foto: Shutterstock
Jauns "iPhone", jauns lādētājs: "Apple" pakļaujas Eiropas Savienības noteikumiem
Auto un tehnoloģijas
2023. gada 5. septembris, 13:26

Jauns "iPhone", jauns lādētājs: "Apple" pakļaujas Eiropas Savienības noteikumiem

Jauns.lv

Kad 12. septembrī tiks prezentēts "Apple" jaunākais "iPhone", tam noteikti būs USB-C uzlādes punkts. Atšķirībā no konkurentiem, tostarp "Samsung", uzņēmuma telefonos pašlaik tiek izmantots patentēts "Lightning" adapteris, vēsta BBC. 

Eiropas Savienības (ES) tiesību aktā noteikts, ka līdz 2024. gada decembrim tālruņu ražotājiem ir jāievieš vienots uzlādes savienojums, lai ietaupītu patērētāju naudu un samazinātu atkritumu daudzumu.

Lielākajā daļā jauno "Apple" produktu, piemēram, jaunākajos "iPad"", jau tiek izmantots USB-C savienojums, taču uzņēmums iebilda pret ES noteikumu.

"Stingrs regulējums, kas nosaka tikai viena veida savienotāju, drīzāk kavē inovācijas, nevis tās veicina, un tas savukārt kaitēs patērētājiem Eiropā un visā pasaulē," 2021. gada septembrī "Apple" pārstāvis sacīja BBC.

Liels skaits interesentu pulcējas "Apple" dīlera veikala atklāšanā

"iDeal Latvija Apple Premium Partner" veikala atvēršana bija ilgi gaidīts notikums Apple zīmola cienītāju vidū. Pie veikala var redzēt 200 ...

gallery icon

Jau pašlaik visā pasaulē ir pieejami adapteri, kas “Lightning” standarta lādētājus ļauj izmantot jebkurai ierīcei ar USB-C pieslēgvietu. Visi “iPhone”, sākot no astotā modeļa, ir izmantojuši “Lightning” standartu, kā arī bezvadu uzlādi.

Pašlaik “iPhone 14”, visticamāk, būs pēdējā “Apple” iekārta, kura izmantos šo standartu. Tas iezīmēs “Lightning” vada beigu sākumu. 

Jaunais "iPhone 11" nonāk pie pircējiem Latvijā

gallery icon

Nav skaidrs, vai USB-C standarts būs pieejams visā pasaulē, tomēr ir maz ticams, ka tehnoloģiju gigants veidos atšķirīgas versijas Eiropas tirgum un pārējai pasaulei.

Izmaiņas ir paredzētas jaunajās "iPhone 15" un "iPhone 15 Pro" ierīcēs, kuras tiks prezentētas nākamnedēļ uzņēmuma ikgadējā rudens pasākumā.

Lietotāji no pārejas iegūs iespēju izmantot vienu lādētāju priekš "iPad", "Mac" un "iPhone".

Saskaņā ar ES sniegto informāciju tas ļaus patērētājiem ietaupīt līdz pat 250 miljoniem eiro  gadā uz nevajadzīgu lādētāju iegādi un samazināt 11 000 tonnu atkritumu gadā.