Būs vai nebūs Latvijai šogad savi graudi? Zemnieki komentē kailsala ietekmi
Bizness un ekonomika
2024. gada 30. janvāris, 15:39

Būs vai nebūs Latvijai šogad savi graudi? Zemnieki komentē kailsala ietekmi

Jauns.lv

Latvijas lauksaimnieku vidū janvāra sākuma izskanējušas bažas par bargā sala, kas pērnā gada nogalē skāra Latviju, ietekmi uz ziemāju sējumiem. "Jauns.lv" aptaujātie eksperti norāda, ka precīzāk situāciju būs iespēja novērtēt pavasarī, taču pagaidām uztraukums par kailsala ietekmi uz ražu ir rimis.

Kā portālam "Jauns.lv" pastāstīja graudkopības kooperatīva "VAKS" valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons, bažām par laika apstākļu ietekmi uz sējumiem ir pamats, jo vējš, sals un lauki bez sniega segas gada aukstākajos mēnešos ir slikta apstākļu kombinācija. Pēc Jansona teiktā, īpaši lielus postījumus šie apstākļi var nodarīt rapsim, kas ir pret kailsalu jūtīga lauksaimniecības kultūra.

"Šobrīd reālā situācija ir lielais nezināmais. Īstos postījumu apmērus varēsim novērtēt tikai pavasarī - martā, aprīlī, kad sniegs būs nokusis un diennakts vidējā gaisa temperatūra turēsies ap +5 grādiem," atzina Jansons.

Biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš portālam "Jauns.lv" pastāstīja - lai arī skats uz zaļām pļavām ir vizuāli baudāms, kailsals un vējš nodara lielu kaitējumu ražai. Arī viņš uzsvēra - patlaban vēl nevar noteikt īsto postījumu apmēru, tomēr aptuvenu ainu, iespējams, varēs redzēt jau šīs nedēļas baigās, kad pilnībā nokusīs sniegs.

LATRAPS Lauksaimniecības zinību un inovāciju vadītājs Oskars Balodis atzīst - lai arī pārliecināties par augu bojājumu pakāpi varēs tikai pavasarī, kad tie atsāks veģetāciju, lauksaimniekiem uztraukums esot rimis.

"Lai arī laikā, kad bija kailsals, prāts bija nemierīgs, šobrīd aptaujātie šīs jomas pārstāvji ir pozitīvi noskaņoti un cer uz to labāko. Temperatūra bija uz kritiskās robežas, bet īsti to nemaz nepārsniedza. Patlaban vislielākais sējumu drauds ir tieši peļķes, kurās augi vienkārši noslīkst," norādīja Balodis.

Viņš gan atzina, ka lauksaimniecības sējumu situācijai uz lauka vērīgi jāseko, jo ziema vēl nav beigusies un pastāv iespēja, ka sals un gaisa temperatūras svārstības pavasarī vēl šo to var papostīt.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) publiskotā informācija liecina, ka neliels sals janvāra pēdējā nedēļā Latvijā gaidāms vien naktīs. Arī laika apstākļi būs nepastāvīgi - darba nedēļa sāksies pārsvarā ar sausu laiku, tomēr no šīs nedēļas vidus jau visā valsts teritorijā palaikam līs, citviet gaidāms arī sniegs.

Vējš teju visu janvāra pēdējo nedēļu būs brāzmains, bet temperatūra lielākoties būs pozitīva.

"Jauns.lv" informēja, ka valdošā koalīcija ir vienojusies aizliegt Krievijas un Baltkrievijas graudu importu Latvijā. Februārī plānots sagatavot un pieņemt Saeimā attiecīgu likumprojektu.

Jautājums par graudu importa no Krievijas aizliegumu Latvijā ir aktualizēts jau ilgāku laiku, taču līdz šim valdošā koalīcija pieturējās pie pozīcijas, ka vajadzīgs visas Eiropas Savienības (ES) kopīgs lēmums un Latvijai vienai to pieņemt neesot prātīgi, jo tas būtu ierobežojums "tikai uz papīra", kuru iespējams viegli apiet caur citām ES valstīm.