foto: Evija Trifanova/LETA
Latvijas auto īpašniekus aicina nepirkt OCTA no ārvalstu kompānijām
Auto un tehnoloģijas
2024. gada 31. marts, 15:22

Latvijas auto īpašniekus aicina nepirkt OCTA no ārvalstu kompānijām

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) pēdējā laikā arvien biežāk saskaras ar situācijām, kad Latvijā reģistrētu transportlīdzekļu īpašnieki neapdomīgi iegādājas obligātās civiltiesiskās transportlīdzekļu apdrošināšanas (OCTA) polises no Latvijā nereģistrētām (visbiežāk Lietuvas) apdrošināšanas sabiedrībām, informēja LTAB.

Eiropas Savienības (ES) tiesību akti paredz, ka katrai dalībvalstij ir jāatbild par tajā reģistrētajiem transportlīdzekļiem, tostarp jānodrošina iespēja iegādāties OCTA. Ja polise Latvijā reģistrētam transportlīdzeklim tiek iegādāta no apdrošinātāja, kas nav reģistrēts Latvijā, apdrošināšana nav spēkā, paziņoja Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja vadītājs Jānis Abāšins, vēsta Latvijas Radio 4.

Saskaņā ar OCTA direktīvu katrai ES dalībvalstij jāveic visi nepieciešamie pasākumi, lai nodrošinātu civilās atbildības apdrošināšanu par to transportlīdzekļu izmantošanu, kuri parasti atrodas tās teritorijā. Tas nozīmē, ka dalībai ceļu satiksmē Latvijā un citās ES dalībvalstīs ar Latvijā reģistrētu transportlīdzekli OCTA apdrošināšanas līgumu var noslēgt tikai ar apdrošinātājiem, kuriem ir tiesības sniegt OCTA apdrošināšanas pakalpojumus Latvijā, vēsta portāls "Rus.lsm.lv".

LTAB pārstāvis Agris Daukšte Latvijas Radio raidījumam "Pēcpusdiena" pastāstīja, ka pēdējā laikā tiek saņemts arvien vairāk informācijas par to, ka Latvijā reģistrēto automašīnu īpašnieki iegādājas apdrošināšanas polises kaimiņvalstīs.

"Polišu iegāde no kaimiņvalstu apdrošinātājiem nav nekā jauna. Tomēr agrāk šādi gadījumi bijuši viens vai divi gadā. Tagad vienu vai divus gadījumus nedēļā. Kāpēc? Laikam galvenais iemesls ir tas, ka OCTA darbības termiņa kontrole uz ceļiem kļūst intensīvāka, jo darbojas arvien vairāk vidējā ātruma mērīšanas radaru," sacīja Daukšte.

Viņš norādīja, ka cilvēki izvēlas pirkt apdrošināšanas polises citās valstīs galvenokārt zemāku cenu dēļ vai, lai izvairītos no negatīvas apdrošināšanas vēstures.

No otras puses, LTAB vadītājs Abāšins norādīja, ka:

"Iegādājoties OCTA polisi no citas valsts apdrošinātāja, Latvijā reģistrētas automašīnas īpašnieks riskē saņemt sodu par braukšanu bez spēkā esošas OCTA polises, bet, ja transportlīdzeklis izprovocēs ceļu satiksmes negadījumu, zaudējumi būs jāsedz no savas kabatas."

Autoapdrošinātāji vērsuši uzmanību, ka normatīvajos aktos ir paredzēta kārtība, kādā Latvijā reģistrētu transportlīdzekli, kas paredzēts pārdošanai citā valstī, var apdrošināt citā dalībvalstī reģistrēts apdrošinātājs.

Ja transportlīdzekļa īpašnieks nolēmis pārdot automašīnu ārzemniekam, kurš plāno to reģistrēt citā dalībvalstī, tad viņam ir pienākums pārreģistrēt īpašuma tiesības un noņemt automašīnu no uzskaites izvešanai no Latvijas, kā arī saņemt tranzīta numurus. Tikai šādā gadījumā jaunais autoīpašnieks varēs iegādāties OCTA polisi no tās valsts apdrošinātāja, kurā viņš plāno uzskaitē likt iegādāto transportlīdzekli, norādīja Abāšins.