foto: Publicitātes foto
Latvijas jaunuzņēmums triumfē starptautiskā konkursā Atēnās
Auto un tehnoloģijas
2023. gada 7. decembris, 15:58

Latvijas jaunuzņēmums triumfē starptautiskā konkursā Atēnās

Jauns.lv

Latvijas jaunuzņēmums “Watchbuilt”, piedāvājot jaunu risinājumu liela mēroga projektētājiem un būvuzņēmējiem, uzvarējis starptautiskā konkursa Eiropas invatoriem “EIT Jumpstarter 2023” kategorijā “Digitālie risinājumi”, informē konkursa pārstāvji.

“Watchbuilt” izstrādātā oriģinālā sistēma ļauj iegūt datus reālajā laikā no būvlaukuma, ar mākslīgā intelekta palīdzību iegūt atskaites un rūpīgi salīdzināt faktisko situāciju ar  plānoto. Šis rīks palīdz nodrošināt, ka projekti noris atbilstoši plānam un samazinārt dārgu kļūdu riskus.

“Saņemtā balva mums ir svarīga – tā ir atzinība par to, ko mēs darām, un vienlaikus šis būs papildu finansējums, kas mums ir nepieciešams, lai izstrādātu ierīces paraugu.  Tas, savukārt, palīdzēs mums attīstīties tālāk. “EIT Jumpstarter” programmā es iepazinos ar fantastiskiem organizatoru komandas pārstāvjiem, mentoriem un citiem jaunuzņēmējiem. Es apguvu vairākas svarīgas zināšanas, kā arī to, kā saprotami pāradīt savu biznesa plānu vien dažos slaidos. Mūsu turpmākie plāni, paredz testēt pirmās iekārtas ar mūsu klientiem,” skaidroja “WatchBuilt” pārstāve Aija Hermane–Sabule.

Šā gada 30. novembrī Atēnās, Grieķijā “EIT Jumpstarter” finālu pulcējās vairāk nekā simts inovatoru. Deviņas kateogorinās komandas demonstrēja vairāk nekā 50 zinātņietilpīgos risinājumus, kas nākotnē varētu palīdzēt Eiropai risināt vairākas aktuālās problēmas. Ekspertu žūrija apbalvoja 27 inovācijas.

“EIT Jumpstarter” fināls ir ikgadējs EIT kopienas pasākums, kurā tiek godināti Eiropā radīti jauni jaunuzņēmumi un inovācijas. Šogad kopumā 54 komandas prezentēja savas idejas deviņās kategorijās - digitalizācija, pārtika, veselība, enerģētika, ražošana, izejmateriāli, mobilitāte pilsētā, “Jaunais Eiropas Bauhaus” un “Rebuild Ukraine” (“Ukrainas atjaunošana”). Visi Centrālās, Austrumeiropas un Dienvideiropa valstu, tostarp arī Rietumbalkānu, Baltijas valstu un Ukrainas inovatori 30. novembrī tikās gan tiešsaistē, gan klātienē.

Starptautiskā konkursa jaunuzņēmējiem "EIT Jumpstarter 2023" fināls Atēnās

gallery icon

“EIT Jumpstarter akseleratora programma palīdzējusi agrīnā posma inovatoriem attīstīt savas biznesa idejas un laist tirgū jaunus produktus. Sirsnīgi apsveicu visus uzvarētājus, kā arī visus dalībniekus. Jūsu idejas palīdzēs mums veidot labāku un videi draudzīgāku nākotni. Īpaši uzmundrinoši redzēt daudzu Ukrainas inovatoru ievērojamo apņēmību. Iepriecinoša ir arī pieaugošā Rietumbalkānu valstu iesaiste, jo tā saskan ar mūsu mērķi stiprināt un vienot Eiropas inovāciju ekosistēmu," teica Eiropas Savienības inovācijas, pētniecības, kultūras, izglītības un jaunatnes komisāre Iliana Ivanova.

Pārējo astoņu “EIT Jumpstarter” kategoriju 1. vietu ieguvēji, no kuriem katrs saņēma balvu 10 000 eiro apmērā.

