Regulāras apkopes, lai mazlietots auto kalpotu ilgāk – cik bieži tās vēlams veikt?
Auto un tehnoloģijas
2023. gada 2. jūnijs, 10:01

Regulāras apkopes, lai mazlietots auto kalpotu ilgāk – cik bieži tās vēlams veikt?

Reklāmas projekts

Bieži vien autovadītāji uz auto servisu dodas tikai pēdējā brīdī, kad remontu vairs nevar atlikt. Iemesli tam ir dažādi, sākot no laika trūkuma līdz naudas taupīšanas nolūkiem. Tomēr pieredzējušākie autovadītāji zina, ka regulāras apkopes ir svarīgs priekšnosacījums tam, lai mazlietots auto kalpotu ilgāku mūžu. Turpini lasīt rakstu un uzzini, kādi remontdarbi tiek veikti apkopes laikā, un cik bieži ir nepieciešams veikt auto apkopi!

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Neaizmirsti par tekošo apkopi

Pirms ķeramies klāt pie plānotās tehniskās apkopes procesa, pastāstīsim sīkāk par tekošās apkopes nozīmību. Tekošo apkopi veic pats autovadītājs – pārbauda automašīnas elektronikas stāvokli, pārliecinās par riepu stāvokli, eļļas līmeni, lukturu darbību, kā arī uzpilda logu šķidrumu. Turklāt regulāra tekošā apkope ļaus laicīgi identificēt problēmas, tādējādi samazinot remontdarbu izmaksas.

Kādi remontdarbi tiek veikti auto tehniskajā apkopē?

Regulāro tehnisko apkopi iesakām veikt pie uzticama auto servisa, kura meistari spēs veikt kvalitatīvu darbu. Remontdarbu saraksts ir atkarīgs no konkrētā auto modeļa un stāvokļa, tomēr pārsvarā tiek veikti sekojošie darbi:

  • Smērvielu un stiprinājumu pārbaude, kā arī nepieciešamības gadījumā nomaiņa;
  • Ritošās daļas pārbaude;
  • Bremžu un amortizatoru pārbaude uz stenda;
  • Virsbūves krāsojuma pārbaude;
  • Dzinēja, ātrumkārbas un piekares diagnostika;
  • Akumulatora stāvokļa pārbaude;
  • Dzinēja eļļas maiņa (pēc nepieciešamības);
  • Eļļas filtra, gaisa filtra, salona filtra un degvielas filtra maiņa (pēc nepieciešamības).

Kā ir ar lietotiem automobiļiem?

Laikam ritot, mazlietoti auto var sastapties ar problēmām, tomēr remontdarbu apjoms un izmaksas ir atkarīgas no tā, cik labi automašīna ir uzturēta. Darāmo darbu saraksts var būt lielāks, ja pēc lietota auto diagnostikas ir nepieciešams veikt papildus remontdarbus, piemēram:

  • Bremžu remontu, bremžu disku maiņu;
  • Auto savirzes regulēšanu;
  • Riteņu ģeometrijas regulēšanu;
  • Stūres sistēmas remontu;
  • Amortizatoru maiņu (priekšējo un/vai aizmugurējo);
  • Riteņu gultņu maiņu;
  • Lukturu gaismu korekciju un spuldzīšu maiņu.

Neaizmirsti par sezonālo apkopi!

Ne mazāk svarīga par tehnisko apkopi ir sezonas apkope, kuru ir nepieciešams veikt, lai sagatavotu automobili vasaras vai ziemas sezonai. Sezonālās apkopes ietvaros tiek veikta riepu maiņa, eļļas maiņa, kā arī mazgātāja šķidruma uzpilde.

Cik bieži nepieciešams veikt plānoto tehnisko apkopi?

Ražotāja ieteikumus par plānotās tehniskās apkopes biežumu varēsi atrast automašīnas ekspluatācijas grāmatiņā, tomēr lielākoties tehnisko apkopi ir nepieciešams veikt ik pēc 10–15 tūkstošiem kilometru vai arī ik pa vienu vai diviem gadiem. Vecākām automašīnām tehnisko apkopi ir iespējams veikt vēl biežāk, lai izvairītos no nepatīkamiem “pārsteigumiem”. Jāpiemin, ka dažādiem agregātiem un tehniskajiem šķidrumiem ir papildus maiņas intervāli.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Kāpēc regulāra tehniskā apkope ir ļoti svarīga?

Gan jaunie, gan mazlietotie auto kalpos ilgāk, ja tiks veikta regulāra tehniskā apkope. Laikus veikts remonts prasa salīdzinoši nelielus izdevumus, savukārt “ielaista” problēma jau izvērtīsies par laikietilpīgu un dārgu “prieku”. Turklāt regulāra tehniskā apkope palīdzēs saglabāt automobiļa tirgus vērtību gadu gaitā, tādējādi varēsiet savu automašīnu pārdot krietni vienkāršāk un par augstāku cenu. Neapšaubāmi, ka ar labi uzturētu mašīnu būs arī patīkamāk braukt, jo nebūs visu laiku jāuztraucas par to, ka kaut kas pēķšņi varētu saplīst.

Mazlietotas automašīnas tehniskajai apkopei nebūt nav jābūt dārgākai par jauna auto apkopi, tomēr tas viss ir atkarīgs no tā, cik ļoti iepriekšējais īpašnieks ir rūpējies par šo automobili. Ja šobrīd esi jauna auto meklējumos, un Tevi interesē kvalitatīvs mazlietots auto no uzticama tirgotāja, tad noteikti ielūkojies BRC Autocentra piedāvājumā! BRC Autocentrs ir Baltijas valstīs lielākais auto tirgotājs, kas savām automašīnām piedāvā garantiju līdz pat 24 mēnešiem bez nobraukuma ierobežojuma, garantējot, ka automašīna bez problēmām var iziet tehnisko apskati.