Auto un tehnoloģijas
2023. gada 12. maijs, 13:38

Auto noma – kur un kādu auto vislabāk izvēlēties?

Reklāmas projekts

Ierasts par auto nomu domāt ceļojuma laikā, taču šis pakalpojums var būt noderīgs arī ikdienā. Auto nomu vari izmantot īsākos vai tālākos pārbaucienos tepat Latvijā, ja nepieciešama mašīna lielākai cilvēku kompānijai vai gadījumos, kad personīgā automašīna atrodas servisā. Kad nepieciešams cits auto, laiks apskatīt iespējamos variantus. Ilgtermiņa auto noma pieejama lielākajās Latvijas pilsētās. Kur un kādu auto vislabāk izvēlēties – lasi tālāk.

Kur meklēt nomas auto?

Ja zini jau konkrētu uzņēmumu, ar kuru vēlies sadarboties, vari doties uzreiz tur. Tomēr bieži vien var apjukt plašajā piedāvājuma klāstā. Viens variants ir meklēt auto nomas pakalpojuma sniedzējus sludinājumu portālos, kur vienkopus atradīsi gan privātpersonu, gan uzņēmumu piedāvājumus. 

Otrs variants ir meklēt piedāvājumu Google meklētājā, kur pirmajās lapās redzēsi lielākos auto nomas uzņēmumu piedāvājumus. Trešais variants ir lūkoties pēc draugu, radu un paziņu ieteikumiem un pieredzes stāstiem. Tādā veidā varēsi uzzināt patiesas atsauksmes par konkrēto auto nomas vietu.

Koplietošanas auto

Ja auto nepieciešams uz īsāku brīdi, piemēram, dažām dienām vai īsiem pārbraucieniem pilsētā, tad ātrs un ērts risinājums ir koplietošanas auto. Tā ir kā īstermiņa auto noma, kas pieejama vairākās Latvijas pilsētās. Lielākā priekšrocība ir ātrums un vienkāršā sistēma, jo viss notiek ar aplikācijas palīdzību. Ja aktuāla auto noma Rīgā vai auto noma Liepājā, izvēle ir diezgan plaša – dažādu uzņēmumu koplietošanas auto zonas atrodamas teju visās pilsētas robežās. 

Arī par degvielu nav jāsatraucas, jo tā ir iekļauta cenā. Ja bākā degvielas atlikums ir neliels, dodies to uzpildīt, veicot apmaksu ar mašīnā atrodamo karti. Vēl viens ieguvums – bezmaksas autostāvvieta, kas Rīgas centrā ir īpaši patīkams bonuss. Ja tomēr nepieciešama lēta ilgtermiņa auto noma, iesakām apsvērt arī citus auto nomas pakalpojumus.

Kādu auto izvēlēties?

foto: Pexels.com/JESHOOTS.com

Auto izvēle atkarīga no vairākiem faktoriem – nomas termiņa, vajadzībām, vēlmēm un iespējām. Pievērs uzmanību degvielas patēriņam, mašīnas jaudai un tehniskajiem parametriem. Lai ietaupītu līdzekļus, izvēlies mazu auto ar nelielu jaudu. Ja vēlies izbaudīt jaudīgāku auto vai nepieciešams pārvadāt lielākus priekšmetus, izvēlies jaudīgāku un lielāku mašīnu.

Auto noma arī ir labs veids, kā izmēģināt dažādu modeļu mašīnas, lai saprastu, kura der un patīk ikdienas gaitām. Ja paredzēta auto noma uz mēnesi vai ilgāku laiku, izvēlies auto, kas spēs apmierināt vajadzības gan darba dienās, gan brīvdienās.

Kam vēl pievērst uzmanību?

Rūpīgi apskati automašīnu pirms brauciena uzsākšanas, novērtējot gan vizuālos, gan tehniskos bojājumus. To visu nepieciešams fiksēt pieņemšanas un nodošanas aktā, lai, atgriežot auto īpašniekam, nerastos pārpratumi un domstarpības. Pārliecinies, ka apgaismojums strādā, lai droši varētu pārvietoties arī dienas tumšajā laikā. 

Uzsākot braucienu, novērtē, vai pietiks degviela visam paredzētajam ceļam. Ja nepieciešams, uzpildi bāku benzīntankā. Visbiežāk auto bāka būs pilna un tāda pati arī jāatgriež atpakaļ. Ja brauciena laikā pamani netipisku troksni vai rodas kāda ķibele, nekavējoties par to ziņo auto īpašniekam. Pilna servisa auto noma var savlaicīgi arī nodrošināt maiņas auto, ja rodas kādi tehniski bojājumi.

Ilgtermiņa auto noma privātpersonām

Auto noma ir labs risinājums dažādās dzīves situācijās. Gan īstermiņa, gan ilgtermiņa noma var atvieglot dzīvi, kamēr savs auto vēl nav iegādāts vai nav pieejams. Vairāk par nomas auto iespējām lasi Ondo.lv sagatavotajā bloga rakstā “Kad nomas auto var būt noderīgs ikdienā?”

Tēmas