Sliktas ziņas tiem, kas grasās ceļot uz vienu no populārākajām pilsētām Eiropā - šeit visiem spēkiem cenšas atbaidīt "budžeta" tūristus
foto: Pexels.com/@Aleksandar Pasaric
Barselona, Spānija.
Tūrisms

Sliktas ziņas tiem, kas grasās ceļot uz vienu no populārākajām pilsētām Eiropā - šeit visiem spēkiem cenšas atbaidīt "budžeta" tūristus

Biznesa nodaļa

Jauns.lv

Spānijas Barselona ir viena no populārākajām pilsētām Eiropā, un pārlieku lielais tūrisms tai jau sen kļuvis par nopietnu problēmu. Lai kaut kā pret to cīnītos, pilsētas varas iestādes jau vairākkārt ir paaugstinājušas tūrisma nodokli.

Pēdējais paaugstinājums notika divos posmos 2023. - 2024. gadā - no 1,75 līdz 2,75 eiro no 2023. gada 1. aprīļa un līdz 3,25 eiro no 2024. gada 1. aprīļa. Un tagad pilsētas viesus gaida jauns tūristu pulcēšanās pieaugums.

Kā raksta "Euronews Travel", Barselonas pilsētas padome nesen nobalsoja par jaunu nodokļa paaugstināšanu tūristiem no 2024. gada 1. oktobra - līdz 4 eiro no cilvēka par katru pilsētā pavadīto nakti. Un tā nav vienīgā nodeva, ko Katalonijas galvaspilsēta iekasē no ceļotājiem.

Bez jau minētā pilsētas nodokļa, Barselonas viesiem jāmaksā arī reģionālais nodoklis, kura summa variē atkarībā no mājokļa tipa, kurā viņi ir apmetušies. Piemēram, četru zvaigžņu viesnīcām tas ir 1,70 eiro, īrētam mājoklim no "Airbnb" - 2,25 eiro, bet pieczvaigžņu un luksusa viesnīcām - 3,50 eiro.

Tāpat kruīza kuģu pasažieri, kas pilsētā pavada mazāk par 12 stundām, reģionam maksā 3 eiro, bet tie, kas paliek ilgāk par 12 stundām - 2 eiro.

Tādējādi no 2024. gada oktobra Barselonas viesiem būs jāmaksā pilsētai 4 eiro virs reģionālā tūrisma nodokļa, tātad papildu 0,75 eiro par nakti. Tas nozīmē, ka piecu zvaigžņu viesnīcu viesi maksās kopumā 7,50 eiro par nakti - 52,50 eiro uz cilvēku par nedēļas uzturēšanos, salīdzinot ar pašreizējiem 47,25 eiro.

Tikmēr Barselonas varas iestādes paziņojušas, ka tūrisma nodokļa paaugstināšana ir vērsta uz "kvalitatīva" tūrisma piesaisti liela apmeklētāju skaita vietā.

Vienlaikus varas iestādes cer, ka paaugstinātais nodoklis palielinās pilsētas budžeta ieņēmumus no 95 miljoniem eiro līdz 115 miljoniem eiro jau 2024. gadā, kas tiks izmantoti pilsētas infrastruktūras finansēšanai, ieskaitot ceļu, autobusu satiksmes un eskalatoru kvalitātes uzlabošanu.

Bez tūrisma maksu paaugstināšanas Barselonā tiek izmantoti arī oriģinālāki veidi, kā cīnīties ar pārmērīgu tūrismu.
2024. gada pavasarī "Apple Maps" un "Google Maps" tiešsaistes kartes, sastādot maršrutus pa Barselonu, pārstāja rādīt 116. autobusa maršrutu, kas cita starpā piestāj pie Gueļa parka – otra populārākā pilsētas apskates objekta aiz Svētās Ģimenes baznīcas.

Tas noticis pēc vairākkārtējām Barselonas rajona Le Salut iedzīvotāju sūdzībām, kuriem nācies dalīt šo autobusa maršrutu ar tūristu pūļiem. Īpaši sūdzējušies gados vecāki cilvēki un māmiņas ar bērniem, kuri nespēja iekļūt pastāvīgi pārpildītā mikroautobusā - vienīgais sabiedriskā transporta veids, kas spēj izspraukties pa šī rajona šaurajām ieliņām.