foto: Shutterstock
Vēdergraizes Ēģiptes kūrortā izmaksā tūkstošiem eiro
Neapdomīgi izturoties pret savu veselību, var pamatīgi sabojāt ilgi gaidīto atpūtu.
Tūrisms
2024. gada 4. februāris, 05:33

Vēdergraizes Ēģiptes kūrortā izmaksā tūkstošiem eiro

Kas Jauns Avīze

Alkstot pēc saules un siltuma, viens no pieprasītākajiem Latvijas ceļotāju galamērķiem ziemā ir Ēģipte. Tomēr gan šajā valstī, gan vēlāk, vasarā un rudenī populārajā Turcijā saslimšanas gadījumā nereti nākas rēķināties ar negaidīti augstām medicīniskās palīdzības izmaksām.

Pērn ceļojumu apdrošināšanas atlīdzībās no Ēģiptes un Turcijas “ERGO” vien izmaksāja gandrīz 134 000 eiro, kas ir 28% no gada atlīdzību apjoma šajā apdrošināšanas veidā. Viens no biežākajiem pieteikumu iemesliem – saindēšanās.

Bīstamais krāna ūdens

Tieši laikā no oktobra līdz pat aprīlim palielinās pieteikumu skaits no atpūtniekiem, kuri devušies uz Ēģipti. “Pērn pieteikts sevišķi daudz atlīdzību par saindēšanos un dažādām vēdera likstām, kuru ārstēšana Ēģiptes klīnikās ceļotājiem izmaksājusi līdz pat 3000 eiro,” stāsta “ERGO” Atlīdzību regulēšanas departamenta direktore Sanita Rubene.

Viņa aicina ceļojumos būt ļoti uzmanīgiem attiecībā uz personīgo higiēnu, pārtiku un jo sevišķi ūdeni: “Daudzie saindēšanās gadījumi liecina, ka Ēģiptē saskare ar vēdera vīrusiem un nevēlamām baktērijām notiek ļoti viegli. Saindēšanos nereti izraisa vietējais krāna ūdens vai dzērieni ar ledu, kas ir tas pats krāna ūdens sasaldētā veidā. Tādēļ dzeramo ūdeni ieteicams iegādāties pudelēs.”

Tūristiem cita cena

Tāpat jābūt vērīgiem, izvēloties ārstniecības iestādes, jo nezināšanas dēļ tūristi bieži nokļūst klīnikās, kurās no viņiem tiek pieprasīta samaksa, kas ir pat desmitkārt lielāka nekā vidējās medicīnas pakalpojumu cenas valstī.

“Šī tendence izteikti vērojama tieši Ēģiptes un Turcijas kūrortos, tāpēc par ārstniecības iestādes izvēli šajās valstīs labāk konsultēties sava apdrošinātāja palīdzības dienestā, nevis paļauties uz vietējo cilvēku vai viesnīcas personāla ieteikumiem, lai nekļūtu par ārzemju tūrisma krāpniecības shēmu upuri,” brīdina Rubene.

Pērn lielākā ceļojumu apdrošināšanas atlīdzība no Ēģiptes pieteikta 4893 eiro apmērā – par pirmās medicīniskās palīdzības sniegšanu vēdera sāpju gadījumā. Vairākas nākamās apjomīgākās atlīdzības izmaksātas 3000 eiro apmērā – par akūta gastroenterīta (saindēšanās, vemšana, dehidratācija) ārstēšanu Hurgadā. Otrs populārs Ēģiptes galamērķis, no kura saņemts daudz atlīdzību pieteikumu, ir Šarmelšeiha.

Turcijas rekords sasniedz 8500 eiro

Lielākā pērn “ERGO” izmaksātā ceļojumu apdrošināšanas atlīdzība par veselības likstām Turcijā bija 8500 eiro – iemesls bija urīnceļu saslimšana. Dārgākie saindēšanās un akūta gastroenterīta gadījumi šajā valstī izmaksājuši ap 1800 eiro.

Ceļojumu aģentūras “Vanilla Travel” vadītāja Inga Kavaca atgādina: “Ceļojot uz Ēģipti, noteikti jāņem vērā, ka tā nav Eiropas valsts. Tā ir cita kultūra, tradīcijas, cita attieksme pret ceļotājiem. Droša vieta, kur atrasties, ir viesnīca, bet, dodoties ārpus tās, drošībai jāpievērš lielāka uzmanība. Arī baudot maltītes viesnīcā vai ārpus tās, rūpīgi jāizvērtē, ēst vai neēst zaļumus un termiski neapstrādātu ēdienu.”

Ieteikumi drošam ceļojumam uz Ēģipti

* Ņemiet līdzi ceļojuma aptieciņu. Ja ikdienā lietojat medikamentus, protams, neaizmirstiet tos. Tāpat aptieciņā jāieliek zāles pret temperatūru, alerģijām un vēdera vīrusu slimībām.

* Ceļojuma laikā dzeriet ūdeni tikai no pudelēm un nelietojiet ledu. Viena no biežākajām kļūdām ir izvēlēties dzērienus ar ledu, jo nav zināms, no kurienes tam ņemts ūdens. Vietējais krāna ūdens var izraisīt saindēšanos, tādēļ dzeršanai labāk izmantot ūdeni, kas nopērkams pudelēs. Arī zobu tīrīšanai ieteicams ūdens no pudelēm, nevis no krāna.

* Pievērsiet uzmanību ēdienam un iegādes vietām. Ēdiens var būt viens no avotiem, kas rada dažādas slimības: caureju, pat holeru, salmonelozi un citas infekcijas. Ieteicams izvēlēties ēdienu, kas ir svaigs, karsts un labi pagatavots. Jābūt uzmanīgiem, lietojot uzturā augļus vai dārzeņus, kas mazgāti vietējā krāna ūdenī, tāpat uzturā nevajadzētu lietot dārzeņus, kurus neesat mizojis pats.

* Regulāri mazgājiet rokas vai izmantojiet antibakteriālās želejas vai salvetes.

* Uzmanīgi ar gaisa kondicionētāju! Karstā klimatā atvēsināšanās pie kondicionētāja var būt tīkama, bet vienlaikus tas ir viegls veids, kā saaukstēties, tādēļ ieteicams samazināt kondicionētāja jaudu vai izslēgt to, sevišķi pēc aktīvas niršanas vai sauļošanās.

* Sauļošanās krēms – obligāti! Saule karstā klimata valstīs ir intensīva, arī agrās rīta stundās, tādēļ ārpus telpām izmantojiet aizsargkrēmu ar pēc iespējas augstāku SPF aizsargfiltru.

* Neaizmirstiet par galvassegu, lai pasargātu sevi no pārkaršanas.

* Ejot peldēties, parūpējieties par peldčībām, kas pasargās kājas no jūras ežiem. Iegādājieties aizsarglīdzekli pret kukaiņu kodumiem.

* Dodoties ceļojumā, atcerieties par ceļojumu apdrošināšanu un noteikti iekļaujiet polisē medicīnisko izdevumu risku.