Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Jauniešiem iespējas apgūt virtuālās realitātes spēļu dizainu
foto: Publicitātes foto
Auto un tehnoloģijas

Jauniešiem iespējas apgūt virtuālās realitātes spēļu dizainu

Reklāmas projekts

Latvijā lielākais datoru komplektēšanas un datoru sastāvdaļu tirdzniecības uzņēmums “Dateks Grupa” šogad izveidojis valstī pirmo virtuālās realitātes (VR) spēļu dizaina skolu “Dateks Gaming School” (DGS). Tajā bērni un jaunieši, izmantojot jaunākās tehnoloģijas, aizrautīgā un interesantā veidā varēs apgūt virtuālās realitātes spēļu dizaina prasmes. DGS šobrīd aicina pieteikties bērnus un jauniešus uz vasaras nometnēm augustā, kā arī uz grupu nodarbībām nākamajam mācību gadam.

“Dateks Gaming School” jaunajā ārpusskolas interešu izglītības programmā pirmie audzēkņi apmācības uzsāks jau šī gada septembrī, un mācību kurss ilgs deviņus mēnešus. Šajā laikā jaunieši, izmantojot jaunāko tehnoloģiju sniegtās iespējas, apgūs 3D dizainu un animāciju, lai, kopīgi sadarbojoties un strādājot, mācību noslēgumā izveidotu katrs savu datorspēli.

Pirms jaunā mācību gada sākuma interesentiem augustā ir iespēja apmeklēt arī DGS piecu dienu mācību nometnes “Virtuālās realitātes spēļu dizaina pamati”. To laikā 11‒16 gadus veciem jauniešiem būs iespēja iegūt izpratni par spēļu dizaina pamatiem, stāsta un koncepcijas attīstīšanu, kā arī, sadarbojoties grupās, izstrādāt savas spēles struktūru un apgūt “Unity Engine” programmas pamatus.

“Interešu izglītība ir viens no nozīmīgākajiem veidiem, kā palīdzēt bērniem un jauniešiem virzīt savu zinātkāri un entuziasmu uz jēgpilnu personības attīstību. Turklāt virtuālās realitātes žanram šobrīd ir milzīgs izaugsmes potenciāls, jauniešiem Latvijā līdz šim nav bijušas pieejamas iespējas padziļināti apgūt zināšanas par dizaina, objektu interakciju un animācijas veidošanu virtuālajā vidē,” savu motivāciju izveidot skolu skaidro DGS izveidotājs un “Dateks grupas” valdes loceklis Imants Mūrnieks, uzsverot, ka skola palīdzēs jauniešiem pārorientēties no satura patērētājiem uz tā radītājiem, sniedzot viņiem gandarījumu no jaunrades procesa.

DGS mācību programmas ir piemērotas jauniešiem vecumā no 10 līdz 18 gadiem. Mācību process norisināsies divas reizes nedēļā nelielās grupās, pielāgojot apmācības atbilstoši audzēkņu vecumam un nodrošinot atbilstošu sarežģītības līmeni. Jauniešiem ar jau iepriekš iegūtām zināšanām, piemēram, programmēšanā, būs pieejama atsevišķa apmācību grupa.

Mācības paredzētas latviešu un angļu valodā un norisināsies Rīgā, Dateks mācību centrā, Zemitāna ielā 9, speciāli pielāgotās telpās, kas aprīkotas ar jaunākās paaudzes spēļu datoriem un Meta Quest 3 virtuālās realitātes brillēm.

DGS apmācību programma ir saņēmusi Rīgas domes akreditāciju un aptver gan AGILE programmatūras izstrādes metodoloģiju, gan STEM (zinātne, tehnoloģijas, inženierzinātnes un matemātika) izglītības mācību disciplīnas un SMART problēmu risināšanas pieeju. Tas veido efektīvu mācību procesu un palīdz jauniešiem strukturēt un risināt sarežģītas situācijas, izmantojot konkrētus uzdevumus un stratēģijas. Tādējādi bērni tiek iesaistīti, motivēti un iedvesmoti strādāt kopā, lai sasniegtu kopējus mērķus.

Programmas izstrādē piedalījies Vidzemes Augstskolas Virtuālās realitātes virziena vadošais pētnieks un VR-Lab vadītājs asoc. prof. Arnis Cīrulis un VREACH un VETVR vadošā dizainere un vairāku veiksmīgu virtuālās realitātes spēļu autore Alise Čukova.

Asoc. prof. Arnis Cīrulis: “Latvijā jau ir izveidotas un sekmīgi darbojas vairākas programmēšanas skolas bērniem un jauniešiem, bet līdz šim nebija skolas virtuālās realitātes izstrādes prasmju apgūšanai. “Dateks Gaming School” izmanto jaunāko no virtuālās realitātes un mākslīgā intelekta tehnoloģijām, kas jauniešiem sniegs lielisku iespēju apgūt prasmes, kam nākotnē būs milzīgs potenciāls un pieprasījums darba tirgū.”

DGS mērķis, izstrādājot jauno apmācības programmu, ir sniegt jauniešiem nepieciešamās prasmes un zināšanas, lai viņi varētu ne tikai attīstīt savas spējas virtuālās realitātes vidē, bet arī kļūtu par nākotnes tehnoloģiju izstrādātājiem.

Plašāka informācija par nometnēm un nākamā mācību gada grupu nodarbībām pieejama “Dateks Gaming School” tīmekļa vietnē un sociālajos tīkos.

Mācību nometnēm “Virtuālās realitātes spēļu dizaina pamati” iespējams pieteikties šeit:  https://dgschool.lv/product/bootcamp-virtualas-realitates-spelu-dizaina-pamati/  

Grupu nodarbībām bērniem un jauniešiem nākamajā, 2024./2025. mācību gadā iespējams pieteikties šeit: https://dgschool.lv/nodarbibas/

Interesanti, ka daudzi nākamās paaudzes tehnoloģiju līderi, piemēram, Īlons Masks, Stīvs Džobss un Bils Geitss, jaunībā aizrāvušies ne tikai ar tehnoloģijām, bet arī ar datorspēļu izstrādi, kas, iespējams, palīdzējis viņiem vēlāk izveidot ārkārtīgi veiksmīgus globāla mēroga uzņēmumus.

Par SIA “Dateks Grupa”

SIA “Dateks Grupa” ir lielākais specializētais datortehnikas komplektēšanas un datoru sastāvdaļu tirdzniecības e-vidē uzņēmums Latvijā, kas veiksmīgi darbojas jau vairāk nekā 15 gadus. Uzņēmums specializējas datoru ražošanā un ir daudzu pasaulē zināmu datortehnikas zīmolu oficiālais pārstāvis Latvijā. “Dateks Grupa” aktīvi iesaistās datortehnikas entuziastu kopienas veidošanā un 2024. gadā ir izveidojusi valstī pirmo virtuālās realitātes spēļu dizaina skolu “Dateks Gaming School” bērniem un jauniešiem.