foto: REUTERS/SCANPIX
ASV vēršas pret "Apple" par monopolstāvokļa uzturēšanu viedtelefonu segmentā
"Apple" veikala logotips
Auto un tehnoloģijas
2024. gada 22. marts, 10:16

ASV vēršas pret "Apple" par monopolstāvokļa uzturēšanu viedtelefonu segmentā

Biznesa nodaļa

Jauns.lv/LETA

ASV Tieslietu ministrija ceturtdien tiesā iesūdzējusi tehnoloģiju kompāniju "Apple", apsūdzot to par nelikumīgu monopolstāvokļa uzturēšanu saviem viedtālruņiem "iPhone".

Šajā apsūdzībā, kuru iesnieguši arī vairāki ASV štati, teikts, ka "Apple" nopelnījis simtiem miljardu dolāru, apgrūtinot patērētājiem iespējas pāriet uz lētākiem viedtelefoniem un ierīcēm.

Šīs lietas pamatā ir "Apple" iespējamas izslēdzošas darbības, kas nosaka stingrus un dažkārt neskaidrus nosacījumus uzņēmumiem un izstrādātājiem, kas vēlas piekļūt 136 miljoniem "iPhone" lietotāju ASV.

Tiesā iesniegtajā sūdzībā norādīts, ka šie noteikumi un lēmumi ir izstrādāti, lai piespiestu "Apple" lietotājus palikt "Apple" ekosistēmā un iegādāties "iPhone".

"Patērētājiem nevajadzētu maksāt augstākas cenas, jo uzņēmumi pārkāpj konkurences likumus," sacīja ģenerālprokurors Meriks Gārlends. "Ja šī situācija nemainīsies, "Apple" tikai turpinās nostiprināt savu monopolu viedtelefonu segmentā."

"Apple" tiek apsūdzēts par to, ka uzņēmums kavē superlietotņu - portālu, kas patērētājiem nodrošina piekļuvi tādiem pakalpojumiem kā ziņojumapmaiņai, sociālajiem medijiem, mobilajiem maksājumiem, mūzikai, fotoattēliem un filmām vienuviet - izveidi.

Tāpat sūdzības vērstas pret "Apple" lietotni "Wallet", kas ir vispopulārākais veids, kā "iPhone" lietotāji veikalos veic maksājumus, liekot bankām un citiem pakalpojumu sniedzējiem maksāt uzņēmumam nodevu.

Uzmanība pievērsta arī ziņojumapmaiņas lietotnēm, un "Apple" tiek apsūdzēts par to, ka lietotājiem apgrūtina vieglu saziņu ar "Android" tālruņu lietotājiem, piespiežot viņus iegādāties dārgāku "iPhone".

Tiesā iesniegtajā lietā pieminēti arī viedpulksteņi, jo "Apple Watch" ir pieejams tikai "iPhone", bet konkurējošo viedpulksteņu funkcionalitāte "Apple" ierīcēs ir ļoti ierobežota.