"Lursoft": Pērn ārvalstu tiešo investīciju uzkrājums audzis minimāli
Bizness un ekonomika
2015. gada 27. janvāris, 12:24

"Lursoft": Pērn ārvalstu tiešo investīciju uzkrājums audzis minimāli

Jauns.lv

2014.gada nogalē uzkrāto investīciju apjoms Latvijā veidoja 7,259 miljardus eiro, kas gada laikā ir pieaugums par 2,92%, izpētījusi SIA "Lursoft".

Lai arī pērn uzkrāto ārvalstu tiešo investīciju apjoms Latvijas uzņēmumos audzis, pieaugums vairs nav bijis tik straujš, kā, piemēram, 2013.gadā.

Analizējot rādītāja pieauguma dinamiku ilgākā laika periodā, redzams, ka pēdējos gados, salīdzinot, piemēram, ar 2009.gadu, kad uzkrāto investīciju apjoms palielinājās par vairāk nekā vienu miljardu eiro, uzkrāto investīciju apjoma pieauguma tempi ir nedaudz samazinājušies.

Kopumā ārvalstu investoru skaits, kuri veikuši ieguldījumus Latvijas uzņēmumu pamatkapitālā, 2014.gada nogalē sasniedzis jau 26 817 personas. Pērn reģistrēti 6869 gadījumi, kad Latvijas uzņēmumu kapitālos ieguldītas ārvalstu investīcijas, tostarp 160 darījumos investīciju apjoms veidojis vienu miljonu un vairāk eiro.

Daļa uzņēmumu ārvalstu tiešās investīcijas piesaistījuši jau atkārtoti, jo, kā liecina "Lursoft" apkopotā informācija, no teju 5560 uzņēmumiem, kuros aizvadītajā gadā ieguldītas investīcijas, 726 uzņēmumi investīcijas bija piesaistījuši arī iepriekšējos gados.

Pagājušajā gadā lielākais darījums bijis "S.P.I. Regional Business Unit" investīcijas jaunreģistrētās SIA "Amber Beverage Group" pamatkapitālā 104,536 miljonu eiro apmērā. Kā norāda investori, holdinga kompānija ""Amber Beverage Group" izveidota, apvienojot AS "Latvijas balzams", dzērienu izplatītājus "SPI Distribution Latvia", "SPI Distribution Estonia" un "Bennet Distributors" Lietuvā, kā arī specializēto dzērienu veikalu ķēdi "Latvijas balzams" un "Darija" Lietuvā.

Investīcijas 62,177 miljonu eiro apmērā 2014.gadā piesaistījusi SIA "Merko Investments", kas līdz aizvadītā gada septembrim bijusi zināma kā SIA "Skanstes virsotnes", savukārt pagājušā gada 12.martā 52,007 miljonu eiro SIA "LatRosTrans" pamatkapitālā ieguldījis AAS "AK Transņefteprodukt" no Krievijas. Tiesa, dažas dienas vēlāk pēc ievērojamā investīciju gadījuma reģistrēšanas Krievijas uzņēmums no "LatRosTrans" pamatkapitāla minēto summu izņēmis, bet jūnija vidū izņēmis vēl 20,218 miljonus eiro, kā rezultātā patlaban ārvalstu investora ieguldījums "LatRosTrans" pamatkapitālā veido 31,789 miljonus eiro. 

LETA / Foto:  Ieva Čīka, LETA