“EIT Food”: “Noxatest” no Serbijas, kas izstrādā diagnostikas paneli baktēriju diagnosticēšanai mājlopiem. “EIT Health”: Vēl viena Serbijas komanda - “Neo Pill”, kas izstrādā jaunu zobu brekešu tīrīšanas metodi. Turklāt “Neo Pill” ieguva īpašu balvu 5000 eiro apmērā kā labākā komanda no Rietumbalkānu valstīm.

“EIT Raw Materials”: “Matvision” no Beļģijas, kas piedāvā viedās šķirošanas sistēmas otrreizējās pārstrādes nozarei. “EIT Urban Mobility”: “MeGoElectric” no Ukrainas, kas ražo vieglas un vidējas kravnesības elektriskās kravas automašīnas uzņēmumiem par pieņemamu cenu. “EIT InnoEnergy”: “Powea” no Turcijas – vieds uzlādes mākslīgais intelekts, kas plāno elektrisko transportlīdzekļu uzlādes laiku, lai tos uzlādētu ārpus tīkla maksimālās noslodzes stundām, tādējādi samazinot CO2 emisijas.

“Jaunais Eiropas Bauhaus”: “Seenergy” no Portugāles rada inovatīvus produktus, kas ikdienā izmantojamās mēbelēs un sadzīves priekšmetos integrē ģeneratīvās enerģijas sistēmas. “EIT Manufacturing”: “Fibereuse Tech” no Itālijas pārveido atkritumus jaunos, augstvērtīgos produktos un novērš atkritumu nonākšanu poligonos.

Kategorijā, kas “EIT Jumpstarter” tika pārstāvēta pirmo reizi, proti, “Rebuild Ukraine”, 1. vietu ieguva Ukrainas komanda “GAPPO”, kas piedāvā “AgriTech B2B SaaS” risinājumu, kas pielāgots “Global G.A.P.” standartiem un palīdz digitalizēt darbības pārskatu sniegšanas un atbilstības procedūras lauksaimniecībā.

“EIT Jumpstarter” misija ir stiprināt uzņēmējdarbības kultūru, atbalstīt jaunuzņēmumu izveidi un veicināt daudzveidīgas un iekļaujošas inovāciju ekosistēmas veidošanu, regulāri īstenojot sadarbību starp dažādām tēmām un reģioniem. Programmu atbalsta septiņas EIT zināšanu un inovāciju kopienas: “EIT Digital”, “EIT Food”, “EIT Health”, “EIT InnoEnergy”, “EIT Manufacturing”, “EIT RawMaterials” un “EIT Urban Mobility”. Būtībā programmas mērķis ir nodrošināt jaunos inovatorus ar instrumentiem un zināšanām, lai pārveidotu savas agrīnās stadijas idejas, nodrošinātu nepieciešamo finansējumu un, visbeidzot, izveidotu pašpietiekamus un rentablus uzņēmumus.

Kopš 2017. gada, kad trīs EIT kopienas uzsāka pirmsakseleratora programmu, tā ir veicinājusi jaunas Eiropas inovatoru paaudzes izaugsmi. Šodien jaunuzņēmumi, kas attīstījušies, pateicoties “EIT Jumpstarter”, un turpina attīstību, nodarbina aptuveni 1000 cilvēku.

No 2017. līdz 2022. gadam jaunuzņēmumi no “EIT Jumpstarter”, kas neatlaidīgi attīstījuši rentablus uzņēmumus, ir veiksmīgi piesaistījuši 56 miljonus eiro balvās, dotācijās un investīcijās.

Sākot ar pirmo kopīgo uzaicinājumu, 210 komandas šogad iekļuva programmas pirmajā posmā - tiešsaistes treniņnometnēs. Tās ietvēra tiešsaistes kursus, mentoringu un apmācību. Pēc tam 90 komandas pāriet uz vietējām kopīgām mācībām, tās veido savus pirmos biznesa plānus, un tad 54 komandas dodas uz lielo finālu. Paredzams, ka vismaz puse no finālistu komandām izveidos uzņēmumus.

Tos, kurus interesē Eiropas jaunuzņēmumu ekosistēma, aicinām iepazīties ar EIT tīmekļa vietni. Iepriekšēja reģistrācija “EIT Jumpstarter 2024” pieejama vietnē https://eitjumpstarter.eu/pre-register-for-eit-jumpstater-2024. Dalība programmā ir bez maksas.