pozīcijas eksporta tirgos, "Papīrfabrika Līgatne" plāno investēt aptuveni vienu miljonu latu (1,42 miljonus eiro) krāsaino papīru ražošanas attīstībā, kas ļaus paplašināt arī piedāvāto produktu sortimentu ārvalstīs. Tika paredzēts, ka plānotās investīcijas tiks izmantotas, lai uzstādītu jaunu makulatūras attīrīšanas un atkrāsošanas līniju, kā arī paplašinātu izejmateriālu bāzi.

Kopumā 85% no saražotā apjoma papīrfabrika "Līgatne" eksportē uz ārvalstīm. 2012.gadā kopējais saražotā papīra apjoms sasniedza 9154 tonnas, tai skaitā eksporta tirgiem - 7735 tonnas.

Patlaban papīrfabrika savu produkciju eksportē uz vairāk nekā 20 valstīm visā pasaulē, tai skaitā uz Beļģiju, Vāciju, Nīderlandi, Somiju, Slovākiju, Dāniju, Franciju, Čīli un citur. Lai audzētu eksporta apjomus, papīrfabrikas vadība plāno paplašināt ārvalstu tirgos piedāvāto produktu klāstu ar albumiem, biroja papīriem, dizaina papīriem, apdrukātiem iepakojuma papīriem un citiem produktiem.

"Papīrfabrika Līgatne" ir viens no vecākajiem un tradīcijām bagātākajiem papīra ražošanas uzņēmumiem ne tikai Baltijas valstīs, bet arī Eiropā. Uzņēmuma kapitāla daļu vairākums pieder Latvijas poligrāfijas un papīra nozarē pazīstamiem uzņēmumiem AS "Valsts papīru spiestuve" un AS "Rīgas zīmogu fabrika".

Jau ziņots, ka riska kapitāla investīciju uzņēmums "BaltCap" 2013.gada augustā ir pārdevis tā pārvaldītajiem investīciju fondiem "Baltic Investment Fund III C.V." un "Baltic Investment Fund III L.P." piederošās kapitāla daļas SIA "Papīrfabrika Līgatne". Darījuma rezultātā par 58,02% kapitāla daļu īpašniekiem ir kļuvušas AS "Valsts papīru spiestuve" un AS "Rīgas zīmogu fabrika", kuras ir nolēmušas darījuma noteikumus nepubliskot.

"Papīrfabrikas "Līgatne"" īpašnieki līdz tam bija Džērsijā reģistrētais "Baltic Investment Fund III L.P." (49,23%), Nīderlandē reģistrētais "Baltic Investmment Fund III C.V." (8,79%), Guntis Pīrāgs (20,99%) un Valts Klucis (20,99%).

LETA