Atkāpusies Privatizācijas aģentūras valde
Privatizācijas aģentūras valdes priekšsēdētājs Ansis Spridzāns.
Bizness un ekonomika
2014. gada 30. oktobris, 13:21

Atkāpusies Privatizācijas aģentūras valde

Jauns.lv

Amatu atstājis Privatizācijas aģentūras (PA) valdes priekšsēdētājs Ansis Spridzāns un valdes loceklis Guntis Lausks, kuriem piektdien būtu bijis jāparaksta līgums par bankas "Citadele" pārdošanu.

Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP/V) vakar saņēmis Spridzāna un Lauska iesniegumus par amatu atstāšanu, uzzināja Ekonomikas ministrijā. Plānots, ka šodien tiks sasaukta PA akcionāru sapulce, lai lemtu par turpmāko rīcību.

PA sabiedrisko attiecību vadītājs Guntis Kārkliņš nevarēja sniegt sīkākus komentārus, kāpēc valdes locekļi nolēmuši atstāt amatus. Vaicāts, vai šī situācija varētu ietekmēt, piemēram, līguma par bankas "Citadele" pārdošanu noslēgšanu, Kārkliņš skaidroja, ka šajā gadījumā Ekonomikas ministrijas kompetencē ir rast pagaidu risinājumus.

Kā ziņots, valdība otrdien atbalstīja finanšu konsultanta "Societe Generale" rekomendāciju noslēgt pirkuma līgumu par "Citadeles" akciju pārdošanu ar starptautisku investoru grupu, kuras sastāvā ir ASV fonds "Ripplewood Advisors LLC" un tā dibinātājs Tims Kolins. Piektdien plānots parakstīt līgumu starp PA un "Ripplewood Holdings".

PA norādīja, ka akciju bāzes cena par visām "Citadeles" akcijām ir 98,67 miljoni eiro. Savukārt līgumā paredzēts, ka valsts par 75% akciju iegūs 74 miljonus eiro. Tāpat viens no līguma nosacījumiem paredz, ka investori nedrīkstēs vismaz divus gadus pārdot bankas akcijas.

Spridzāns pēc valdības sēdes atteicās atklāt sīkākas detaļas par līguma nosacījumiem, vien piebilda, ka līguma nosacījumi būs zināmi tad, kad tiks parakstīts līgums ar "Ripplewood Holdings".

PA Komercdarbības dienesta vadītājs Vladimirs Loginovs informēja, ka valdībā atbalstītajā līgumā nekādi papildu grozījumi vairs netiks veikti. "Līgums ir atbalstīts, un tas tiks parakstīts," uzsvēra Loginovs, piebilstot, ka līgumā joprojām paliek spēkā liegums investoram pārdot "Citadeli" divus gadus. Vēlāk ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP/V) piebilda, ka šis ierobežojums attieksies vien uz bankas akcijām, nevis aktīviem.

Bankas "Citadele" valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis piebilda, ka ierobežojums investoriem divus gadus nepārdot bankas akcijas ir tehniska noruna, lai investoriem būtu rīcības brīvība. "Tas nenozīmē, ka investori pēc diviem gadiem atsavinās akcijas. No sarunām ar investoriem neesam dzirdējuši kādas indikācijas, ka tas varētu notikt pēc diviem, četriem vai sešiem gadiem," uzsvēra Beļavskis.

"Ripplewood Holdings" iegādāsies 25% bankas "Citadele" akciju, 50% iegūs patlaban publiski oficiāli nenosaukti investori, bet 25% kapitāldaļu savā īpašumā saglabās Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB). Viens no ASV investoriem, kas plāno iegādāties bankas "Citadele" akcijas, ir bijušais ASV Federālo rezervju sistēmas vadītājs Pols Volkers. Starp investoriem ir vēl virkne finanšu nozarē pazīstamu uzņēmēju.

"Citadeles" bankas pārdošanas termiņus regulē vienošanās ar Eiropas Komisiju (EK), kas paredz, ka Latvijai jāatrod "Citadeles" pircējs un jānoslēdz galīgs un saistošs pirkšanas un pārdošanas līgums ne vēlāk kā līdz 2014.gada 31.decembrim.

Pašlaik Latvijas valsts īpašumā ir 75% mīnus viena bankas "Citadele" akcija, savukārt 25% un viena akcija pieder ERAB.

LETA / Foto:  Edijs Pālens, LETA