"Indexo Real Estate Fund" iegādājies "Depo" veikala ēku Lietuvā
foto: Paula Čurkste/LETA
Veikals "DEPO".

"Indexo Real Estate Fund" iegādājies "Depo" veikala ēku Lietuvā

Biznesa nodaļa

Jauns.lv/LETA

Latvijas alternatīvo ieguldījumu fondu pārvaldnieka "Provendi Asset Management" pārvaldītais fonds "Indexo Real Estate Fund" ir iegādājies tirdzniecības centra ēku Klaipēdā, Lietuvā, kurā ilgtermiņa nomnieks ir "Depo DIY" ("Depo"), informēja fonda pārstāvji.

Darījuma summu fonds neatklāj.

Tirdzniecības centrs ir būvēts tieši "Depo DIY" vajadzībām un sāka darbību 2016. gadā. Ēkas kopējā platība pārsniedz 19 000 kvadrātmetru, bet zemes platība ir apmēram 43 000 kvadrātmetru.

"Provendi Asset Management" valdes priekšsēdētājs Kristaps Bērziņš informē, ka ar Lietuvas "Depo DIY" tiek slēgts jauns ilgtermiņa nomas līgums, proti, šis darījums ir tā dēvētais "sale-lease-back" darījums. 

Tādējādi "Indexo Real Estate Fund" portfelī šobrīd ir seši objekti Latvijā un Lietuvā, un fonda portfelis sasniedz platību virs 41 500 kvadrātmetru. Fonda portfelī ir arī 260 dzīvokļi namīpašumos Rīgas centrā. Portfelī ietilpst tirdzniecības centrs Rīgā ("Gaiļezers Rimi") un Tukumā ("Tukums Rimi"), kā arī trīs daudzdzīvokļu īres nami Rīgā (Elizabetes ielā 89, Pulkveža Brieža ielā 10 un Krišjāņa Valdemāra ielā 61). Kopējā īpašumu vērtība pašreiz sasniedz aptuveni 70 miljonus eiro.

"Indexo Real Estate Fund" mērķis ir ieguldīt augstas kvalitātes un zema riska Baltijas nekustamā īpašuma portfelī - biroju, mazumtirdzniecības, loģistikas un rūpniecības ēkās ar stabilu naudas plūsmu. Nekustamais īpašums Lietuvā ir pirmais fonda grupas uzņēmumu iegādes darījums ārpus Latvijas.

"Provendi Asset Management" ir Latvijas Bankā reģistrēts alternatīvo ieguldījumu fondu pārvaldnieks. 

Pirmajā darbības gadā, kas ilga no 2022. gada 2. novembra līdz 2023. gada 31. decembrim, "Provendi Asset Management" strādāja ar 112 814 eiro apgrozījumu un cieta 217 011 eiro zaudējumus, liecina "Firmas.lv" informācija.

"Provendi Asset Management" reģistrēta 2022. gadā, un tās pamatkapitāls ir 405 000 eiro. Uzņēmuma īpašnieki ir ieguldījumu pārvaldes sabiedrība "Indexo" (49%), Druvis Mūrmanis (44%) un Kristapam Bērziņam piederošā SIA "EQKB Baltic" (7%).

"Indexo Real Estate Fund" reģistrēts 2022. gada novembrī un uzņēmuma pamatkapitāls ir 26 991 790 eiro. Kompānijas lielākie īpašnieki ir "Indexo" (49,82%), Norvēģijā reģistrētā kompānija "Latpro 2 AS" (18,16%) un Druvim un Kristīnei Mūrmaņiem vienādās daļās piederošā SIA "Dziela" (12,85%).

"Indexo" koncerna auditētie zaudējumi pagājušajā gadā bija 2,898 miljonu eiro apmērā, kas ir 2,3 reizes vairāk nekā 2022. gadā.

"Indexo" lielākie akcionāri ir Henrikam Karmo piederošā SIA "Perfect Match" ar 8,93%, Valdim Siksnim piederošā SIA "VSCAP" ar 6,69%, Igaunijas uzņēmums "Barolo Finants", kura īpašnieks ir Indreks Gusevs, ar 5,64%, Igaunijas uzņēmums "Saggis", kura īpašnieks ir Sandu Hubans, ar 4,99%, SIA "IN Finance", kuras kontrolējošā persona ir Jekaterina Ņikuļina, ar 4,99%, kā arī Mārcis Martinsons ar 4,98% "Indexo" akciju. Pārējo akcionāru īpašumā ir mazāk nekā 5% akciju.