Konfekšu "Serenāde" sastāvs mulsina pircējus. Vai tajā ir palmu eļļa? FOTO
Pircējus lielveikalos mulsina konfekšu „Serenāde” sastāva atšifrējums. Uz sveramo konfekšu kastes minēts (augšā), ka tās satur palmu eļļu, bet uz jau sasvēro konfekšu kastes par to nekas nav rakstīts.
Bizness un ekonomika

Konfekšu "Serenāde" sastāvs mulsina pircējus. Vai tajā ir palmu eļļa? FOTO

Jauns.lv

„Laimas” senākās šokolādes konfektes „Serenāde” sastāva atšifrējums vairākos veikalos atšķiras – uz sveramo konfekšu kārbas norādīts, ka salduma ražošanai izmantota palmu eļļa, bet uz konfekšu dāvanu kastes nekādas norādes par palmu eļļu nav. Kasjauns.lv skaidro, kas tad īsti slēpjas „Serenādē”?

Jau kopš 1937. gada akciju sabiedrība „Laima” ražo iecienītās šokolādes konfektes „Serenāde”. Ražotāju pārstāvji ik pa laikam mīl paziņot, ka šo daudzo gadu laikā konfektes receptūra nav mainījusies un tādēļ tā ir tik iecienīta.

Salduma oriģinālā pamatreceptūra tik tiešām ir nemainīga – šokolāde un augļu griljāža, kuras sastāvā ir ābolu un aprikožu biezeņi, savārīti ar cukuru, un pievienoti grauzdēti lazdu rieksti. Tomēr pirmskara Latvijā diez vai bija nojausma, ka konfekšu garšas un izskata nodrošināšanai arī jāizmanto amonija fosfatīdi, poliglicerīna poliricinoleāti, hidrogenētie augu tauki, palmu eļļa un dažādas e-vielas.

Šo dažādo vielu uzskaitījums uz konfekšu iepakojumiem izraisa ne mazums saldummīļu jautājumu. Kasjauns.lv lasītājs Normunds tikko veikalā „Maxima” ievēroja, ka ir it kā divas dažādas Serenādes”. Pie sveramo konfekšu kārbas bija norādīts viens salduma sastāvs, tostarp arī hidroginētie augu tauki un arī palmu eļļa. Savukārt uz konfekšu dāvanu kastes nekas nebija minēts, ka to sastāvā ir palmu eļļa. Dažādos konfekšu sastāvus varat redzēt veikalā izdarītajā fotouzņēmumā.

Jāteic, ka jau gada sākumā pircēji bija ievērojuši, ka „Serenādes” sastāva norādes uz iepakojuma ir atšķirīgas. Janvārī „Laimas” pārstāvji apgalvoja – „Serenādes” konfekšu sastāvā nav palmu eļļas. Tikai nule ievērotais kādā „Maxima” veikalā liecina par pretējo.

Palmu eļļa „Serenādes” sastāvā tik tiešām kādreiz ir bijusi, bet nu jau kā vairākus gadus to konfekšu ražošanā neizmanto, Kasjauns.lv skaidroja „Laimas” preses sekretāre Maija Dulle - Sūniņa. Viņa pieļāva, ka „Maximā” pie sveramo konfekšu kastes bija „Serenādes” sastāva atšifrējums, kurš bija izgatavots pirms vairākiem gadiem, kad konfekšu ražošanā vēl izmantoja palmu eļļu.

Jāatgādina, ka 2011. gadā izcēlās skandāls, kuru izraisīja dāņu profesors Stēns Stenders, kurš apgalvoja, ka „Laima” un „Staburadze” savos ražojumos izmanto pārāk daudz neveselīgās transtaukskābes, tostarp arī palmu eļļu. Pēc šī skandāla „Laima” atteicās no transtauku glažurām uz šokolādes konfektēm.

Jāatgādina, ka uztura speciālisti palmu eļļu uzskata par neveselīgu produktu. Produkti, kas satur šo eļļu, parasti ilgi glabājas un tiem nepiemīt rūgtena garša. Tieši tāpēc to izmanto, piemēram, margarīna un eļļas maisījumu ražošanā.

Kasjauns.lv/Foto: aculiecinieka foto, Evija Trifanova/LETA, Ieva Čīka/LETA