Latvijas lielākā saules elektrostacija Kalkūnes pagastā

Kalkūnes pagastā 2. maijā atklāja lielāko saules elektrostaciju Latvijā. Atklāšanas ceremonijā piedalījās klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis.

gallery icon
Bizness un ekonomika
2024. gada 7. maijs, 11:53

Foto: Kalkūnes pagastā atklāta lielākā saules elektrostacija Latvijā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Kalkūnes pagastā 2. maijā atklāja lielāko saules elektrostaciju Latvijā. Atklāšanas ceremonijā piedalījās klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis.

"Kalkūnes SES"  ir līdz šim vērienīgākā saules elektrostacija Latvijā. Tā ar 13,3 megavatu (MW) uzstādīto jaudu turpmāk ik gadu saražos vismaz 13 500 megavatstundu (MWh) atjaunīgas enerģijas. Tā tad tā spēs saražot elektrību 6500 vietējām mājsaimniecībām un apgādāt ar enerģiju vietējos uzņēmumus.

"Augšdaugavas novads ir starp pirmajiem Latvijā, kas var lepoties ar savu industriāla mēroga saules elektrostaciju. Vērienīga zaļās infrastruktūras projekta veiksmīga īstenošana netālu no Eiropas Savienības ārējās robežas ir simbolisks un vienlaikus nozīmīgs solis Latvijas un mūsu reģiona enerģētiskās neatkarības stiprināšanā," izteicās klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis.

Kopējās investīcijas veido vairāk nekā 10 miljonus eiro, Latvijas kapitāla, tostarp 4,7 miljoni eiro "Swedbank" līdzfinansējuma. “Kalkūnes SES” īpašnieks ir pašmāju investīciju fonds “Merito Sustainable Energy Fund I” - šobrīd lielākais saules elektrostaciju operators Latvijā. Ideja tika īstenota sadarbībā ar uzņēmumu “Saules Energy”. 

Kopā abi uzņēmumi jau realizēja četru jaunu SES uzbūvi Zilupē, Brenguļos, Inčukalnā un Carnikavā ar kopējo jaudu 25 MW. Līdz 2024. gada rudenim tiek plānoti vēl trīs elektrostaciju projekti Koknesē, Cēsīs un Valmierā.

Vides aizsardzība un bioloģiskās daudzveidības saglabāšana netika atstāta bez nevērības “Kalkūnes SES” būvniecības procesā gan tās darbības laikā. Teritorijā ir plānots iekļaut pļavu ar īpaši veidotām kukaiņu un dzīvnieku mājvietām, kuru varēs izmantot arī vietējo lauksaimnieku bišu saimes un aitu ganāmpulki.

"Investors izvēlējās to vietu, kur sakrita vairāki apstākļi. Pašvaldība no savas puses atbalstīja projekta ideju, cik vien varēja. Kalkūnos ir izdevīgs pieslēgums sadales tīkliem, ka arī bija iespēja iegādāties līdz šim degradēto zemi. Turklāt, nopietni pa jokam - Augšdaugavas novadā atrodas Latvijas dienvidu punkts, tādēļ ceram, ka saules šeit pietiks," skaidro Augšdaugavas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Vitālijs Aizbalts.

Pasākuma noslēgumā uzņēmuma pārstāvji uzdāvināja simbolisku plāksni ar uzrakstu "Augšdaugavas novads - saules novads".

“Kalkūnas SES” Augšdaugavas novadā nav pēdējā elektrostacija, paralēli notiek arī būvniecības projekti Ilūkstē un Līksnas pagastā un vairākos citos pagastos privātīpašnieki uzstādīs saules elektrostacijas savām vajadzībām.